Kako da bezbedno slušate muziku

Muzika je važan deo našeg života. Uz muziku proslavljamo sve važne datume, preboljevamo raskide, plešemo, uživamo s prijateljima. Ukoliko puno vremena provodimo u prevozu, slušalice su nam skoro svima u ušima. Što nas neka pesma više u srce gađa, to je glasnije slušamo.

Iako nam je muzika veoma važna, daleko nam je važniji sluh. Studije pokazuju da preko 465 miliona ljudi pati od gubitka ili oštećenja sluha. Iako do slabljenja sluha može doći usled mnogo faktora na koje ne možemo uticati kao što su godine, genetika, nepredviđeni događaji, na glasnoću muzike itekako možemo. Zato je zaista bitno da budemo uravnoteženi i povedemo računa o bezbednom slušanju pesama. Da li se uz muziku uopšte može uživati, ako nije dovoljno glasna? Može!

Slušajte muziku na kvalitetnim slušalicama

Kako je zabeležen porast osoba sa oštećenim sluhom sa ekspanzijom slušalica i muzičkih plejera, mnogi poznati brendovi su odlučili da dizajniraju uređaje koje štite sluh.

Mnogi muzički plejeri omogućavaju da pojačate ton do 115dB, što je glasnoća zvuka na rok koncertima. Naše uši će pretrpeti oštećenja ukoliko smo tako glasnom zvuku izloženi duže od nekoliko minuta. Iskoristite opciju koju nude svi napredniji uređaji i podesite “Volume Limit”.

Većina brendova preporučuje pravilo 60/60. Dakle, da biste bezbedno slušali muziku, 60 minuta slušajte na 60% glasnoće. Nakon toga napravite pauzu. Da biste mogli zaista i da uživate u muzici na 60% snage, premium brendovi slušalica koriste premium delove. Dizajniraju veće i kvalitetnije drajvere, omogućavajući vam da i na manjem volumenu čujete svaki detalj omiljene pesme.

Veoma je važno i da vam veličina slušalica odgovara. In-ear slušalice uglavnom dolaze sa različitim silikonskim nastavcima, upravo da bi odgovarale različitim veličinama uha. Ukoliko koristite on-ear ili over-ear slušalice, traku podesite tako da vam slušalice ne padaju, već stoje stabilno na glavi.

Pored kvaliteta slušalica, slušajte kvalitetnije formate muzike. Manje kompresovana muzika ne samo da bolje zvuči, već je i zdravija za vaše uši. Kod kompresovane muzike, gube se mnogi detalji iz numera i zato smatramo da nam je neophodno da bude glasnija.

Koristite Noise-Cancelling slušalice

Buka uveliko diktira glasnoću muzike. Ukoliko se nalazite u tramvaju ili busu prepunom ljudi, sasvim sigurno ćete muziku pojačati do maksimuma. Činjenica je da se buka na ulicama i prevozu neće smanjivati. Noise-cancelling slušalice omogućavaju da dodirom jednog dugmeta utišate svu pozadinsku buku. Opširnije o ovoj fenomenalnoj tehnologiji pročitajte ovde. Manja buka će definitivno umanjiti vašu potrebu da vam pesme budu “pojačane do daske”.

Na našem sajtu možete pronaći brojne premium slušalice koje misle na vaš sluh i udobnost.