Najbolji kabal za povezivanje monitora

Jedno od pitanja koje često dobijamo, jeste koji kabal je najbolji za povezivanje monitora sa računarom. Obzirom da postoji više vrsta kablova koji se danas koriste, u ovom tekstu napravićemo sažet presek prednosti i mana svih aktuelnih kablova za povezivanje monitora.

VGA kablovi

VGA kabal

VGA (Video Graphics Array) je najrasprostranjeniji vid povezivanja monitora i koristi se još od davne 1987. Prenosi samo analogni video signal i maksimalna rezolucija koju podržava je 1920×1200 piksela na 60Hz (Full HD sa 16:10 odnosom stranica, obuhvata i 1920×1080/16:9 rezoluciju).

Obzirom da prenosi analogni signal, glavna mana VGA kablova jeste osetljivost signala na smetnje, što može u manjoj ili većoj meri da utiče na kvalitet prikaza. Ova negativna strana VGA kablova posebno postaje izraženija sa većom dužinom kablova ili tamo gde pored VGA kabla idu i neki drugi kablovi, pa se u takvim slučajevima preporučuje upotreba što kvalitetnijih kablova ukoliko je VGA zaista neophodan.

VGA polako potiskuju noviji digitalni standardi i može se očekivati da će u narednih par godina otići u istoriju. Smatra se inferiornim standardom i koristi se samo kod monitora koji nemaju nijedan digitalni ulaz pa nije moguća upotreba novijih kablova.

DVI kablovi

DVI (Digital Visual Interface) je nastao  1999. godine kao zamena za VGA. Prenosi samo digitalni video signal bez zvuka, a obzirom da DVI konektor dolazi u više verzija objasnićemo svaku posebno kako ne bi bilo zabune.
Vrste DVI konektora

 • DVI-A – konektor koji prenosi isključivo analogni signal. DVI standard pored digitalnih sadrži i pinove za analogni signal pa se može lako konvertovati u sam VGA, a DVI-A je verzija konektora koja ima samo pinove potrebne za analogni signal. Najčešće se susreće kod DVI-VGA adaptera, ali se retko koristi u novije vreme jer je obuhvaćen DVI-I konektorom koji je mnogo praktičniji.
 • DVI-D (Single Link) – konektor koji prenosi isključivo digitalni signal. Najčešće se koristi kod ulaza na monitorima, ali je i sve češći na savremenim grafičkim kartama umesto dosadašnjih DVI-I konektora. Za konverziju na VGA potreban je aktivni adapter (sa elektronikom koja vrši konverziju signala).
 • DVI-I (Single Link) – kombinacija DVI-A i DVI-D konektora, sadrži pinove za obe vrste signala. Može lako da se konvertuje na VGA pomoću pasivnih adaptera.
 • DVI-I (Dual Link) i DVI-D (Dual Link) – verzije DVI-I i DVI-D konektora koje u sredini imaju dodatne pinove za digitalni signal čime se povećava protok kabla i uporedo sa tim maksimalna podržana rezolucija.

Postoji još par specifičnih tipova DVI konektora kao što su DMS-59 i DVI M1-DA, ali se oni veoma retko koriste pa nećemo o njima.

DVI kablovi

Prednost DVI standarda u odnosu na VGA je u tome što prenosi digitalni signal pa je shodno tome daleko otporniji na smetnje i može da pruži bolji kvalitet slike. Što se tiče rezolucije, za Single Link maksimalna podržana rezolucija je 1920×1200 piksela na 60Hz, dok Dual Link kablovi podržavaju i nešto veće rezolucije, do 2560×1600 sa 60Hz.

DVI kablovi su dobar izbor za povezivanje monitora do Full HD i 2K Quad HD rezolucije koji nemaju ugrađene zvučnike pa prenos zvuka nije bitan. Uglavnom su dostupni kod većine novijih monitora.

HDMI kablovi

HDMI kablovi

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je noviji standard od DVI koji je ušao u upotrebu 2003. Prenosi digitalni signal koji uz video takođe može da sadrži zvuk (bitno kod monitora sa ugrađenim zvučnicima) i druge podatke. Obzirom da je u pitanju digitalni signal, poput DVI kablova otporan je na smetnje i donosi kvalitetniji prikaz u odnosu na VGA.

Lako se konvertuje na druge digitalne standarde pomoću raznih HDMI adaptera, dok je za konverziju na VGA potreban aktivni HDMI-VGA adapter zbog konverzije signala iz digitalnog u analogni.

Maksimalna rezolucija i funkcije koje HDMI podržava zavise od verzije standarda, a u listi ispod je sažet presek podržanih rezolucija prema aktuelnim verzijama:

 • HDMI 1.0, 1.1 i 1.2 – 1920x1200p/60Hz (Full HD, 16:10)
 • HDMI 1.3 – 2560x1600p/60Hz (2K Quad HD)
 • HDMI 1.4 – 4096x2160p/30Hz (4K Ultra HD), 1920x1080p/24 Hz za 3D
 • HDMI 2.0 – 4096x2160p/60Hz (4K Ultra HD), 4096x2160p/24 Hz za 3D

Na ovu temu smo već pisali detaljnije u tekstu o HDMI tehnologiji pa nećemo ovde ulaziti u detalje o pojedinačnim funkcijama jer većina nije bitna za monitore.

HDMI je danas široko rasprostranjen vid povezivanja. Koristi se kod brojnih savremenih AV uređaja pa je veoma praktičan jer su HDMI kablovi povoljni i osim za povezivanje monitora mogu se takođe koristiti i za povezivanje HD televizora, AV risivera, DVD/Blu-ray plejera i drugih uređaja.

Zbog svoje fleksibilnosti i pristupačne cene kablova HDMI je najpoželjniji za povezivanje monitora pa ima našu preporuku kao primarni vid povezivanja koji će potpuno zadovoljiti potrebe 99% korisnika.

DisplayPort kablovi

DisplayPort kablovi

DisplayPort je nastao 2008. kao zamena za DVI i VGA standarde. Po funkcijama je najsličniji HDMI standardu i takođe može da prenosi zvuk i druge podatke, ali za razliku od HDMI kablova ima veći protok pa može da prikaže i veće rezolucije.

Maksimalna rezolucija i ovde zavisi od verzije standarda, a ispod je sažet presek po verziji:

 • DisplayPort 1.0 i 1.1 – 3840x2160p/30Hz (4K)
 • DisplayPort 1.2 – 5120x2880p/30Hz (5K), 3840x2160p/60Hz (4K)
 • DisplayPort 1.3 – 7680x4320p/30Hz (8K), 3840x2160p/120Hz (4K)
 • DisplayPort 1.4 – 7680x4320p/60Hz (8K), 3840x2160p/144Hz (4K)

Još jedna zanimljiva prednost DisplayPort konektora u odnosu na druge je i mogućnost povezivanja više monitora na jedan DisplayPort ulaz (dostupna od verzije 1.2). Za ovu funkciju se koriste specijalni DisplayPort MST razvodnici ili monitori koji pored ulaza imaju i DisplayPort izlaz za daisy-chain povezivanje (jedan na drugi).

DisplayPort se najčešće koristi kod profesionalnih monitora visokih performansi koji imaju velike rezolucije (4K i veće) i osveženje preko 60Hz. Iako je superiorniji u odnosu na HDMI, preporučuje se samo onima kojima je zaista neophodan obzirom da ima nešto veću cenu u odnosu na HDMI i nije toliko rasprostranjen kod drugih uređaja.

DisplayPort može lako da se konvertuje na HDMI preko odgovarajućih kablova i adaptera, međutim bitno je napomenuti da je ova konverzija samo jednosmerna, tj. sa DisplayPort izlaza ka HDMI ulazu na monitoru ili televizoru. Standardni i mini DisplayPort konektori mogu da se konvertuju u oba smera jer je reč o istoj tehnologiji.

Kod pojedinih novijih laptop računara i prenosivih uređaja DisplayPort dolazi integrisan u USB-C konektor, a neki od primera su MacBook 2015, Chromebook Pixel i Microsoft Lumia 950/950XL pametni telefoni.