Kako da vaše dvorište bude najlepše u kraju

Kako da vaše dvorište bude najlepše u kraju

Zelenilo, lepo uređena trava i raznobojno cveće oduvek su bili najlepši ukras jednog grada. Najlepše fotografije nastaju upravo u dobro uređenim parkovima. Ali ima i dvorišta koja su uređena lepše od mnogih parkova i pravi su ukras kvarta u kom se nalaze. Uz malo mašte i prave opreme vaše dvorište takođe može biti ukras vašeg kvarta.

Da biste u tome uspeli, najzahtevniji posao ili barem onaj koji ćete vrlo često morati da obavljate je košenje trave. Trava zauzima i najveću površinu pa je zato neophodno da ona bude uredna i skladna. Zbog toga je jako važno da odaberete kosilicu koja udovoljava vašim potrebama.

Kako odabrati kosilicu

Visina otkosa

Za lep travnjak važna je sadnja, vrsta semena, ali i dobro održavanje i nega. Kako je proleće uveliko počelo, počela je i sezona košenja trave. Redovno košenje podstiče gušći i ravnomerniji rast trave. Gušći busen sprečava rast korova, pa će travnjak biti ujednačeniji i lepši. U proleće, kada je aktuelna smena kiše i sunca, trava će rasti najbrže, pa će biti potrebno da je kosite jednom ili čak dva puta nedeljno. S obzirom da ćete na ovaj posao trošiti mnogo vremena tokom godine potrebno je da odaberete kvalitetnu kosilicu.

Preporuka je da se početkom proleća trava pokosi na najnižu visinu kako bi se travnjak prosušio i provetrio. Međutim, u vreme letnje suše nije preporučljivo kositi na najnižu visinu jer će se verovatno zbog jake sunčeve svetlosti spaliti. Zbog toga je važno da odaberete kosilicu koja podržava podešavanje visine košenja. Kvalitetnije kosilice uglavnom podržavaju raspon od 2.5 do 7.5 cm.

Veličina travnjaka

Kao što smo rekli, košenje je potrebno često obavljati ako želite da vaše dvorište uvek bude uredno, ali i da bi trava bila zdrava. Naravno, kako danas imamo i previše obaveza, važno je da vam ova aktivnost ne oduzima previše vremena. Zato prema veličini travnjaka treba birati i vrstu pogona kosilice, ali i širinu otkosa. Za dvorište uobičajene veličine uglavnom je dovoljno odabrati kosilicu sa širinom košenja od 45 do 50cm.

Osnovna podela kosilica je na električne i motorne, a prilikom izbora najpre treba da uzmete u obzir i to da li je kabl dovoljno dugačak za ceo travnjak. Zato su električne vrlo često pogodne za manje travnjake. Velika prednost električne kosilice je što je eco-friendly, zato što nema izduvnih gasova. Mana, uslovno rečeno, je to što su pogodne samo za manje površine.

Za velike travnjake vrlo često će izbor pasti na motornu kosilicu, a u poslednje vreme i kvalitetnije motorne kosilice odgovaraju ekološkim zahtevima. Ovakve kosilice su uglavnom pogodne za srednje i veće travnjake veličine do 1500 m2.

Za površine preko 1500 m2 najbolji izbor su samohodne kosilice, naročito ako je teren pod nagibom. Kao što iz naziva možemo zaključiti, imaju sopstveni pogon, to jest same se kreću. Potrebno je da vi samo upravljate, nema potrebe da je gurate i dodatno trošite snagu.

Fizičke karakteristike kosilica

Do sada smo se u ovom članku bavili spoljašnjim faktorima koji utiču na izbor kosilice. Pa ipak, prilikom odabira kosilice treba obratiti pažnju i na njihove fizičke karakteristike. Ovo se prvenstveno odnosi na materijal od kog su izrađene, točkove i ručku.

Kućište bi trebalo da bude izrađeno od livenog aluminijuma, čelika ili veoma kvalitetne plastike. Veći zadnji točkovi smanjuju proklizavanje što olakšava rad i sprečava povrede. Bilo bi dobro da točkovi budu sa ležajevima, naročito ako imate neravan teren.

I na kraju, kod kosačice je jako važno da obratite pažnju i na kvalitet izrade ručke, jer ćete ovaj alat često koristiti i zato je naročito važno da vam bude udoban i lak za rukovanje. Bilo bi poželjno da visinu ručke lako možete podešavati kako biste smanjili opterećenje kičme i izbegli bolove.

Saveti iz ovog članka pomažu vam da odaberete kosačicu koja najbolje odgovara vašim potrebama i omogućava da uređenje dvorišta i travnjaka bude posao u kojem ćete uživati. A naučno je dokazano da, osim estetskih vrednosti i ponosa na to što vaše dvorište jeste ukras vašeg kvarta, uređenje dvorišta ublažava stres. Samo pola sata dnevno opušta i umanjuje anksioznost.

1 KOMENTAR

  1. Odlični saveti, hvala.
    Moram priznati da do pandemije nisam imao mnogo vremena za svoje dvorište, pa sam zato imao samo travnjak, koji sam kosio kad stignem. Prošle godine, kada smo ostali zatvoreni, malo sam više gledao ovakve tekstove, pa rešio da uradim još nešto. Za početak, napravio sam više staza i popločao ih kamenstruganik-om iz Mionice, supruga je pored njih posadila cveće, a napravili smo nešto slično i oko drveća. I ispalo je odlično. Sad, kad imamo osnovu, samo održavamo i uživamo u svom divnom, bajkovitom vrtu.

Comments are closed.