Kako da pravilno pozicionirate sabvufer

Pozicioniranje vufera može biti frustrirajući posao, ali samo ukoliko vi tako odlučite.

Zašto je važno pravilno pozicionirati sabvufer

Pre svega, zato što na taj način dobijate bolji i snažniji bas. Drugi važan razlog je to što pravilnim pozicioniranjem sabvufera poboljšavate kvalitet zvuka celog audio sistema. Dobro pozicioniran sabvufer će obogatiti i dodati dubinu onome što slušate.

Iako to na prvi pogled ne deluje tako, ono što mi slušamo zapravo jeste efekat koji prostorija ima na audio sistem. Zidovi, prozori, nameštaj i sve ono što je u našoj dnevnoj sobi utiču na bass frekvencije.

Jedan od najvećih neprijatelja kvalitetnog basa su upravo zidovi. Talasi koje bas proizvodi su u osnovi omnidirekcioni i oni imaju tendenciju da se raspoređuju po celoj sobi. Kada naiđu na zid, odbiju se i vrlo često sudare međusobno. S obzirom na to da su nam zidovi neophodni, a i kablove ne možemo baš ostaviti po sred sobe, niti možemo izbaciti nameštaj, moramo naći pametno rešenje, odnosno najbolju poziciju, koja će nam obezbediti najbolji zvuk.

Pravilno pozicioniranje sabvufera

Za bežični vufer može biti lakše naći idealnu poziciju, zato što ne morate razmišljati kako da kablove postavite tako da se niko ne sapliće preko njih. Ali, koji god vufer da posedujete, jedno univerzalno uputstvo možete iskoristiti. Probajte da postavite sabvufer na nekoliko pozicija u sobi. Svaki put kada ga priključite, pustite pesmu ili film sa više basa i sedite tamo gde ćete inače sedeti i slušati muziku ili gledati film. Ukoliko ne živite sami, pozovite članove svoje porodice ili cimera da i oni čuju sa svojih mesta. Pomerajte vufer dok svi vi ne budete zadovoljni jačinom i kvalitetom basa.

Nekada je jednostavno najbolje postaviti sabvufer u ćošak ili blizu zida. Ovakvo pozicioniranje može biti posebno praktično kod manjih vufera, koji su u kompletu sa saundbarom ili deo nekog manjeg sistema kućnog bioskopa, jer će obezbediti još snažniji bas. Za snažnije, veće vufere, pozicioniranje toliko blizu zida može uticati na kvalitet basa. Zato je za njih idealna udaljenost od zida 20-30cm. Takođe, najbolji zvuk dobijate kada je vufer napred, otprilike u sredini vašeg prostora namenjenog slušanju, što bliže centralnom zvučniku.

Ukoliko imate veliki prostor i jednostavno ne uspevate da pronađete lokaciju koja vam obezbeđuje idealan zvuk, dovoljno snažan i kvalitetan bas, možda bi idealno rešenje bilo dodavanje još jednog vufera.

Veliki izbor sabvufera, sistema kućnog ozvučenja i prateće opreme možete pronaći na našem sajtu. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izbora idealnog vufera za vaš prostor, slobodno nam pišite ispod ovog posta. Svakako nastavite da čitate naš blog, jer vas očekuju preporuke i korisni saveti i ubuduće 🙂