Slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom i njihove prednosti

Sigurno ste do sada negde videli da su sve češće u ponudi slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom (skraćeno NC) i da su skuplje u odnosu na obične slušalice koje nemaju tu tehnologiju. E sada, pravo je pitanje šta je to NC tehnologija i koje su njene prednosti, kao i to da li vredi? Sve prednosti same tehnologije i slušalica sa NC tehnologijom pročitajte u tekstu koji sledi.

slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom

Šta je to Noise Cancelling tehnologija i koje su prednosti NC slušalica?

Pre svega, NC tehnologija nam omogućava da kontrolišemo neželjenu buku koju čujemo dok slušamo muziku. Ranije to nije bilo moguće sa običnim slušalicama, već samo sa profesionalnim. Sada, kada su se pojavile slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom, možemo uživati u savršeno čistom zvuku bez spoljašnjih šumova. Ovo je dosta drugačije od dosadašnjih pasivnih modela, koji su za redukovanje spoljašnjih zvukova koristili tehniku kao što je soundproofing, koja nije bila tako efikasna kao NC tehnologija.

Dakle NC tehnolgija vam omogućava da slušate muziku iste jačine, ali da podešavate buku iz spoljašnjosti. Što znači, da sa istom glasnoćom muzike možete u potpunosti čuti spoljašnje zvuke ili ih u potpunosti eliminisati.

Kako rade slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom?

Jednostavno, kao i obične slušalice s tim što NC slušalice imaju posebno dugme koje vam omogućava da sami odlučite koju količinu buke ćete pustiti u svoje uši, doslovno rečeno. Dakle, vi kontrolišete koliko želite da čujete zvuke iz spoljašnjosti.

Slušalice sa Noise Canceling tehnologijom koriste mikrofon i savremene procesore kako bi stvorile zvuk koji emituje zvučne talase suprotne od onih koji postoje u vašem uhu, tj. bubnoj opni. Ovi obrnuti talasi se šalju kroz drajver slušalice i ukoliko su tačno poslati, oni ukidaju talase koji dolaze od spolja. Na primer, ako ste u avionu, slušalice šalju kontra talase kako bi ukinuli zvuk motora aviona.

JBL

Koje su prednosti slušalica sa NC tehnologijom?

Prednosti su mnogostruke. Počev od toga da imate mogućnost da se skoncentrišete samo na muziku koju slušate bez ometajućih zvukova koji dolazi sa strane, do toga da ćete moći na miru da spavate u bučnim područjima. U principu, kada stavite same slušalice na glavu, već tada osećate razliku u zvuku, čak i bez muzike. A već kada uključite muziku, onda osećate mnogo drastičniju razliku.

Više ne morate da pojačavate svoje slušalice do daske da biste se isključili, sada to možete uraditi sa NC slušalicama. Što donekle čuva i štiti vaš sluh, jer sa ovakvim slušalicama nećete morati da slušate toliko glasnu muziku kao do sada.

Ovakve slušalice su posebno dobre za obavljanje raznih poslova kao što su oni u korisničkoj podršci, call centru, muzičkom studiju i slično, jer vamo omogućavaju da se izolujete iz sredine i u potpunosti fokusirate na posao.

bose

Posebno su dobre u toku transporta, pa mnoge avio kompanije imaju slušalice sa Noise Cancelling tehnologijom koje su dostupne putnicima tokom leta, posebno onih prekookeanskih, jer omogućavaju lakši san i suzbijaju buku motora i ostalih putnika u avionu.

Poslednjih godina sve su popularnije među ljudima koji pate od insomnije, ili drugih poremećaja spavanja, jer im pomažu da se lakše uspavaju. Ovim ljudima obično smetaju spoljašnji zvuci kao što su hrkanje, šuškanje, zvuk vetra, saobraćaja i slično. Te zvuke uspešno eliminišu NC slušalice i samim tim pomažu onima koji imaju probleme sa spavanjem da brže utonu u san.

Da li zaista mogu da ukinu svaku buku koja dolazi od spolja?

Slušalice rade tako što mogu smanjiti buku niže frekvencije, dok nisu tako uspešne kod buke viših frekvencija. Naravno, ne možete očekivati da kada stavite slušalice u sred neke prejake grmljavine, ne čujete ništa dok slušate laganu muziku. Na kraju krajeva, to i nije tako bezbedno. Ne postoji aparat koji magično može izbrisati svaki zvuk koji dolazi od spolja, ali NC slušalice jesu napravljene da nam olakšaju neke aktivnsoti na poslu, kao i da nam omoguće da bolje čujemo muziku koju volimo da slušamo.

Ako želite da kupite slušalice sa Noise Cancelling tehnlogijom, preporučujemo vam da pogledate našu ponudu na sajtu. Odaberite da li želite bežične, žičane, on ear ili in ear slušalice.