Objavljeni detalji o HDMI 2.1 specifikaciji

HDMI Forum je otkrio detalje o novoj HDMI 2.1 specifikaciji koja donosi brojna poboljšanja, uključujući podršku za veoma visoke rezolucije i brže osveženje ekrana. Pored ovih poboljšanja novi standard donosi i neke nove tehnologije o kojima ćemo malo više u nastavku teksta.

Pre nego pređemo na novitete, da ukratko objasnimo par stvari. HDMI spada u digitalno povezivanje, pa samim tim rad HDMI veze i dostupnost pojedinih funkcija zavise od protoka podataka kroz kabal, na primer maksimalna podržana rezolucija i osveženje ekrana.

Iako je aktuelni 2.0 standard sasvim dovoljan većini korisnika, glavna zamerka koju su oni zahtevniji imali na isti jeste nedovoljan protok za prikaz 4K Ultra HD rezolucije sa većim osveženjem od 60Hz.

Novi HDMI 2.1 standard donosi upravo veliko povećanje protoka, i to sa 18Gbps kod v2.0 standarda na čak 48Gbps. Uz veći protok podržane su i veće rezolucije – 8K sa 60Hz i 4K sa 120Hz, što je bitan pomak u odnosu na stariji HDMI 2.0 standard.

HDMI 2.1 poređenje protoka

Pored većih rezolucija novi standard takođe podržava i dinamički HDR koji omogućava prikaz HDR sadržaja sa idealnom dubinom i detaljima obzirom da se može dinamički adaptirati prema svakoj sceni ili čak frejmu.

Neke od bitnijih novih HDMI funkcija:

  • Veće podržane rezolucije i brže osveženje, uključujući 8K-60Hz i 4K-120Hz za detaljniji prikaz i fluidnu brzu akciju
  • Dinamički HDR za prikaz svake sekunde video materijala sa idealnim vrednostima za dubinu, detalje, osvetljenje, kontrast i palete boja
  • Novi 48G HDMI kablovi za protok do 48Gbps – omogućavaju prenos nekompresovanog sadržaja kao što je 8K rezolucija i dinamički HDR (kompatibilni i sa starijim uređajima)
  • eARC tehnologija – nadogradnja aktuelne ARC tehnologije za prenos zvuka kroz HDMI kabal, omogućava prenos naprednijih audio formata poput objekto-orijentisanog 3D surround zvuka (Dolby Atmos, DTS:X), naprednu kontrolu audio signala i automatsku detekciju povezanih audio uređaja
  • Game Mode VRR tehnologija za varijabilno osveženje, omogućava 3D grafičkim kartama da prikažu sliku istog trenutka kada se renderuje čime se smanjuje ili potpuno eliminiše kašnjenje za fluidniju akciju u video igrama (slično postojećim G-Sync i Free Sync tehnologijama)

Za sada nije poznato kada će HDMI 2.1 izaći na tržište obzirom da kompletna specifikacija još uvek nije dovršena. Očekuje se da će proizvođači koji imaju HDMI 2.0 licencu dobiti kompletnu 2.1 specifikaciju tek sredinom godine (Q2~Q3 2017), što znači da ne treba očekivati komercijalne uređaje sa ovim standardom u skorije vreme. Vlada Japana je ranije izjavila da želi da prenosi Olimpijske igre 2020-e u 8K rezoluciji, pa se može očekivati da će i veći proizvođači televizora pokušati da naprave komercijalne 8K ekrane do tada.

Bitno je napomenuti i da je novi HDMI 2.1 standard u potpunosti unazad kompatibilan sa starijim HDMI kablovima i uređajima, s tim da će dostupnost pojedinih 2.1 funkcija zavisiti od protoka koji kabal može da ostvari. Poželjno je da HDMI kabal bude bar v1.4 kompatibilan, dok će za punu podršku i 8K rezoluciju biti neophodan novi v2.1 kabal koji se očekuje tek sa novim uređajima.