Promenila se scena kućnog ozvučenja

Menja se scena kućnog ozvučenja

Pre dvadesetak godina, bilo je jako važno da imamo velike muzičke linije koje su zauzimale više mesta nego što su pružale zvuka. Pokazatelj dobrog ozvučenja bili su i ogromni zvučnici. Kasetofoni, CD plejeri, zvučnici, pojačala… sve je moralo biti veliko.

Znate već kako je to izgledalo: velika dnevna soba, trosed, dvosed, fotelja i velika siva muzička linija sa sivo-plavim zvučnicima. Ili možda veliko pojačalo i ekvilajzer za koje je bila potrebna posebna komoda. Međutim, kao i u svemu, moda se i kod kućnog ozvučenja menjala. Zašto i kako pročitajte u nastavku 🙂

Promene u enterijeru

Promenilo se pre svega poimanje modernog u pogledu dizajna enterijera. Mnogi su zbog posla i sve većih gužvi morali da se presele iz predgrađa. Selidba je vrlo često značila prelazak iz komfornih kuća u stanove manje kvadrature. Prosto više nije bilo mesta ni za glomazan nameštaj, a ni za glomazne sisteme ozvučenja.

Svi oni koji nisu hteli da se odreknu kvalitetnog i glasnog zvuka, ubrzo su shvatili da im zvučnici od TV-a jednostavno nisu dovoljni. Zato su krenuli u potragu za audio sistemima koji će im omogućiti kvalitetan i glasan zvuk.

Zbog toga su prvenstveno proizvođači risivera i pojačala počeli da smanjuju njihove dimenzije. Tako su lako mogli da se uklope u svaki enterijer. A ono što je najbolje je to što iako su manji, zvuk nije izgubio na kvalitetu. Dakle, sve bitne komponente su i dalje tu. To su ispratili i proizvođači zvučnika, što je dovelo do kompaktnih sistema kućnog ozvučenja vrhunskog zvuka. Premium brendovi su se pobrinuli da na malo mesta obezbede moćan zvuk.

Hi-Fi zvuk u Wi-Fi režimu

Pored toga, novi formati i režimi slušanja muzike uslovili su i pojavu novih tehnologija. Zato više nije neophodno da ozvučenje bude glomazno koliko je bitno da podržava Bluetooth i Wi-Fi konekcije. I to je sasvim razumljivo. Niko ne želi da mu npr. telefon bude ceo dan u docking stanici ili priključen preko kabla na sistem. A i često je nezgodno uklopiti da zvučnici stoje u dva kraja prostorije, kada morate da razvučete kablove. Osim toga, veoma je važno da direktno možete pristupiti velikom broju online striming servisa.

Korisno je i to što većinu ovih zvučnika možete montirati na zid i tako dodatno uštedeti prostor. U zavisnosti od toga šta se bolje uklapa u Vaš enterijer, najčešće možete odabrati u crnoj ili beloj boji.

A za one koji nemaju prostora čak ni za manje sisteme ozvučenja, idealno rešenje su soundbar zvučnici. Postoje i veoma kompaktni saundbarovi do metar dužine koji se zaista lako mogu uklopiti čak i u male prostorije. Mogu se montirati na zid ispod ili iznad televizora. Za one koji smatraju da dobrog zvuka bez sabvufera nema, postoje soundbar sistemi sa vuferom koji obezbeđuju zaista moćan bas. Svi ovi modeli podržavaju bluetooth, a sve veći broj i WiFi konekciju, a samim tim i online servise.

Veliki broj komponenti kućnog ozvučenja možete pronaći na našem sajtu. Ukoliko već koristite bežično ozvučenje, pišite nam u komentaru ispod šta vam se posebno dopada. Svakako nastavite da čitate naš blog, jer ćemo i nadalje pisati zanimljivosti iz sveta audio i video tehnike.