Bušilica – na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine?

Bušilica - odlike

Bušilica je jedan od osnovnih alata koji je potreban za skoro sve popravke u domaćinstvu. Kvalitetne bušilice se koriste za bušenje rupa, obradu drveta, metala, betona i drugih materijala. Bilo da ste profesionalac ili se popravkama bavite iz hobija, ovo je alat koji će vam vrlo često biti potreban. Zbog toga je važno da se upoznate sa različitim karakteristikama ovog alata i odaberete bušilicu koja će na najbolji način udovoljiti vašim potrebama.

Koji tip bušilice odabrati

Električna ili akumulatorska

Bušilice s kablom su vrlo često lakše, jer za razliku od akumulatorskih, nemaju bateriju. Električne bušilice su uglavnom jače, a često i povoljnije od akumulatorskih. Imaju velik obrtni momenat i veću brzinu, pa mogu da probuše i veće rupe bez velikog napora. Jedina mana je to što ste ogranićeni dužinom kabla.

S druge strane, akumulatorska bušilica vam omogućava da se lakše krećete i brže radite, upravo zato što vas kabl ne ograničava. Dizajnirane su da budu lako prenosive ali i dovoljno snažne i efikasne za bušenje rupa. Pogodne su za obavljanje lakših i umereno teških poslova. Vrlo često podržavaju i šrafljenje, pa su pogodne za širok spektar kućnih popravki. Mana ovih bušilica je to što ste uslovljeni dužinom trajanja baterije.

Bosch akumulatorske bušilice podržavaju Power for All sistem, što u praksi znači da su baterije za sve njihove uređaje od 12V odnosno 18V kompatibilne, što znatno olakšava obavljanje posla. Osim toga, zbog toga i nije potrebno kupovati dodatne baterije.

Bušilice s regulatorom brzine

Najjednostavniji modeli, koji su obično i slabiji, podržavaju samo jednu brzinu, to jest samo određeni broj obrtaja u minutu, što ograničava njihovu primenu.

S druge strane, razni modeli bušilica dolaze s menjačem za menjanje brzina i podržavaju 2-4 brzine. Što je manji obrtni momenat, bušilica koristi manje snage, pa je pogodna za lakše poslove. Rad na većoj brzini od optimalne otežava posao a i oštećuje burgije i izuzetno je naporan za onoga ko alatom upravlja. Dobro podešena brzina štiti i samu bušilicu i burgije, a omogućava i da se posao lakše i preciznije obavi.

Vibracione i elektropneumatske

Bušillice sa takozvanim udarnim pogonom koji omogućava pravolinijsko kretanje napred – nazad. Idealne su kada treba bušiti stubove od armiranog betona, stepeništa, zidove od pune opeke, kamene zidove… Kako ovi poslovi uglavnom nisu potrebni kod kuće, spadaju u profesionalne alate.

Elektropneumatske bušilice pokreće klip koji kompresuje vazduh. Manje vibriraju, podižu manje prašine i stvaraju manje buke u odnosu na pneumatske bušilice. Uglavnom spadaju u profesionalne alate.

SDS sistem

SDS sistem omogućava ubacivanje specijalne burgije u glavu bez stezanja, zahvaljujući posebnim žlebovima. Smanjeno trenje i povećana čvrstoća omogućavaju ovakvim bušilicama da s lakoćom probijaju čak i najčvršće materijale. SDS Max je isti sistem većih dimenzija, pa je namenjen za probijanje i bušenje betona.

Bezbednost treba biti na prvom mestu

Bilo da se popravkama bavite iz hobija ili profesionalno, imajte na umu da bušilice, ako se njima nepravilno rukuje, mogu izazvati ozbiljne povrede. Jako je važno da najpre izvršite pripremu za bušenje. Alat ne sme biti mokar ili vlažan. Odeća koju nosite ne sme vam biti velika ili široka, jer je bušilica alat sa velikim obrtnim momentom i možete biti ozbiljno povređeni ako uhvati rukav ili neki drugi deo odeće.

Osim toga, potrebno je da koristite zaštitne naočare jer opiljci i špon lete i lako vam mogu upasti u oko i tako vas ozbiljno povrediti. Ukoliko do takve potrebe ipak dođe, potrebno je da se odmah javite lekaru.

Kada planirate da bušite više od nekoliko minuta, potrebno je da koristite antifone. Buka koju bušilice proizvode vrlo često je i oko 95 decibela, što može oštetiti sluh.

Bušenje može biti brz i jednostavan posao kada odaberete pravi alat, adekvatne burgije i ispoštujete mere opreza. Širok izbor bušilica možete pronaći na našem sajtu.

2 KOMENTARI

 1. Poštovani,
  Bilo bi dobro kada se već informišemo o alatima da imamo i cene ,način kupovine i plačanja! Hvala,
  Pozdrav,
  Siniša Damjanović

 2. Poštovani Siniša,

  Na našem sajtu možete saznati više o cenama i specifikacijama dostupnih alata klikom ovde.

  Srdačan pozdrav!

Comments are closed.