Noćni režim kamera – sve što treba da znate

Noćni režimi

Svi kojima je potreban video nadzor očekuju video snimke odličnog kvaliteta u svim vremenskim uslovima i svako doba dana. Noćni režim kamere je ranije podrazumevao samo IR diode koje omogućavaju vidljivost na određenoj udaljenosti. Međutim, potrebe korisnika se menjaju, a Dahua i HikVision se, kao lideri u ovoj oblasti, trude da tim potrebama izađu u susret.

Većina incidenata se dogodi noću – čak 70% svih poznatih zločina. A informacije o osumnjičenima – izgled, visina, odeća i neki detalji krucijalne su u istrazi. Iako klasične kamere mnogo pomažu kod formiranja opšte slike o počiniocu, potraga za osumnjičenima je lakša i kraće traje ako imamo kvalitetnije snimke. Uviđajući tu potrebu, proizvode se kamere s noćnim režimom koji sve češće podrazumeva i kvalitetne snimke u boji.

Dahua kamere i noćni režimi

Znajući da odabir kamere koja odgovara vašim zahtevima nije jednostavan poduhvat, Dahua se potrudila da obezbedi nekoliko solucija: Basic StarlightEnhanced StarlightStarlight+Night Color.

Dahua Starlight tehnologija koristi optičke, senzorne i tehnologije za obradu slike kako bi obezbedila jasniju sliku u uslovima loše vidljivosti. Sve te kamere su opremljene IR cut filterom i dizajnirane su da se automatski prebace u noćni režim kada svetlost nije dovoljno jaka.

Kvalitetnije Dahua kamere opremljene su Sony Starvis CMOS senzorom sa tehnologijom pozadinskog osvetljenja pixela. Poseduju niz optičkih karakteristika za uravnoteženje svetlosti na snimku, što rezultira jasnim slikama u mračnom okruženju. Dahua kamere sa tehnologijom pri slabom osvetljenju imaju otvor blende od maksimalno f/2.2 kako bi što više svetlosti prošlo kroz sočivo i pogodilo senzor. A Image Signal Processing tehnologija ispravlja greške nastale zbog sočiva, filtera ili osvetljenja. Sve ovo rezultira kvalitetnijim snimcima u noćnim uslovima.

Basic Starlight tehnologija je dobro rešenje za prostor sa minimalnim osvetljenjem od 0.008 – 0.009 lux. To je ujedno i najpovoljnije rešenje i pogodno je za korišćenje u stambenim kompleksima, parkovima i parkinzima u delovima grada sa dobrom uličnom rasvetom.

Enhanced Starlight tehnologija je dobro rešenje za prostor sa minimalnim osvetljenjem od 0.005 – 0.007 lux. Pri ovom osvetljenju detalji su u boji za poboljšan kvalitet snimka. Namenjena je za korišćenje u kvartovima gde je ređe raspoređena ulična rasveta.

Starlight+ tehnologija obezbeđuje najbolje snimke pri minimalnom osvetljenju od samo 0.004 lux. Kamere sa ovom tehnologijom koriste veliki senzor, pametne algoritme za obradu slika i skup optičkih karakteristika za uravnoteženu svetlost na slici, što rezultira kvalitetnim snimcima u boji. Mogu se instalirati čak i tamo gde je osvetljenje minimalno ili ga uopšte nema.

Night Color funkcioniše malo drugačije od Starlight tehnologije. Ova tehnologija omogućava da kamera uhvati više dostupnog svetla prenoseći više detalja i bolji kontrast kada je dostupan 1 lux ambijentalnog ili veštačkog osvetljenja. U tim uslovima obezbeđuje snimke u boji 24/7, nikada ne prelazeći u crno-beli režim.

HikVision ColorVu tehnologija

Kao lider u oblasti video nadzora, HikVision se oduvek trudio da doprinosi bezbednosti implementiranjem novih tehnologija. Ta tradicija se nastavila implementiranjem ColorVu tehnologije koja obezbeđuje snimke u boji odličnog kvaliteta. Kada koristite konvencionalnu kameru sa infracrvenim osvetljenjem za noćno nadgledanje, ljudi, vozila ili drugi važni predmeti su mutni i stapaju se s pozadinom, što otežava identifikovanje detalja. S druge strane, snimci u boji, čak i u uslovima loše vidljivosti, omogućavaju nam da vidimo celu priču.

HikVision kamere koje podržavaju ColorVu tehnologiju opremljene su naprednim sočivima i senzorima visokih performansi. Sa otvorom blende od f/1.0 i četiri puta više svetlosti u odnosu na klasične kamere, ColorVu kamere garantuju video sa živopisnim detaljima kada vam zatrebaju.

Glavne prednosti ove Full Color tehnologije su tačno prikazivanje boja i snimci s više detalja u uslovima slabog osvetljenja. Ovo može biti naročito korisno kada je potrebno identifikovati vozilo, jer jasno možemo videti boju automobila i registarsku oznaku, što znatno olakšava potragu.

HikVision ColorVu kamere se mogu koristiti u obezbeđenju stambenog prostora, kao što su kompleksi zgrada, naročito u obezbeđenju šetališta, stepeništa i drugih potencijalno rizičnih područja. Korisne su i za manje biznise koje su često na meti provalnika, kao i za parkinge i parkove. Korišćenjem ovih kamera doprinosi se boljoj bezbednosti ljudi i imovine, a ukoliko do zločina ipak dođe, znatno se olakšava potraga za osumnjičenima.

Ukoliko ste se upustili u potragu za video nadzorom, verovatno ste naišli na različite karakteristike koje vam nisu najjasnije. Kako biste saznali više o svim tim karakteristikama video nadzora posetite i druge članke na našem blogu.