Sve što treba da znate o pametnim Glasovnim asistentima

Glasovni asistenti su poslednjih nekoliko godina doživeli pravu ekspanziju. Promenili su naše interakcije sa gedžetima i pametnim uređajima. Koliko god bili zanimljivi, mnogi su ih doživeli kao podmukao način kontrolisanja naših života. Šta je istina? Kako pravilno koristiti Voice asistente?

Šta su pametni Glasovni asistenti

Iako su Glasovni asistenti popularizovani poslednjih godina, sa njihovom upotrebom počelo se još davno. Još davnih 1970-ih IBM je počeo da radi na nekom programu tog tipa za američku vojsku. 1990-ih Dragon je lansirao prvi komercijalni program za prepoznavanje glasovnih komandi. Cena je bila “prava sitnica”, što je verovatno doprinelo tome da ne doživi neku veliku popularnost. Nakon njega su se pojavili još neki programi koji su dozvoljavali diktiranje i upisivanje na osnovu izdiktiranog. Doduše, uvek je bilo neizvesno šta će program čuti i upisati, pa su za ovaj period vezane brojne anegdote. Međutim, od razvoja ovakvih programa nije se odustalo.

Voice assistant pravu ekspanziju doživljava 2011. godine izlaskom Siri na tržište. Apple je napravio napredan softver koji je prepoznavao komande, davao odgovore na pitanja, komunicirao s korisnikom… Nakon velikog uspeha koji je Siri doživela počelo je masovno implementiranje Glasovnih asistenata. Sada ih imamo u svim pametnim telefonima, automobilima, ozvučenju, domovima.

Sa pametnim Glasovnim asistentima možete praktično voditi razgovor, pitati ih razne stvari, istraživati… Tako, na primer, od svog Smart zvučnika možete zatražiti da pusti neku play listu, određenu pesmu, poveže se s vašim kalendarom i upiše podsetnik, podesi alarm za vas i još puno toga.

Mnogi korisnici upravo najveće zadovoljstvo pronalaze u Virtuelnom asistentu za muziku i razne kućne aparate. Na našem tržištu sada postoji sve više pametnih uređaja. Svi oni dozvoljavaju glasovno upravljanje. Što se zvučnika tiče, zavisno od platforme na koju ste pretplaćeni, jednostavno možete reći naziv pesme i Asistent će je pustiti. Takođe, jednostavno možete strimovati pesmu u samo jednoj prostoriji ili pak celoj kući – šta god preferirate u tom trenutku i koliko povezanih zvučnika imate. Više o tome kako na primer funkcioniše Music Cast možete pročitati ovde. Ukoliko je zvučnik povezan s telefonom, možete pauzirati muziku i telefonirati.

Da li je pametnim Asistentima narušena naša privatnost

Svako od nas ceni svoju privatnost i želi da je zadrži za sebe. Činjenica je i da su mnogi sistemi komunikacije bili meta napada, a privatnost narušavana na razne načine. Mnogi od vas znaju i da Glasovni asistenti stalno slušaju. Ali, s kojom svrhom? Svi asistenti slušaju kako bi čuli pokretačku frazu koja je znak da treba nešto da urade za vas. Za Siri to je: “Hej Siri!” Za Google je to: “Ok Google.” Oni pritom ne snimaju naše razgovore, niti su tako kreirani. Takođe, ovi Asistenti prepoznaju samo svetske jezike, pa vas neće ni razumeti kada im se obratite na srpskom.

Ukoliko sa engleskim, italijanskim, nemačkim (ili nekim sličnim jezikom) niste “na ti”, ovo može biti malo frustrirajuće. Često može doći do zabune, pa možete dobiti odgovor na pitanje koje niste ni postavili 😀 Ali, kao i sve ostalo, Pametni asistenti se mogu deaktivirati, tako da ukoliko vam nije prijatno da “pred njim” razgovarate, ili vas nervira, jednostavno ga isključite. Ipak, naš predlog je da probate Voice Assistant i uverite se u sve njihove benefite. Znate, ima neka posebna draž u: “Hey Siri, turn on the kitchen light!” (Hej Siri, uključi svetlo u kuhinji) i svetla se uključe.