9 razloga za prelazak na noviji AV risiver

Ukoliko razmatrate da li je vaš stari AV risiver zreo za penziju, predstavljamo vam 9 razloga koji će vam pomoći da odlučite da li treba preći na neki noviji.

1. Nedovoljno odgovarajućih konektora

Stariji risiveri imaju veoma mali broj HDMI ulaza ili ih nemaju uopšte, dok je HDMI već postao opšte prihvaćeni standard za povezivanje savremenih plejera i drugih AV uređaja. Ukoliko stariji risiver nema dovoljno ulaza da pokrije sve potrebe vašeg sistema za kućnu zabavu, nadogradnjom na noviji AV risiver pored analognih dobijate i brojne digitalne ulaze koji će vam omogućiti da lako povežete sve vaše uređaje u jednu celinu.

Osim plejera na digitalne ulaze možete povezati i većinu savremenih televizora bez dodatnih D/A konvertera, bilo putem optičkog kabla ili putem HDMI izlaza sa ARC tehnologijom.

AV risiver povezivanje

2. Želite bolji i snažniji zvuk

Jedna od čestih zabluda kod AV risivera je da stariji risiveri uvek zvuče bolje od novih. Ovo je samo delimično istina i odnosi se na vrhunske vintage AV risivere koji i danas zvuče fenomenalno pa mogu da se takmiče sa mnogim novijim modelima. Međutim, ukoliko uporedimo noviji AV risiver iz iste klase kojoj je pripadao stariji, ova tvrdnja pada u vodu.

Razvoj tehnologije donosi i napredak na polju kvaliteta zvuka, pa noviji risiver imaju naprednije D/A konvertore i druga tehnološka rešenja koja itekako mogu da pruže kvalitetniji zvuk od starijih risivera.

Neke od prednosti koje donose noviji risiveri na polju zvuka:

  • Veća snaga ugrađenog pojačala za bolje iskorišćenje punog potencijala većih zvučnika
  • Bolji DAC čipovi za digitalno-analognu konverziju, donose više detalja, manju distorziju i poboljšanu jasnoću zvuka
  • Automatska kalibracija zvuka prema zvučnicima i prostoriji – štedi vreme i znatno olakšava inicijalno podešavanje sistema
  • Napredne tehnologije za procesiranje signala sa posebnim režimima za različite vrste sadržaja, mogu znatno da poboljšaju uživanje u pojedinim vidovima zabave
  • Bi-amp povezivanje za dinamičniji i kvalitetniji zvuk sa glavnih zvučnika (zvučnici takođe moraju biti bi-amp kompatibilni)

Imajte na umu da je dobar risiver samo jedan deo jednačine za dobar zvuk. Ukoliko niste zadovoljni zvukom trenutnog sistema, možda je vreme da razmislite i o novim zvučnicima.

3. Želite da probate Hi-Res muzičke fomate

Zahvaljujući napretku DAC čipova, mnogi noviji AV risiveri dolaze sa ugrađenom podrškom za nove muzičke formate visoke rezolucije kao što su DSD, FLAC, AIFF i drugi. Jednom kada iskusite nivo detalja koji ovi formati pružaju, verovatni više nikada nećete hteti da slušate standardnu kompresovanu muziku poput MP3 i WMA fajlova.

Već postoji na hiljade muzičkih albuma koji se mogu preuzeti sa interneta u visokoj rezoluciji, uključujući i remasterizovana izdanja popularnih starijih albuma. Uz dobar risiver i zvučnike, kvalitet zvuka ne samo što je potpuno u klasi sa standardnim CD kvalitetom, već u mnogim slučajevima čak i premašuje isti.

Hi-Res muzika

4. Jednostavno bežično strimovanje muzike

Većina novih AV risivera dolazi sa integrisanom Bluetooth konekcijom koja omogućava jednostavno bežično strimovanje muzike sa mobilnih telefona, tableta i računara koji imaju Bluetooth konekciju. Uz ovakve risivere više ne morate da razvlačite audio kabal samo da bi slušali muziku sa telefona, ista je dostupna bežično u samo par klika.

AV risiver Bluetooth

5. Mrežna funkcije

Slično kao što vam Bluetooth daje pristup muzici sa jednog uređaja koji je trenutno povezan na AV risiver, mrežna konekcija omogućava pristup muzici sa više umreženih uređaja i interneta. Dolazi ugrađena u većinu novijih AV risivera, dok pojedini takođe imaju i ugrađen Wi-Fi kao bežičnu alternativu.

Povezivanje risivera na mrežu i internet omogućava niz modernih funkcija, a neke od njih su:

  • DLNA strimovanje sa računara i NAS skladišta iz lokalne mreže
  • Strimovanje muzike sa online muzičkih servisa kao što je popularni Spotify
  • Slušanje internet radio stanica iz celog sveta
  • Povezivanje risivera sa bežičnim zvučnicima u multiroom ozvučenje
  • Kontrola putem smartphone aplikacija

 6. Kontrola risivera putem smartphone aplikacije

Kome još treba daljinski kada vam je mobilni telefon stalno pri ruci? Mnogi poznati proizvođači AV risivera nude mogućnost kontrole risivera kroz odgovarajuće aplikacije za pametne telefone koje možete besplatno preuzeti sa interneta.

Uz kontrolu dodirom i intuitivan interfejs, ove aplikacije imaju mogućnost kompletne kontrole savremenih AV risivera – od inicijalnog podešavanja risivera, pa sve do kontrole muzike i izbora plejlista sa online servisa za strimovanje.

Osim jednostavnije kontrole, aplikacije nude i druge prednosti u odnosu na daljinski, a jedna od bitnijih je to što za kontrolu nije potrebna optička vidljivost između risivera i telefona, što će posebno obradovati one koji žele da zaštite Hi-Fi tehniku od domašaja male dece.

AV risiver Smartphone aplikacija

7. Novi audio formati kao što su Dolby Atmos i DTS:X

Ukoliko ste zaljubljenik u surround zvuk i specijalne efekte koji zvuče realno, onda definitivno ne želite da propustite najnovije 3D surround formate. Dekodiranje Dolby Atmos i DTS:X formata dolazi kao standardna funkcija uz većinu novih AV risivera koji imaju bar 7 kanala, a pojedini risiveri takođe mogu i da od standardnih 5.1/7.1 formata naprave virtuelne Atmos i DTS:X efekte koji zvuče prilično uverljivo.

8. Kompatibilnost sa 4K televizorima

Svi noviji 4K Ultra HD televizori dolaze sa HDCP 2.2 zaštitom sadržaja, što znači da će za povezivanje sa AV risiverom osim odgovarajuće verzije HDMI standarda, biti potrebna i podrška za HDCP. Većina novijih AV risivera ima HDCP2.2 na bar jednom izlazu i jednom ulazu, što omogućava kompatibilnost sa svim savremenim televizorima i Blu-ray plejerima.

AV risiver HDCP HDMI

9. Želite muziku i video u dodatnim prostorijama

Dok su stariji risiveri uglavnom dizajnirani samo za dnevnu sobu, napredniji noviji AV risiveri mogu da reprodukuju sadržaj u više od jedne prostorije, tzv. multi-zone ozvučenje.

Kod ovakvih risivera se neiskorišćeni izlazi za zvučnike mogu podesiti kao izlaz za drugu prostoriju (Zona 2, Zona 3, itd.), pa na primer 7.1 AV risiver može da koristi 5.1 izlaze za surround ozvučenje u dnevnoj sobi i preostala 2 neiskorišćena kanala za stereo ozvučenje u drugoj prostoriji. Zona 2 je potpuno nezavisna od prve, a osim zvuka pojedini risiveri imaju i dodatni video izlaz za drugu zonu.

Ukoliko pak nakon nadogradnje ne želite da se rastanete od starog risivera, možete ga iskoristiti u drugoj prostoriji, samostalno za nezavisan sistem ili povezan na novi risiver.