Ugradni zvučnici – vodič za kupovinu

Želite da slušate muziku dok pripremate ručak, ali u kuhinji nemate prostora za zvučnike. Uživate u surround zvuku u dnevnoj sobi, ali ne želite glomazne zvučnike po sobi. Ugradni plafonski ili zidni zvučnici su idealno rešenje!

Montažni i ugradni zvučnici za kuću namenjeni su svima onima koji žele nenametljivo ozvučenje sa idealno raspoređenim zvukom u svakom kutku, koje pritom neće zauzimati prostor i uticati na enterijer. Zbog ovoga su ovi zvučnici sve popularniji i sve se više proizvode.

Na šta treba obratiti pažnju

Činjenica je da se proizvode zvučnici različitih karakteristika, dimenzija, oblika… Sve to  može uneti konfuziju i otežati izbor. Zato je važno da odredite cilj, a prema cilju i prioritete prilikom odabira.

Pre svega, gde planirate da ugrađujete zvučnike? Na zid ili plafon? Zidni zvučnici su uglavnom kvadratnog ili pravougaonog oblika. Zvučnici za plafon su najčešće okrugli, ali postoje i oni koji su kvadratnog ili pravougaonog oblika. Plafonski zvučnici kockastog oblika odlično će izgledati u sobama sfernog oblika. Plafonski zvučnici su idealni za multiroom ozvučenje, dok su zidni najbolje rešenje za surround ozvučenje.

Bilo da ugrađujete plafonske, bilo zidne zvučnike, potrebno je da ih pravilno montirate. Zvučnici moraju biti simetrično pozicionirani u odnosu na prostoriju. Takođe, najbolje je i najlakše za montažu ako zvučnike postavite u nizu.

Zidne zvučnike možete pozicionirati kao na slici iznad. Kao što možete videti na slici, zvučnici su prilagođeni visini slušaoca, odnosno malo su iznad nivoa sofe. Na taj način stičete osećaj da ste vi u središtu radnje filma ili da vaš omiljeni bend svira samo za vas.

Ukoliko neke zvučnike planirate da ugradite u kupatilo ili kuhinju, proverite njihove specifikacije. Iako je činjenica da plafonske zvučnike nećete prskati vodom, neki ugradni zvučnici jednostavno nisu podesni za upotrebu u prostorijama sa velikom vlažnošću i isparenjima. S druge strane, zvučnici koji poseduju neku vrstu zaštite od vlage i vode, biće idealni za upotrebu u kupatilu, kuhinji ali i na terasi.

Koliko mi je zvučnika potrebno

Da bi zvuk u svakoj prostoriji bio dobar, koliko zvučnika je potrebno ugraditi? Odgovor na to pitanje zavisi od namene i veličine prostorije. Za trpezariju i pozadinsku muziku tokom obroka, jedan ili dva ugradna zvučnika su sasvim dovoljna. Ali, ukoliko imate veliku dnevnu sobu sa visokim plafonima, biće vam potrebno 4 ili 5 ovakvih zvučnika. Za manje prostorije, gde ćete koristiti samo jedan zvučnik, odaberite zvučnik koji obezbeđuje stereo zvuk.

Ugradni zvučnici sve se više proizvode sa tviterom koji se može rotirati. Pomeranje tvitera za 10-ak do 15° doprineće boljem usmerenju zvuka ka željenoj zoni. Na taj način ćete postići bogatiji zvuk u svakoj prostoriji. Ovakav zvučnik je posebno podesan za prostorije u kojoj planirate da ugradite samo jedan zvučnik.

Prilikom pozicioniranja, uzmite u obzir da ovi zvučnici imaju određenu dubinu. Dubina zvučnika može varirati i po nekoliko centimetara. Dublji zvučnici mogu biti malo zahtevniji za montažu, ali će istovremeno obezbediti snažniji bas, zato što je u tu pozadinsku kutiju, koja daje dubinu zvučniku, smešten vufer.

Koristite zvučnike istog proizvođača

Različiti brendovi, čak i ako su u istom cenovnom rangu, koriste različite tehnologije i materijale za svoje zvučnike. Zbog toga se mogu razlikovati nijanse zvuka. Kao što sobu ne biste okrečili u četiri nijanse neke boje, jer želite da vam se boje zida slažu i izgledaju lepo, tako želite da ono što pustite zvuči lepo, a ne neusklađeno. Odaberite zvučnike istog proizvođača za celu kuću ili barem u okviru jedne sobe. To je takođe praktično ukoliko planirate da formirate multiroom ozvučenje, jer ćete svim zvučnicima moći da upravljate pomoću jedne aplikacije ili jednog asistenta.

Ukoliko još uvek niste sigurni koji ugradni zvučnici bi bili pravi izbor za vas, pišite nam u komentaru ispod bloga, pozovite nas ili posetite naš sajt. Zvučnike različitih proizvođača i performansi možete pronaći na našem sajtu, a stručno osoblje je uvek spremno da vam izađe u susret 🙂

 

2 KOMENTARI

  1. Sve zavisi šta je namena. Za standardno slušanje muzike sasvim je dovoljno 2 kom. Za gledanje filmova se savetuje 5 kom uz pravilan raspored + vufer dole, da biste dobili 5.1 sistem.

Comments are closed.