Video nadzor u službi zdravlja

Video nadzor u službi zdravlja

Otkako se korona virus pojavio u Vuhanu privukao je našu pažnju. Za nekoliko meseci se proširio na ceo svet i proglašena je pandemija. Za kratko vreme životi većine ljudi na planeti su se promenili iz korena. Bilo kako bilo, sigurno ne bismo želeli da se ikada ponovi ovoliki broj obolelih osoba. Zato su uvedene brojne mere zaštite. A koja je uloga video nadzora u svemu tome? Kako video nadzor može poslužiti u službi zdravlja?

Termalne kamere za video nadzor

Kada konkretno govorimo o virusu korona, da li termalne kamere otkrivaju da je osoba zaražena virusom? Jednostavno rečeno, ne. Međutim, ove kamere mere telesnu temperaturu, a jedan od glavnih simptoma ovog virusa je upravo povišena telesna temperatura. Izuzetno su praktično rešenje za aerodrome, granice, tržne centre, fabrike, škole i kompanije. Na aerodromima bi trebalo proveravati temperaturu kako putnika, tako i kabinskog osoblja.

video nadzor - termlne kamere

Korišćenjem termalnih kamera, diskretno i efikasno mogu detektovati pojedince koji bi potencijalno mogli proširiti koronavirus. Osim toga, ovakav način merenja temperature potpuno je bezbedan, jer se obavlja beskontaktno. Uz to, brži je od nekih drugih metoda. Neke termalne kamere istovremeno mogu meriti temperaturu nekoliko osoba. Naravno, da bi ova metoda bila efikasna, potrebno je da postoji osoblje koje će pratiti šta kamera detektuje i odmah u sladu sa tim i reagovati.

HikVision termalne kamere su opremljene AI tehnologijom koja se brine za to da kamera skenira samo ljude. Na taj način smanjuje mogućnost lažnih alarma detektovanjem izvora toplote. Podržavaju takođe i compensation algorithm, koji omogućava da se temperatura kompenzuje okolnom temperaturom i rastojanjem izmerenog cilja radi bolje tačnosti. Važno je naglasiti da su termalne kamere veoma precizne, sa odstupanjem od 0.5°C.

U sledećem videu je detaljno prikazano kako kamere za termalni nadzor funkcionišu.

Ove napredne kamere koje sprečavaju širenje koronavirusa su dostupne i na našem sajtu. Uvek smo tu za vas, a trudimo se i da na AV Market blogu pišemo zanimljive i aktuelne teme.

1 KOMENTAR

  1. Termalne kamere mi nisu ni pale na pamet a jako su dobra stvar pogotvo sto znam licno ljude kojima je dat zadatak provere temperature svih koji ulaze u objekat i kojima je to jako neprijatan posao.

Comments are closed.