Odaberite idealnu kameru za vlogovanje

vlogovanje-kamera

Vlogovanje se pre nekoliko godina izrodilo kao novo zanimanje i postalo veoma popularno. Taj svetski trend se proširio i na Srbiju, pa svako malo imamo nove influensere i vlogere sa izuzetno praćenim YouTube kanalima. Preporuke vlogera se izuzetno cene kada iza njih stoji tema u kojoj su stručni ili iskusni, a preporuke tačne i kvalitetne. Ako biste i vi želeli da vlogovanje bude vaš novi posao ili hobi, ispratite savete iz ovog posta.

Šta je potrebno za vlogovanje

Kao prvo, treba da nađete svoju priču. Priču koja nije već mnogo puta na isti ili sličan način ispričana. Pronađite temu koja prvenstveno vas zanima, a pretpostavljate da će zanimati i druge. Ta tema treba da bude dovoljno široka i raznovrsna da možete adekvatno da je razvijate, da na redovnom nivou objavljujete novi vlog koji će biti takve tematike i u kom ćete ostati dosledni sebi i svojoj publici.

Ključ uspeha leži i u doslednosti. U suštini, najteže je steći publiku koja će uvek biti uz vas. Redovno i dosledno objavljivanje vam u tome može pomoći, jer publika zna da može da se osloni na vas. A ako ste našli pravu temu, to ne bi trebalo uopšte da vam predstavlja problem. I vi ćete jedva ćekati da objavite neki novi sadržaj. A pubilka će znati da ako npr. utorkom dođu na vaš kanal, naći će novi sadržaj koji će im biti zanimljiv. Naravno, ovo istovremeno podrazumeva trud s vaše strane, pa je zato najbolje da imate plan i raspored kojeg ćete se pridržavati. Nije presudno da li sadržaj objavljujete svakog dana ili jednom nedeljno, važno je da ga objavljujete po ustaljenom rasporedu.

Vežbajte. Da biste stekli samopouzdanje, potrebno je da mnogo vežbate, a zatim i da taj sadržaj uređujete. U zavisnosti od tipa vloga za koji ste se odlučili, možda ćete snimati na otvorenom. Najpre vežbajte snimanje dok ste sami. Tako ćete steći osećaj za kameru i razbićete tremu. Kad to savladate, vežbajte pred porodicom i prijateljima i na kraju izađite na ulicu i vežbajte vlogovanje. A da bi taj vlog oživeo, potrebno je mnogo uređivanja! Kompresovanje mnogo snimaka u kratak video je težak zadatak. Kao i sve drugo, ovo je stvar vežbe. Zato, mnogo vežbajte i uskoro ćete biti pravi profesionalac 🙂

Odaberite pravu opremu

Možda ste ispratili sve ove korake. Dakle, spremni ste da snimite svoj prvi vlog. Ali, da li znate kako da odaberete odgovarajuću opremu i snimite video visokog kvaliteta? Bilo da tek počinjete ovim poslom da se bavite, ili ne, odabiru kamere treba da posvetite posebnu pažnju.

Jedna od najvažnijih karakteristika je rezolucija. Da li ćete vlog snimati u Full HD ili 4K rezoluciji? 4K rezolucija obezbeđuje zaista fenomenalan kvalitet videa. Za obradu videa tog kvaliteta potrebno vam je dosta više vremena ili mnogo bolji računar. Ali, ako se za to odlučite, gledaoci će uživati u snimcima veoma visokog kvaliteta. Nekako ruku pod ruku sa rezolucijom ide i broj frejmova po sekundi. 60 frejmova u sekundi je idealno za akcione vlogove, a podržava i slow-motion. 30 frejmova u sekundi je sasvim dovoljno za sve ostalo.

Još jedna veoma važna karakteristika je stabilizacija. Stabilizacijom se otklanjaju potresi i postiže se glatka slika, prijatna za gledanje, čak i dok se vozite po brdovitim stazama, trčite ili vozite po kaldrmi. Danas postoje optička stabilizacija, elektronska i gimbal stabilizacija. Kao što se vidi na slici ispod, razlika je ogromna i veoma očigledna svakom gledaocu.

S leva na desno: gimbal stabilizacija, elektronska i optička stabilizacija

A kada obratite pažnju na sve ove karakteristike, važno je da odaberete kameru koju možete svuda lako nositi. Osmo pocket kamera sa gimbalom staje u džep i manju žensku tašnu bez problema. Uz to, lako se povezuje sa mobilnim telefonom za lakše uređivanje snimljenog materijala. Zahvaljujući univerzalnim portovima, možete priključiti eksterni mikrofon koji će obezbediti daleko kvalitetniji zvuk od bilo koje kamere i telefona. Možete je poručiti na našem sajtu uz besplatnu dostavu klikom ovde. A kad snimite svoj novi vlog, obavezno nam pošaljite link da vidimo kako je sve to izgledalo 🙂