5 načina da dodate bolji zvuk vašem televizoru

Volite da gledate televiziju i filmove kod kuće, ali vam je nekako zvuk sa televizora slab i nekvalitetan? U ovom tekstu predstavićemo vam 5 načina kako da dodate bolji zvuk vašem televizoru za veće uživanje u multimedijalnom sadržaju i TV programu.

Dodatno ozvučenje za bolji zvuk televizora

Savremeni HD televizori doneli su izvanrednu sliku i realizam kućnoj zabavi, međutim često stičemo utisak da zvuk istih nije preterano kvalitetan. Razlog za to su skromni integrisani zvučnici koji iz konstruktivnih razloga imaju veoma male membrane, pa samim tim ne mogu da stvore dovoljno sofisticiran i snažan zvuk koji će pokriti ceo frekventni opseg.

Obzirom da su proizvođači televizora svesni da ugrađeni fabrički zvučnici neće svima pružiti zadovoljavajuće dobar zvuk, te da će mnogi poželeti da povežu nešto bolje, svi savremeni televizori imaju neku vrstu audio izlaza na koji se može povezati kvalitetnije eksterno ozvučenje. U nastavku teksta bavićemo se upravo audio uređajima koje je moguće povezati na TV u cilju poboljšanja zvuka.

1. Soundbar zvučnici

Prevashodno namenjeni onima koji imaju ograničen prostor oko TV-a ili jednostavno ne žele komplikovano i masivno ozvučenje, soundbar zvučnici mogu da dodaju fantastičan zvuk uz najjednostavnije moguće povezivanje i malo prostora.

Soundbar zvučnici

Lepota soundbar zvučnika ogleda se u njihovom jednostavnom i funkcionalnom dizajnu jer su namenski dizajnirani upravo za povezivanje na TV. Imaju veoma tanko izduženo kućište koje bez problema staje na policu ispred televizora, dok se mnogi modeli mogu takođe montirati na zid odmah ispod televizora ukoliko je TV na nekom nosaču. Većina soundbar zvučnika sadrži sopstveno pojačalo tako da nije potrebno nikakvno dodatno povezivanje sem strujnog kabla i jednog audio kabla do televizora.

Soundbar zvučnici su dosta napredovali od ranijih modela pa osim boljeg zvuka za TV donose i druge korisne funkcije, posebno kada se radi o naprednijim modelima. Svi aktuelni soundbar zvučnici imaju Bluetooth konekciju koja vam omogućuje da bežično slušate muziku sa mobilnih telefona i tableta, na primer dok čekate da prođu reklame.

Pored Bluetooth konekcije napredniji soundbar zvučnici imaju i višestruke ulaze za povezivanje Blu-ray plejera i gaming konzola uporedo sa televizorom, Wi-Fi konekciju za pristup online muzičkim servisima, mogućnost povezivanja sa drugim audio uređajima u multiroom ozvučenje, mogućnost kontrole putem smartphone aplikacije i druge funkcije.

Sa zvučne strane soundbar zvučnici nude jači i znatno kvalitetniji zvuk od integrisanih zvučnika, a dodatnu pogodnost predstavljaju i tehnologije koje stvaraju virtuelni surround zvuk koji podseća na prave 5.1 sisteme. Pojedini soundbar zvučnici dolaze i sa odvojenim subwoofer-om pa ukoliko volite snažan bass ne morate da pravite kompromise, dok neki vrhunski modeli imaju čak i mogućnost povezivanja dodatnih zadnjih zvučnika za stvaranje pravog 5.1 sistema – poput Bose SoundTouch 300 soundbar zvučnika.

Ponuda soundbar zvučnika je prilično široka pa lako možete pronaći onaj koji odgovara vašem prostoru i budžetu – od kompaktnog i povoljnog JBL Boost TV zvučnika, pa sve do tehničkog čuda kao što je Yamaha YSP-5600 sa svojih 46 zvučnika za pravi 3D zvuk.

2. Aktivni zvučnici

Ukoliko preferirate nešto tradicionalnije rešenje od soundbar zvučnika, možete povezati i neke aktivne stereo zvučnike, tj. zvučnike koji imaju sopstveno pojačalo poput onih koji se koriste sa računarom.

Kvalitetniji zvučnici već imaju digitalne ulaze poput Harman Kardon Nova modela pa je povezivanje lako i obavlja se samo jednim optičkim audio kablom. Ukoliko zvučnici koje imate u planu sadrže samo analogni ulaz, mogu se i dalje povezati upotrebom odgovarajućeg digitalno-analognog konvertera.

Digitalno-analogni konverteri (skrećeno D/A konverteri ili samo DAC) omogućuju konverziju izlaznog digitalnog audio signala iz televizora na standardni analogni koji se može povezati na aktivne zvučnike, tj. pojačalo. Jedan od najpopularnijih D/A konvertera za tu namenu je FiiO Taishan D03K zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta.

3. Stereo pojačala

Ipak želite nešto još jače? Nema problema. Sledeći korak bio bi povezivanje Hi-Fi stereo pojačala ili stereo risivera na TV. Uz malo komplikovanije kabliranje, ovakvi sistemi donose znatno jači i kvalitetniji zvuk u odnosu na prethodna rešenja, a mogu da budu i fina ušteda ukoliko već imate takav sistem sa bar jednim slobodnim audio ulazom.

Novija stereo pojačala i risiveri dolaze sa digitalnim ulazom koji znatno olakšava povezivanje pa je najčešće dovoljno povezati samo jedan optički audio kabal između televizora i pojačala. Ukoliko već imate dobro starije pojačalo koje ne želite da menjate a ima samo analogne ulaze, za povezivanje možete iskoristi FiiO Taishan D/A konverter koji smo pomenuli ranije.

Na pojačalo se zatim povezuju pasivni zvučnici po želji, a izbor može biti prilično širok prema prostoru, budžetu i potrebama – od manjih “bookshelf” zvučnika koje lako možete smestiti na policu pored televizora, pa sve do velikih podnostojećih zvučnika koji donose pun zvuk i izgledaju fantastično pored većih televizora.

Pojedina stereo pojačala takođe imaju i predizlaz za aktivni subwoofer pa možete napraviti 2.1 sistem ukoliko volite jači bas.

4. Kompleti za kućni bioskop

Kućni bioskopi su kompletna rešenja namenjena onima koji žele pun surround zvuk bez previše istraživanja o kabliranju i opcijama. Ovi sistemi su fabrički upareni tako da pruže odličan zvuk, imaju sopstveno pojačalo slično aktivnim zvučnicima i dolaze se svim potrebnim kablovima za lako i brzo povezivanje.

Kućni bioskopi tipično dolaze u 5.1 konfiguraciji za puni doživljaj ili 2.1 konfiguraciji za manje prostorije pa možete odabrati onu koja više odgovara vašim potrebama, a obzirom da su usko povezani sa televizorom imaju i odgovarajuće digitalne ulaze za lako povezivanje, tipično HDMI sa ARC tehnologijom.

5. AV risiveri

Poslednji i ujedno najbolji način za nadogradnju zvuka televizora jesu surround AV risiveri. Namenjeni za pravi komponentni kućni bioskop, ovi multifunkcijski audio uređaji sadrže višekanalna pojačala za povezivanje zvučnika, pregršt konektora za lako povezivanje i dodatne funkcije koje vam mogu pomoći da prilagodite zvuk vašem prostoru i ukusu.

AV risiveri se najčešće povezuju sa televizorom samo jednim HDMI kablom koji pored toga što prenosi audio/video signal ka televizoru, takođe prenosi i zvuk sa televizora ka AV risiveru kako bi se reprodukovao na povezanim zvučnicima. Ovo je moguće zahvaljujući HDMI ARC tehnologiji (Audio Return Channel) koja dolazi u sklopu većine aktuelnih risivera i televizora, a ukoliko je vaš TV ne podržava možete iskoristiti optički kabal i neki od digitalnih ulaza na AV risiveru.

Što se samih zvučnika tiče, zahvaljujući višekanalnom pojačalu u AV risiveru izbor je prilično širok pa možete praviti kombinacije koje vam najviše odgovaraju – klasični 5.1 sistem, 7.1 ili veći sistem ukoliko imate višak prostora, 2.1/3.1 sistemi za uštedu na prostoru i tako dalje. Za zvučnike možete koristiti standardne komplete za kućni bioskop, ili pak ubaciti neki od ugradnih zvučnika za plafon ili zid ukoliko za to ima mogućnosti.

Pomenuli smo na početku da vam AV risiver takođe omogućuje i da bolje prilagodite zvuk, pa je redno da napišemo par reči i o tome. Svi savremeni AV risiveri imaju neku vrstu automatske kalibracije koja podešava zvuk prema prostoriji i povezanim zvučnicima.

Pored kalibracije tu su takođe i dodatne funkcije koje po želji možete aktivirati, na primer funkcije za poboljšanje jasnoće govora za veću razgovetnost dijaloga u filmovima, virtuelni surround zvučnici, virtuelni 3D zvučnici i druge. Generalno rečeno, AV risiveri su kompletno rešenje za kućnu zabavu i odlična investicija na duže staze.

Ovde završavamo temu jer smo sažeto pokrili sve aktuelne načine za poboljšanje zvuka televizora. Da li i vi koristite neki od ovih uređaja u vašem domu?

4 KOMENTARI

  1. Povezati Tesla TV sa adekvatnim pojačalom pa onda zvučnike sa tim istim pojačalom. Direktno pasivne zvučnike ne možete nikako povezati.

  2. LOGITECH zvučnici G560 – 980-001303 /BLUETOOTH, upareni sa eonom,medjutim u realnom vremenu nema zvuka,kada se gleda odlozeno ima,youtube i hbo go ima zvuk

  3. Poštovani,
    To je vrlo verovatno problem u EON uređaju. To možete testirati ukoliko te Logitech zvučnike povežete direktno sa televizorom i proverite da li ima kašnjenja, ako zvuk ne kasni na taj način, onda je sigurno problem do EON uređaja.

Comments are closed.