Korisne spravice za putovanja

Volite da putujete i već planirate novu avanturu? Pogledajte 5 korisnih spravica koje vam mogu zatrebati tokom putovanja, a lako staju u kofer ili ranac.

1. Powerbank baterije za punjenje mobilnih uređaja

Jedna od osnovnih stvari koje nosimo svuda sa sobom jeste mobilni telefon. Osim što nam redovno menja fotoaparat, zahvaljujući brojnim aplikacijama savremeni telefon može biti veoma koristan tokom putovanja, na primer za navigaciju do željene lokacije poput hotela ili nekog kul restorana koji vam je zapao za oko prilikom planiranja putovanja.

Svaka medalja ima dve strane, pa tako pored moćnih funkcija smartphone telefoni često imaju veoma ograničenu autonomiju baterije što može biti jako nezgodno ukoliko u blizini nemate utičnicu za punjač kada vam je potrebna.

Ako je i vaš telefon često na punjaču, jedan od super gedžeta koji će vam biti jako koristan na putovanju jesu powerbank baterije, posebna vrsta prenosivih punjača koji omogućuju da vaše mobilne uređaje dopunite bilo gde, čak i dok ste u pokretu.

Ove kompaktne eksterne baterije sadrže sopstvenu punjivu bateriju velikog kapaciteta i USB ulaz koji služi za punjenje mobilnog telefona ili bilo kog drugog uređaja koji se puni putem USB-a (tablet, navigacije, ebook čitači, itd.).

U zavisnosti od kapaciteta powerbank baterije i modela mobilnog telefona, možete napuniti telefon i po nekoliko puta pre nego što se powerbank isprazni, a kada konačno dođete do utičnice powerbank bateriju možete opet dopuniti na isti način kao i telefon za novu rezervu.

2. Bluetooth zvučnici za putovanja sa društvom

Ukoliko putujete sa društvom muzika može da podigne atmosferu i učini putovanje mnogo zanimljivijim za sve. Integrisani zvučnici mobilnih telefona ponekad mogu da posluže u tišem ambijentu, ali nisu najbolje rešenje jer brzo prazne dragocenu bateriju i generalno imaju slab zvuk. Tu na scenu stupaju prenosivi zvučnici, poznatiji kao Bluetooth zvučnici.

Prenosivi Bluetooth zvučnici imaju znatno jači i kvalitetniji zvuk od telefona pa možete istinski da uživate u muzici bilo gde, a obzirom da imaju sopstvenu punjivu bateriju mogu znatno da produže trajanje baterije telefona tokom slušanja muzike.

Povezuju se bežično sa mobilnim telefonima i kompatibilni su sa svim modelima koji imaju Bluetooth, a pojedini modeli zvučnika imaju i dodatne korisne funkcije kao što je mikrofon za hands-free pozive ili USB izlaz za punjenje telefona poput powerbank baterija.

3. Noice-Cancelling slušalice

Često putujete javnim prevozom i smeta vam buka poput glasnog razgovora saputnika ili nemirne dece. NC slušalice su pravo rešenje za vas.

NC slušalice koriste specijalnu aktivnu tehnologiju za suzbijanje spoljašnje buke koja funkcioniše tako što putem ugrađenog mikrofona meri zvuke iz okoline i u realnom vremenu stvara suprotne zvučne talase koji ih potpuno eleminišu. Ukoliko ovo deluje komplikovano, bez brige – sve što vi treba da uradite je da uključite NC prekidač na slušalicama i buka oko vas magično nestaje.

Zaboravite na neželjene zvuke i prepustite se omiljenoj muzici, vaše putovanje ne mora da bude neprijatno zbog drugih.

4. USB auto punjač

Odlučili ste se da ove godine izbegnete gužve u autobusima i putujete svojim automobilom? USB auto punjač će vam sigurno značiti tokom vožnje. Ubacite ga u utičnicu za auto upaljač (koji ionako retko koristite) i dobijate USB ulaze preko kojih možete da punite mobilne telefone i druge prenosive uređaje.

Ukoliko vam je ulaz za upaljač potreban za navigaciju, možete i nju povezati istovremeno upotrebom odgovarajućeg razdelnika za auto upaljač sa punjačem.

5. Adapteri za strujne utičnice

Svi volimo putovanja u daleke i egzotične krajeve, ali ona ponekad mogu i da izazovu glavobolju kada ukapirate da punjač koji ste poneli ne može da se uključi u utičnicu jer se radi o potpuno drugačijem strujnom sistemu. Tu na scenu stupaju univerzalni adapteri za utičnice.

Ovi mali i povoljni adapteri za strujni utikač omogućuju da vaš punjač ili neki drugi električni uređaj jednostavno priključite na utičnice koje su drugačijeg oblika, tako da više ne morate da brinete o povezivanju u većini zemalja sveta.

Postoji još dosta cool spravica koje mogu biti korisne na putovanjima, ali nećemo dužiti previše pa neka bude ovo naš top 5 izbor. Koje spravice vi nosite na putovanjima?