Multiroom sistemi ozvučenja

Šetnja kroz Vaš dom uz mogućnost da kontrolišete muziku u svakoj sobi putem Vašeg telefona nekada je izgledala kao stvar naučne fantastike, ali u poslednjih par godina tržište multiroom audio sistema doživelo je veliku ekspanziju. Pročitajte šta su to multiroom sistemi ozvučenja i koje prednosti donose u odnosu na klasično ozvučenje.

Multiroom sistemi ozvučenja

U prošlosti, pokušaji da slušate muziku bilo gde u kući donosili su ozbiljne logističke probleme – morali bi ste ili da nosite Vaš zvučni sistem iz sobe u sobu, ili da razvlačite kablove kroz celu kuću. Alternativa je bila ugradnja trajnog sistema ozvučenja, što je najčešće značilo rušenje zidova zbog ugradnje kablova u iste. Pored visoke cene ovakvih sistema, još jedan od ozbiljnih nedostataka bila je i komplikovana nadogradnja koja je najčešče značila zamenu kompletnog sistema.

Sve veća popularnost digitalne muzike omogućila je da jednostavno nosite Vašu kolekciju muzike u prenosivim uređajima poput savremenih telefona ili tablet računara, međutim tek je bežična revolucija omogućila da prevaziđete potrebu za premeštanjem sistema ozvučenja. Popularnost bežičnih zvučnika raste već duže vreme, a uz ove zvučnike možete jednostavno strimovati zvuk sa čitavog niza savremenih audio uređaja na bežične zvučnike u Vašem domu.

blog_omni10

Većina današnjih bežičnih zvučnika predstavlja “1 na 1” sisteme koji se direktno povezuju na audio uređaje poput pametnih telefona i omogućavaju Vam jednostavno ozvučenje prostorija strateškim pozicioniranjem zvučnika. Međutim, za razliku od pravih multiroom sistema, mana ovih zvučnika je što su nezavisni jedni od drugih pa zahtevaju ponovno povezivanje na drugi zvučnik svaki put kada pređete u drugu prostoriju što može biti zamorno. Takođe, većina bežičnih zvučnika koristi Bluetooth konekciju koja je ograničenog dometa pa audio izvor mora biti u dometu zvučnika, a rastojanje između uređaja i zvučnika takođe može uticati i na sam kvalitet zvuka.

Prve zvučnike za prave multiroom sisteme ozvučenja napravila je kompanija Sonos, a ubrzo nakon njih i drugi poznati brendovi predstavili su svoje modele multiroom zvučnika – poput popularnih Harman Kardon Omni 10 i Omni 20 zvučnika koji prenose zvuk studijskog kvaliteta. Glavna prednost multiroom zvučnika je u tome što ovi bežični zvučnici omogućavaju istovremeno povezivanje pametnih uređaja na sve dostupne bežične zvučnike u Vašem domu, pa nakon povezivanja možete jednostavno kontrolisati rad svakog zvučnika kroz aplikaciju za Apple iOS ili Android.

Multiroom sistemi ozvučenja pored jednostavnijeg povezivanja nude i veću fleksibilnost u reprodukciji muzike, pa tako možete strimovati različitu muziku na zvučnike u različitim prostorijama, ili pak istovremeno strimovati istu muziku na više zvučnika. Obzirom da ovi zvučnici najčešće koriste postojeću Wi-Fi mrežu umesto Bluetooth konekcije, mogu da prenesu zvuk visokog kvaliteta i imaju daleko veću pokrivenost prijema u odnosu na Bluetooth bežične zvučnike.

Za razliku od većih standardnih žičanih sistema ozvučenja gde je nadogradnja komplikovana zbog brojnih kablova i rasporeda zvučnika, bežični multiroom sistemi predstavljaju fleksibilne sisteme koji se veoma lako nadograđuju dodavanjem novih bežičnih zvučnika u sistem. Ovakva fleksibilnost Vam omogućava da napravite sistem koji će perfektno odgovarati Vašem prostoru, ili pak počnete sa ozvučenjem jedne prostorije i kasnije nadograđujete sistem na dodatne po potrebi. Mogućnosti sistema su praktično neograničene.

Multiroom sistemi ozvučenja predstavljaju sinergiju savremene bežične tehnologije i fleksibilnih sistema ozvučenja, pa zbog svih prednosti koje donose nema sumnje da će njihova popularnost i dalje rasti u narednom periodu.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.