Terminologija zvučnika

Često se nalazimo u situaciji da ne znamo šta neki termin znači pa su nam ovakvi tekstovi uvek dobrodošli. Pokušaću da objasnim osnovne termine iz sveta zvučnika, pa ćete nakon čitanja posta imati više znanja i razumevanja uloga i performansi različitih tipova zvučnika.

Terminologija_Zvučnici

Šta je driver (drajver)?

373616_bb_00_fb.eps_1000
Drajver je konusni ili kružni deo zvučnika koji se kreće napred i nazad kako bi proizveo zvuk. Ponekad se zvučnici sa nekoliko drajvera nazivaju po frekventnom opsegu, a dele se na: midrange (srednji opseg), mid-bass (srednje niski) ili bass (niski ili bass) drajvera. Njihovo ime (midrange, mid-bass ili bass) opisuje svoju ulogu u reprodukovanju nekog dela frekvencijskog spektra.

Šta je tviter (tweeter)?

Veoma mali drajver, često 1-inčni u prečniku ili je manji. Proizvodi visoke frekvencije poznate i kao “treble”.

Šta je zvučna kutija (cabinet)?

Struktura u kojoj su jedan ili više drajvera, tveeter i skretnica smešteni. Može imati razne oblike, a pravi se od raznih materijala takođe. Osnovna uloga kutije je da drži elemente na okupu, a takođe bitne su i rezonantne karakteristike kutije jer ona veoma dosta doprinosi boji i kvalitetu zvuka.

Šta je Crossover (skretnica)?

Passive_Crossover__for_Car_HIFI_

Mreža delova odnosno elektronskih komponenata koji će razdvojiti zvučni signal na različite frekvencijske opsege i usmeriti ih na odgovarajući drajver ili tviter koji će ih reprodukovati i stvoriti zvuk.

Šta je Port?

Otvor ili šupljina koja se nalazi u zvučnoj kutiji i služi da bi se pojačao odziv basa odnosno niskih tonova.

Šta je satelit (satellite)?

Sateliti su zvučnici koji se koriste u surround zvučnim sistemima i služe da se pomoću njih dočara trodimenzionalni zvuk. Oni imaju tendenciju da budu manji od srednjeg zvučnika, a često reprodukuju zvuk na levo, desno ili iza centralnog kanala.

S604_1Šta su zvučnici za police (Bookshelf speakers)?

Sledeći korak u veličini posle satelita. Ovde svakako postoji jedna maglovita zona, pa neki od nas veće satelite zovu zvučnicima za police, ali činjenica je da “bookshelf” zvučnici treba da imaju drajvere između 5,25 i 6,5 inča i jedan tviter. U zavisnosti od toga koliko dobro su napravljeni, oni mogu da proizvedu bas, ali svakako ne idu daleko dole u frekventnom spektru. Možete pogledati koje su cene zvučnika za police.

Šta su monitori (monitors)?

Monitori su kao veliki zvučnici za police. Veličina njihovih drajvera se kreće od 6,5 do 8 inča i zbog većih drajvera i većih zvučnih kutija, većina monitora može da proizvede prilično širok opseg tonova iz bass spektra pa vam od njih srce može zaigrati brže.

FLOOR-STANDING-SPEAKERSŠta je podni zvučnik (floor-standing ili tower speaker)?

Kao što i samo ime govori, ovi zvučnici stoje na podu i dovoljno su visoki pa im postolje nije ni potrebno da bi bili na pravoj visini. Stojeći ili tauer zvučnici, obično (ne uvek), imaju više drajvera i jedan visokotonac (tviter). Veličina ovih drajvera može da varira od 3,5 do 12 inča u prečniku, a nije neuobičajeno da se mešaju u nekoliko različitih veličina. Što su drajveri veći, veća će biti zvučna kutija. Neki podni zvučnici danas koristite više malih drajvera i toliko su tanki  da zauzimaju manje prostora od “bookshelf” zvučnika na postolju. Mogu se naći u raznim bojama i od raznih materijala, a koliko koštaju možete videti ovde.

yamaha-is-1112-subwooferŠta je sabvufer (Subwoofer)?

Zaduženje sabvufera je da proizvede bas. Sabvuferi obično imaju drajvere prečnika od 6,5 do 15 inča koji su montirani u zvučnu kutiju i oni nemaju tvitere. Aktivni sabvuferi imaju svoje pojačanje, a retko su pasivni (traže pojačanje iz nekog izvora). Subvufer može da se koristi za popunjavanje praznina u niskim frekvencijama kod malih zvučnika, ili za pokrivanje ekstremno niske frekvencije u sistem kućnog bioskopa. Pogledajte šta mi nudimo od woofer-a, možda baš večeras, glasnom muzikom, probudite komšiju.

Šta je centralni kanal (Center channel)?

U sisteme kućnog bioskopa, centralni kanal je odgovoran za reprodukciju dijaloga i nekih zvučnih efekata. Centralni kanal bi trebao da bude postavljen iznad ili ispod TV-a ili projekcionog platna da bi se stvorila iluzija da glasovi dolaze iz slike. Kako oni izgledaju i koliko koštaju možete pogledati ovde.

Šta su Frontalni (Mains/Front L/R)?

Oni su glavna dva zvučnika u sistemu. Za muziku, glavni levi i desni zvučnici će uraditi najveći deo posla, a za sistem kućnog bioskopa uglavnom će služiti za mnogo specijalnih efekata, a posebno za one koji se dešavaju van ekrana.

5.1-surround-sound Šta je saraund (surrounds)?

U sistemu kućnog bioskopa surround zvučnici su odgovorni za zvučne efekte koji su zavisni od pravca iz koga bi trebali da se čuju. Surround zvučnici treba da se postave sa strana i iza pozicije slušanja. Suraund zvučnici ponekad mogu biti manji od glavnih zvučnika u sistemu. Najpopularniji surround sistemi su 5.1 i 7.1 gde broj ispred tačke govori koliko satelita sistem ima, a broj iza tačke, koliko je vufera u sistemu. U ponudi imamo nekoliko prestižnih surround sistema, a ovde pogledajte i koje.

4 KOMENTARI

Comments are closed.