Sabvufer za auto – vodič za kupovinu

Sabvufer za auto

Uopšteno govoreći, sabvufer je zvučnik koji obezbeđuje samo niske tonove. Bez obzira na to koji žanr muzike slušate i da li volite glasnu muziku, dobar subwoofer će poboljšati kvalitet slušanja. I to možda naročito dođe do izražaja kod automobilskog ozvučenja. Zvučnici koji su deo osnovnog ozvučenja, uglavnom su manji i sami od sebe ne mogu da obezbede dovoljno snažan bas. Sabvufer za auto je upravo ono što će napraviti razliku između solidnog i odličnog slušalačkog iskustva.

Šta sve treba uzeti u obzir

Prva stavka o kojoj vredi razmisliti je veličina. Na jačinu basa svakako utiče veličina niskotonca. Prosto, sabvufer od 12″ proizvodi snažniji bas od onog od 10″. Ali s obzirom da govorimo o automobilu, morate uzeti u obzir koliko mesta imate na raspolaganju.

Dakle, ukoliko vozite neki manji gradski automobil, teško da ćete moći u gepek da stavite najveći sabvufer za auto. A i ako vozite veći, dobro je da razmislite koliko prostora u gepeku zaista možete posvetiti sabvuferu sa kućištem. Zato je važno da pre odlaska u kupovinu izmerite veličinu gepeka i da spram toga odredite veličinu sabvufera.

Snaga sabvufera je takođe jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir. Ukoliko želite moćan zvuk koji ćete osetiti, snaga je naročito važna. Zato u specifikacijama obratite pažnju na RMS (ili kako je negde označeno “realna snaga”), a ne na maksimalnu snagu. RMS je pokazatelj konstantne snage i zato je to merenje najrealnije moguće. Naravno, potrebno je i da uskladite snagu sabvufera sa snagom pojačala.

Ruku pod ruku sa snagom ide i osetljivost. Zvučniku veće osetljivosti treba manje snage da bi proizveo istu količinu basa kao model manje osetljivosti.

Kod automobilskog sabvufera jedna važna stavka je kućište. Ukoliko želite naročito snažan bas, najbolje bi bilo da odaberete sabvufer sa zatvorenim kućištem. Ovakvo kućište obezbeđuje snažan bas bez preteranih vibracija.

Koji tip sabvufera da odaberem

Ukoliko želite da birate svaku komponentnu posebno i da imate personalizovan audio sistem, pravi izbor su vuferi bez kutije. Ovaj zvučnik se mora montirati u kućište, ali na ovaj način imate slobodu da birate i pravite kućište po meri. Takođe, biće vam potrebno i pojačalo. Uglavnom su veličine od 8″ do 15″. Ako tek sad birate komponente za auto ozvučenje, vufer bez kutije je komponenta s kojom bi bilo dobro da počnete.

Vuferi sa kutijom, kao što već možete zaključiti, dolaze u kutiji koja je dizajnirana da se savršeno uklapa sa sabvuferom. Ovo vam olakšava posao, jer ne zahteva toliko truda kao dizajniranje i pravljenje kutije. S druge strane, uslovljeni ste upravo tim dimenzijama i dizajnom, koji vam možda neće uvek savršeno odgovarati. Naravno, i za ovaj sabvufer za auto potrebno vam je pojačalo.

A ukoliko želite snažan bas, ali se ne razumete dovoljno da biste svaku komponentu birali posebno, ili vam to deluje previše komplikovano, odaberite sabvufer sa pojačalom. Aktivni sabvufer dolazi u kutiji u koju je takođe ugrađeno i pojačalo. Osim što je jednostavniji odabir komponenti, dobra stvar je i ušteda prostora, jer ne morate odvajati dodatni prostor u automobilu i za pojačalo. S druge strane, obično su kompaktniji a samim tim i slabiji, pa nisu idealno rešenje ako tražite naročito snažan bas.

Pored ovih, postoje i vuferi koji se uklapaju u enterijer automobila. Ovi niskoprofilni vuferi se mogu montirati ispod sedišta i idealni su za manje automobile. Baš kao i vuferi sa pojačalom, uglavnom su manji, pa samim tim i slabiji. Uprkos tome, doprineće boljem kvalitetu zvuka i boljem slušalačkom iskustvu.

Ono što svakako treba imati na umu je da pojačalo koje je ugrađeno u auto radio nije dovoljno za sabvufer. Ukoliko su vam potrebni saveti za odabir dobrog pojačala, pročitajte ih ovde. Na našem sajtu možete naći bogatu svih komponenti za auto ozvučenje.