Da li je Dolby Atmos dobar za muziku

Dolby Atmos Apple Music

U bioskopu ste verovatno čuli Dolby Atmos Cinema, to jest sigurno ste bili okruženi zvukom. Ukoliko imate dobar komplet kućnog ozvučenja ili soundbar koji podržava ovu tehnologiju, verovatno ste tako gledali i filmove kod kuće.

Dolby Atmos vam omogućava da utonete u surround zvuk, koji vas u potpunosti okružuje, zahvaljujući trodimenzionalnom zvuku. Trodimenzionalni zvuk će vas smestiti u središte radnje – čućete kako vam se automobil približava, glumci će vas okružiti stvarajući utisak da vam se direktno obraćaju, a film će jednostavno oživeti. Znamo da je ova tehnologija omiljena ljubiteljima filmova, ali da li će se dopasti i audiofilima?

Da li audio formati uopšte podržavaju Dolby Atmos

Već decenijama je stereo zvuk standard za slušanje muzike. Bilo je nekoliko pokušaja da se omogući slušanje muzike u surround-u, kao što su kvadrafonski zapisi, DVD-Audio i višekanalni SACD, ali nisu bili uspešni. Pre svega, zato što ste morali da kupujete posebne diskove, koji su bili skuplji od standardnih. Drugi razlog je taj što je malo numera bilo dostupno u ovom formatu.

Od pre nekoliko meseci, dostupan je Dolby Atmos music, uz koje je iskustvo znatno bolje. Umetnici lakše mogu da naprave privlačniji muzički doživljaj. Takođe mogu precizno da smeste “objekte” u vašem slušalačkom prostoru.

Surround zvuk je sada povoljniji. A i lakše je dostupan zahvaljujući streaming servisima. Dolby Atmos Music je dostupan na Apple Music, Tidal Hi-Fi i Amazon Music HD i to bez ikakve dodatne nadoknade, odnosno po standardnoj ceni pretplate.

Kako to funkcioniše na Apple Music

Trenutno nekoliko hiljada pesama podržava ovu tehnologiju, ali se ovaj broj povećava. Pesme koje podržavaju Dolby zvuk lako ćete prepoznati jer će se na ekranu pojaviti Dolby logo. Osim AirPods slušalica, ova funkcija je podržana i na mnogim drugim modelima slušalica (tj. na svim slušalicama koje podržavaju Atmos tehnologiju), Apple 4K TV, zvučnicima koji podržavaju iPhone, iPod i Mac računare.

Neke od pesama koje podržavaju ovu tehnologiju i zvuče odlično su: “Papparazzi” (Lady Gaga), “Don’t know why” (Norah Jones), “Boom” (Tiesto & Sevenn), “Black Skinhead” (Kanye West).

Lako i jednostavno u postavkama telefona ili tableta možete aktivirati i deaktivirati ovu funkciju. Dostupne su vam tri opcije: uključeno, isključeno i automatski.

Da li će postati standard

Kada muziku slušate na 10 zvučnika umesto na dva iskustvo je nemerljivo bolje. Ipak, činjenica je da to nije idealno za sve pesme niti za svaku osobu.

Iako Dolby stremi ka tome da Atmos bude standard, ne samo u filmskoj, već i u muzičkoj industriji, još uvek se ne zna da li će to zaista tako i biti. Ali ako posedujete risiver ili soundbar sa eARC HDMI priključkom koji podržavaju Atmos, zašto ne biste dali šansu Dolby Atmos muzici?