Plagijat ili original? Kako prepoznati kopiju JBL Charge 3 zvučnika

JBL Charge 3

Svi mi znamo da postoje kopije mnogih proizvoda i nekako imamo mišljenje da su te kopije lošije od samog originala, jer nam je to logično na osnovu cene. Cene kopija znaju biti dosta povoljnije, pa se zato mnogi odlučuju da ih kupe, nadajući se da će dobiti bar deo kvaliteta koji ima original. Sve je to u redu kada znate da je proizvod kopija originala, ali šta ako ne znate? Pročitajte tekst i saznajte kako da prepoznate kopiju JBL Charge 3 zvučnika.

Na stranom, ali i našem tržištu pojavile su se kopije JBL zvučnika. I mnogi trgovci ih prodaju i navode da su originalni. Zato je važno znati razlikovati original od kopije, jer ćete u suprotnom samo baciti novac na nešto što ne vredi toliko. E sada, da li je taj kopirani proizvod vredan para, zaključite sami na osnovu našeg teksta. Mi smo za vas izdvojili nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kod JBL Charge 3 zvučnika kako ne biste bili prevareni.

 

Kako da znam da li kupujem od ovlašćenog prodavca?

Postoji nekoliko načina:

 • pogledajte sajt, tražite negde informaciju da je u pitanju ovlašćeni prodavac
 • pozovite prodavca i raspitajte se o garanciji, ako zvučnik nema garanciju onda samo zaobiđite tog prodavca
 • pogledajte njihove profile na društvenim mrežama, prethodna iskustva kupaca
 • odite do radnje i na licu mesta pogledajte zvučnike. Pogledajte detaljno font, materijal zvučnika, pakovanje i tražite da vidite garantni list
 • pitajte da ga testirate i radnik će vam uključiti zvučnik
 • proverite prodavca, potražite podatke o preduzeću da vidite da li imate posla s nekim ko ima registrovano preduzeće ili s nekim ko radi na crno

Koje su to razlike između kopije i originala, da li su lako uočljive?

Da, postoje bitne razlike između kopije i originalnog zvučnika i one su lako uočljive ako obratite pažnju. Ono što je važno je da znate da se pojavilo dosta različith kopija JBL Charge 3 zvučnika, pa tako ne treba zagledati samo jedan detalj već treba pogledati kako zvučnik izgleda u globalu. Jer na nekim kopijama razlikuju se slova na kutiji, dok su kod druge kopije ta slova ista kao na originalu, ali su zato svetlosni signali druge boje. Ono što je važno je da dobro obratite pažnju na to kako izgleda originalni JBL Charge 3 zvučnik, pa ćete razlike lako prepoznati.

Razlike su veoma očigledne, ali je jako bitno da znate kako izgleda original da biste ga razlikovali od plagijata. Da biste ovo saznali, preporučujemo vam da pogledate naš video gde smo detaljno prikazali kako izgleda originalni zvučni i šta sadrži u pakovanju:

Neke od konkretnih razlika po kojima se razlikuju zvučici su:

 • Font – kod kopija je obično zamrljan, tj. nije dovoljno jasan.
 • Količina teksta – kod kopija često ima manje teksta na pakovanju dok je kod originalnih zvučnika sve detaljno objašnjeno i napisano.
 • Logo – uporedite logo na proizvodu sa npr. logom na sajtu i videćete znatnu razliku kod plagijata, dok je logo na originalnom zvučniku isti  kao i logo na sajtu. Ta razlika kod plagijata je najčešće u boji, ali se čak i font može razlikovati.
 • Pakovanje – pogledajte kako izgleda pakovanje kod orginala, ako malo odstupa od onoga što vidite na zvaničnim fotografijama ili video snimcima, znajte da je u pitanju kopija. Plagijati češće imaju drugačije i lošije pakovanje od orginalnog. Plagijatori najčešće štede na ovom delu, pa je lako uočljivo i dobro za razlikovanje plagijata od originala.
 • Težina – uzmite proizvod u ruke, ako vam je raspodela težine sumnjiva ili ako vam proizvod deluje suviše lagano za svoje dimenzije, znajte da je u pitanju plagijat. Dovitljivi proizvođači neretko stavljaju tegove u zvučnike jer je njihova struktura jako lošeg kvaliteta, uglavnom od jeftine plastike koja nema neku težinu.
 • Izgled proizvoda – ako primetite bilo kakvu razliku u izgledu, a najčešće ih ima puno, zaobiđite taj zvučnik. Razlike mogu biti razne, u zavisnosti od kopije, pa tako plagijati imaju drugačije svetlo, drugačiji raspored ulaza na zvučniku, drugačiji materijal i slično.

Za vas smo pronašli video klip na You Tube-u kako biste pogledali jasno uočljive razlike između kopiranog zvučnika i originala. Kao što ćete sami videti, razlika je u detaljima, tako da vam preporučujemo da odvojite vreme i istražite da ne biste bacili novac uzalud. Pogledajte ovaj video i imajte na umu da ima dosta plagijata, pa se tako i razlike u detaljima mogu razlikovati u zavisnosti od proizvođača kopija.

Gde mogu da naletim na kopiju, kako da znam da li je prodavac siguran?

Ako odete u prodavnicu znaćete da je prodavac siguran tako što ćete mu tražiti neki dokaz da prodaje orignalne zvučnike. Na primer, garantni list može biti dovoljan dokaz jer svi origialni zvučnici imaju garanciju. A ako naručujete online, onda je najbolje da proverite prodavca i vidite komentare ostalih kupaca. I zapamtite da nikako ne kupujete proizvod koji nema garanciju, pa vam ovo može biti i polazna tačka ako rešite da kupite JBL Charge 3.

Inače, kopije se najčešće prodaju online putem sajtova, gde zapravo kupac ne može da isproba zvučnik. Kada ga naručite onda već bude kasno. A najgore je kada ga naručite iz druge zemlje pa još i platite carinu. Zato budite veoma oprezni i poslušajte savete ljudi koji su već naseli na ovakve prevare.

A šta ako ipak odlučim da kupim plagijat jer je dosta jeftiniji od originala, šta može da bude loše u tome?

Ako se ipak odlučite da kupite plagijat, najbolje bi bilo da odgledate sledeći video pre odluke pa sami procenite da li je tako nešto vredno para i koliko ćete uživati u muzici.

Sada kada ste naučili razlike između lažnih i pravih JBL Charge 3 zvučnika, neće vam biti teško da na prvu loptu procenite o čemu je reč. I zapamtite, kupujte uvek od proverenih prodavaca i ne nasedajte na previsoke razlike u cenama. Jer nekada je razlika u ceni najmanje bitna. Usput posetite naš sajt i pogledajte kako izgleda originalni JBL Charge 3 zvučnik i slobodno ga naručite, jer nećete zažaliti. Njegov kvalitet opravdaće svaki utrošeni dinar.

2 KOMENTARI

 1. Juce sam kupio plagiijat JBL xtreme koji po mom misljenju zvuci korektno, nije kao original ali zavrsava posao, jedino sto je po meni jadno definisan bass…njega kao i da nema dok original izuva!

 2. To jednostavno nije ni blizu slično. Slobodno svratite sa tim zvučnikom kod nas pa ćete videti razliku na licu mesta 😉

Comments are closed.