Sennheiser Orpheus – slušalice od $55000!

Sennheiser Orpheus HE-1 slušalice

Da li je moguće unaprediti najbolje? Upoznajte Sennheiser Orpheus HE 1 – slušalice sa cenom od 55000 dolara! Napravljene od vrhunskih materijala, sa filozofijom da nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet zvuka, ove slušalice su direktni naslednik originalnog Orpheus modela koji ima reputaciju najboljih slušalica na svetu.


Malo istorije, originalni Sennheiser Orpheus model nastao je još davne 1991 sa misijom da se naprave najbolje slušalice bez obzira na cenu, zbog čega je ovaj model vrlo brzo stekao reputaciju slušalica sa najboljim zvukom koje novac može da kupi. Proizveden je u svega 300 primeraka početkom devedesetih sa maloprodajnom cenom od 16000$, a danas među audiofilima spada u raritet koji na aukcijama lako dostiže čak trostruko veću cenu od originalne.

Novi Sennheiser Orpheus HE 1 teži da preuzme tron od svog prethodnika i predstavlja rezultat skoro 20 godina rada na razvoju i unapređenju. Ručno sastavljene od preko 6000 različitih komponenti, ove slušalice zahtevaju oko 400 sati rada da bi se sastavio jedan primerak i predstavljaju vrhunski set namenjen ljubiteljima muzike sa dubokim džepom koji žele najbolje bez obzira na cenu.

Za razliku od običnih slušalica, Orpheus umesto dinamičkih koristi specijalne elektrostatičke drajvere, gde umesto membrane koju pokreću magneti, zvuk stvara ultra tanka folija postavljena između dva provodna elementa. Ovo omogućava stvaranje zvuka sa preciznošću i čistoćom koja daleko prevazilazi ono što standardne dinamičke membrane mogu da proizvedu, pa se Orpheus mogu pohvaliti frekventim odzivom koji ide od 8Hz do 100kHz, dok takođe poseduju i najmanje izobličenje zvuka ikada izmereno kod nekog uređaja za reprodukciju zvuka – svega 0.01% na 1kHz, 100dB SPL.

Fotografija: Gizmodo

Orpheus slušalice dolaze sa specijalnim lampaškim pojačalom smeštenim u kućište izrađeno od luksuznog Carrera mermera koji pored estetike takođe služi i za neutralisanje strukturne buke. Pritiskom tastera za uključivanje, iz njega napred izlaze kontrolni potenciometri, na vrhu 8 lampi i otvara se stakleni poklopac dela kućišta u kome su smeštene slušalice.

Pojačalo takođe sadrži čak 8 premijum ESS SABRE ES9018 digitalno-analognih konvertera koji su grupisani paralelno po 4 za svaki stereo kanal kako bi se povećala preciznost konverzije i smanjila distorzija. Kako bi se izbegao uticaj kapacitivne reaktivnosti kabla na zvuk, uveden je dvostruki nivo pojačanja pa su u školjke slušalica ugrađena Cool Class-A MOS-FET pojačala koja igraju finalnu ulogu u formiranju zvuka. Ovaj dvojni nivo pojačanja generiše veću čistoću zvuka, i to do 200% efikasnije od svih drugih postojećih Hi-Fi rešenja.

Orpheus se očekuju u prodaji polovinom 2016, a Sennheiser je najavio da će zbog specifičnosti Orpheus slušalica proizvoditi svega 250 primeraka godišnje.