Here – promenite zvuk oko sebe

Da li ste nekada poželeli da promenite zvuk na koncertu ili pak umanjite buku automobila dok se krećete gradom?  Zahvaljujući jednom vrlo uspešnom Kickstarter projektu, uskoro ćemo moći da promenimo način na koji čujemo svet oko sebe. Pročitajte više o Here – aktivnom zvučnom sistemu iz Doppler Labs-a.


here-blog

U svakodnevnim aktivnostima vrlo često i ne obraćamo pažnju na to kako zvuk oko nas utiče na našu percepciju okoline. Naše čulo sluha svakodnevno je izloženo brojnim negativnim zvucima poput škripe automobilskih guma, zujanja klima uređaja i druge ambijentalne buke urbane sredine. Ova buka nam često onemogućava da se potpuno prepustimo muzici i zvucima oko nas, pa zbog toga više uživamo kada slušamo muziku kod kuće ili na koncertima gde jačina muzike suzbija buku okoline.

Noah Kraft, izvršni direktor i jedan od osnivača Doppler Labs-a, dobio je ideju kako da naše čulo sluha podigne na naredni nivo – tako što će, po njegovim rečima, “u svakom uvetu postaviti zvučnik, mikrofon i kompjuter”. Iz ove ideje nastao je “Hearables” ili skraćeno Here – aktivni sistem za slušanje. Here ne predstavljaju još jedne slušalice, Bluetooth headset ili pomagalo za sluh, već sistem koji nam omogućava da utičemo na zvuk koji čujemo.

77fe15937aaeb9c826af4015ad8a4e0c_originalHere je upravo najlakše opisati kao aktivni sistem sastavljen od zvučnika, mikrofona i kompjutera, smešten u kompaktne bežične slušalice sa ugrađenom baterijom. Primarna namena Here sistema je da poboljša zvuk muzike koju slušamo uživo i omogući nam da podešavamo zvuk prema ličnim afinitetima, pa se može reći da je Here prevashodno okrenut audiofilima i svima onima kojima je vrlo važno kako nešto zvuči.

Pre nego nastavimo priču od Here sistemu, osvrnimo se kratko na postojeće slušalice koje neutrališu ambijentalnu buku i njihove razlike u odnosu na Here. Klasične NC (Noise Cancellation) slušalice sadrže mikrofon koji prikuplja zvuke okoline i te zvuke koristi da automatski modifikuje zvuk koji će se reprodukovati na slušalicama tako da izlazni zvuk neutrališe neželjenu buku oko slušaoca. Kada je NC funkcija uključena, ove slušalice skoro potpuno neutrališu buku okoline dok slušate Vašu omiljenu muziku sa nekog audio izvora na koji su slušalice povezane.

Ono što predstavlja bitnu razliku između klasičnih slušalica i Here sistema je prvenstveno namena i ugrađeni kompjuter – moćan DSP procesor koji može da modifikuje zvuk u realnom vremenu i povezuje se sa Vašim pametnim telefonom kako bi Vam omogučio kontrolu zvuka. Treba napomenuti i da se kompletno procesiranje zvuka odvija nezavisno od telefona unutar Here slušalica, te da Vaš pametni telefon služi samo kao daljinski upljavljač za kontrole sistema koje se zatim prenose na Here putem Bluetooth veze. Iz ovoga se vidi da Here nisu slušalice koje povezujete na izvor zvuka, već odvojeni sistem koji koristite da menjate zvuk oko sebe.

55cc17af4b2f2ca100b5c9aedb8dc3c7_originalHere omogućava kontrolu tri različita aspekta izlaznog zvuka, i to kontrolu jačine, ekvilizaciju frekvencija i dodatne zvučne efekte.

Kontrola jačine Vam omogućava da smanjite ili pojačate ambijentalni zvuk prema Vašim trenutnim potrebama, pa tako kada hodate ulicom možete samo delimično utišati buku kako bi mogli da čujete dovoljno da ostanete bezbedni u saobraćaju.

Drugi nivo podešavanja je mogućnost izbora različitih efekata ekvilajzera kako bi naglasili ili utišali pojedine frekvencije. Sistem takođe cilja specifične prenaglašene frekvencije i neutrališe ih – poput plača bebe u javnom prevozu ili pak loše ozvučenih činela na koncertu.

Na kraju, Here takođe dolazi sa brojnim efektima poput flange, reverb, delay, fuzz i bitchrusher-a koji Vam omogućavaju da dodatno izmenite zvuk oko Vas. Iako mnogi od njih nemaju adekvatnu primenu u većini praktičnih situacija, sposobnost ugrađenog DSP procesora da dodaje ove efekte zvuku bez primetne latencije otvora nove mogućnosti obzirom da je Here još uvek u razvojnoj fazi.

Iako Here nije prvi proizvod Doppler Labs-a, za isti je pokrenuta Kickstarter kampanja koja je uspešno završena sa skoro trostrukim budžetom od planiranog. Očekuje se da će se prvi komercijalni primerci Here sistema naći u prodaji tokom decembra po ceni od 250$ koja je donekle i opravdana imajući u vidu usku ciljnu grupu korisnika. Ukoliko Vam je pak potrebna samo izolacija od spoljašnje buke dok slušate muziku sa Vašeg telefona, klasične NC slušalice poput Pioneer SE-NC31C ili AKG K391NC modela i dalje predstavljaju znatno pristupačnije rešenje.

Here predstavlja inovativni proizvod koji je trenutno interesantan samo užoj publici, a Doppler Labs se nada da će Here otvoriti novo poglavlje i inspirisati buduće inovaciju na polju pametnih gedžeta za naše uši, poput automatskih prevodioca i drugih.

Za kraj, pogledajte šta o Here sistemu kaže Hanz Zimmer, jedan od najuticajnijih filmskih kompozitora, i napišite nam u komentarima Vaše mišljenje o Here sistemu.