Brusilica – koristan alat za svako domaćinstvo

Brusilica

Brusilica je svestran alat koji se može koristiti za brušenje, poliranje pa čak i sečenje drveta, metala, pločica… Osim ovih uobičajenih poslova, brusilice takođe možete koristiti i za čišćenje alata od cementa i zakorele prljavštine. Uz pomoć ovog alata takođe brzo i jednostavno možete ukloniti farbu i ošmirglati nameštaj ili ogradu.

Da biste izabrali pravi alat za svoje domaćinstvo treba da uzmete nekoliko aspekata u obzir. Na primer, da li ćete odabrati ugaonu brusilicu, električnu, pneumatsku ili neku sa akumulatorom i koji prečnik diska vam je potreban, samo su neka od pitanja koja treba razmotriti.

Napajanje

Električne brusilice postižu najbolje performanse. Naročito su praktične ako vas čekaju obimniji poslovi i oni poslovi koji zahtevaju veću snagu alata. Takođe vrlo često su i povoljnije od onih sa akumulatorom.

Brusilice sa akumulatorom su sve popularnije, najviše zbog fleksibilnosti koju pružaju. Osim mobilnosti, lakše možete pristupiti teško dostupnim mestima kad ne morate da vodite računa o kablu. Za većinu uobičajenih poslova u domaćinstvu dužina trajanja baterije je i više nego dovoljna.

Koja veličina diska vam je potrebna

Osnovna podela brusilica je prema veličini diska. Veličina diska odeđuje koliko brzo ugaona brusilica može završiti neki posao.

Prečnik diska od 115-125mm uglavnom je namenjen brusilicama snage 700-1600W. Najčešće se koristi u kućnim popravkama, kao i na mestima gde je teško pristupiti drugim alatima. Zahvaljujući laganoj konstrukciji, pogodna je za sečenje pločica, metala i manjeg kamena. Brusilica prečnika 115mm pogodna je za sečenje do 30mm dubine, dok su brusilice prečnika 125mm pogodne za dubine do 38mm.

Prečnik diska do 150mm uglavnom je namenjen brusilicama snage 1200-1600W. Pogodan je za sečenje većih dubina i poliranje.

Prečnik diska do 230mm namenjen je velikim brusilicama snage 2000-2600W. Zbog većeg prečnika pogodne su za obimnije popravke i profesionalnu upotrebu.

Na šta treba da obratite pažnju

Kao i kod rada s bilo kojim drugim alatom, potrebno je da budete oprezni. Koristite zaštitnu opremu poput rukavica, naočara i maske. Poželjno je da stojite u pravilnoj poziciji i da disk pravilno podesite, kako biste izbegli oštećenje alata ili materijala. Kako biste izbegli povrede, brusilicu držite sa obe ruke.

Kada montirate disk, treba da budete sigurni da je odgovarajućeg tipa i dimenzija za vašu brusilicu. Disk koji u potpunosti ne odgovara lako bi se mogao slomiti pod opterećenjem i oštetiti alat ili vas povrediti.

Da li vam je potrebna ugaona, vibraciona ili tračna brusilica? Potražite ih na našem sajtu uz odlične cene i garanciju do 2 godine. Nastavite da čitate naš blog i pročitajte savete za jednostavnije kućne popravke.