Saveti za organizovanje događaja na otvorenom

Događaji na otvorenom

Kako nam je lepo vreme već stiglo, a mi konačno izlazimo iz izolacije, tako se otvaraju razne prilike za organizovanje događaja i proslava na otvorenom. Po svemu sudeći, za koju sedmicu to će biti moguće i ove godine. Proleće i leto su idealni za organizovanje večera, svadbi, žurki ali i dnevnih sportskih događaja. I zaista, dobro organizovane događaje na otvorenom ništa ne može zameniti.

Plan A, B, možda i C

Da biste zaista mogli da uživate u svom događaju na otvorenom morate ga dobro organizovati. Najpre bi trebalo da proverite prostor i uverite se da je pogodan za događaj koji vi organizujete. Slikajte prostor iz više uglova, kako biste se kasnije lakše prisetili detalja. Ako planirate da koristite muziku uživo, da li ima dovoljno prostora da stane bend sa svom pratećom opremom? Da li će gosti imati dovoljno prostora da sednu, odmore, igraju?

Na događaje na otvorenom ipak mnogo mogu uticati i faktori koji nisu u našoj kontroli, kao što je vreme. Nekada se i pored najboljeg planiranja vremenski uslovi promene u zadnji čas. Zato je važno da imate plan B, možda čak i plan C, posebno ako se radi o događajima koje ne možete pomeriti. Iako se nekako kao logično rešenje često nameće da se zabava jednostavno premesti unutra, to nije uvek moguće. Osvetljenje, a ni ozvučenje se ne mogu lako prebaciti unutra u tako kratkom periodu ili nisu pogodni za upotrebu u zatvorenom. Nekad su ti uređaji fiksirani, a i akustika je vrlo često drugačija, pa će i zvučnici drugačije zvučati.

Na zaboravite da je vaša odgovornost da onome ko vam je iznajmio opremu, istu vratite neoštećenu. Potrebno je da se prilikom iznajmljivanja ili kupovine opreme uverite da dobro podnosi visoke temperature, ali i vlagu i eventualno neku manju količinu kiše. Takođe je potrebno da od osobe koja vam iznajmljuje opremu zatražite barem adekvatnu ceradu, kako biste pokrili opremu. A ako postoji šansa da se vremenski uslovi promene, napravite plan B. Ako organizujete svadbu, dogovorite sa menadžmentom restorana da i sala bude pripremljena, a sa bendom da budu spremni da se brzo premeste unutra. Tako ni vi, ni gosti nećete izgubiti mnogo vremena, a atmosfera će uskoro ponovo biti na vrhuncu.

Pobrinite se za dobro osvetljenje

Događaji na otvorenom, posebno oni koji se organizuju uveče, zahtevaju i dobro osvetljenje. Dobro osvetljenje će doprineti dobroj atmosferi, ali i bezbednosti. Osvetlite staze, stolove, put do parkinga, podijum za ples… I ovo je oprema koju ne možemo jednostavno prebacivati unutra ili napolje. Ako nije dobro podešeno, osvetljenje će zaslepljivati vaše goste, umesto da prijatno osvetljava prostor. A ako je preslabo, gosti se lako mogu povrediti, što vi svakako želite da izbegnete.

Ozvučenje

Kada organizujete događaj napolju, preporučujemo vam da koristite kvalitetnije i snažnije ozvučenje. Ništa nam ne pokvari raspoloženje kao muzika predviđena za ples koja se ne čuje dobro ili ima distorzije. A i malo šta može biti frustrirajuće kao kada želite da se obratite gostima ili da učesnike pozovete da učestvuju u nekoj aktivnosti, a oni vas ne razumeju ili ne čuju zbog lošeg ozvučenja. Ako događaj za vas organizuje neka agencija, naglasite da je veoma važno da se odvoji deo sredstava za kvalitetno ozvučenje. A ukoliko planirate često da organizujete ovakve događaje, mnogo se više isplati kupovina kvalitetnog ozvučenja, nego iznajmljivanje istog.

Koji god događaj na otvorenom da planirate ovog leta da organizujete, želimo vam da se lepo provedete i da uspešno rešite sve izazove s kojim se eventualno možete suočiti. Nastavite da pratite naš blog u kom za vas donosimo najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta audio video tehnike.