Lako poboljšajte produktivnost video konferencija

U današnjim poslovnim okruženjima, video konferencije su veoma zastupljene. Idealne su za sve one koji filijale firmi imaju u više gradova ili država. U konferencijskim prostorijama često su donete krucijalne odluke i osmišljene fenomenalne ideje. Zato je veoma važno da te prostorije budu maksimalno optimizovane, kako bi svi učesnici konferencija bili produktivniji.

Loša internet konekcija, buka iz susednih kancelarija ili sa ulice i nekvalitetna oprema lako mogu uništiti video konferenciju.

Oprema za video konferencije

S obzirom na to da je vaš cilj da konferencije u vašoj firmi budu svakodnevnica, obezbedite pouzdanu opremu, koja je kvalitetna i jednostavna za upotrebu. Uz dobru opremu zaposleni koji rade od svojih kuća ili iz druge kancelarije, imaće utisak da su baš tu sa vama, a ne kilometrima daleko. Uvođenjem kvalitetnih konferencijskih kamera visoke rezolucije, vaši sastanci će biti prijatno iskustvo za sve učesnike. Ovo je naročito važno ukoliko je potrebno da konferenciji prisustvuje grupa ljudi.

Iako se za konferencije mogu koristiti telefoni, važno je da uzmete u obzir veličinu prostorije i broj učesnika. Ukoliko je prostorija predviđena za 10-ak osoba, vrlo često će biti potrebni mikrofon i zvučnik. Imajte na umu da će slabiji zvuk dovesti do pada koncentracije kod učesnika i gubitka interesovanja za tematiku.

Ukoliko posedujete prostoriju koja se koristi samo za konferencije, najbolje bi bilo da imate ugrađenu opremu. Za to se mogu koristiti profesionalni ekrani visoke rezolucije, na koje ćete pozicionirati konferencijske kamere. Prilikom montiranja ekrana i kamera, vodite računa da dugoročnije gledano zadovoljavaju vaše potrebe, pa tako ekrani trebaju biti dovoljno veliki da grupa ljudi može pročitati i jasno videti šta na ekranu piše. Kamere treba da poseduju širokougaono sočivo koje će snimiti grupu od barem 5 učesnika. Ako je potrebno, instalirajte više monitora i kamera, kako bi svi uglovi bili pokriveni.

I u ovoj našoj listi poslednje, ali itekako važno – internet konekcija. Koliko god dobru kameru imali i ma koliko vaš mikrofon i zvučnik bili kvalitetni, ukoliko vidite samo kockice na ekranu i čujete: “Zzz – dra – v – o” video konferencija neće biti produktivna. Dakle, mrežna oprema treba da bude kvalitetna, sposobna da opsluži više korisnika i obezbedi velike brzine interneta.

Kreiranje kvalitetnog konferencijskog prostora na početku zahteva puno truda, ali sigurno donosi dobre rezultate.