Zaštita tehničkih uređaja od sunca – par korisnih saveta

zaštita od sunca

Definitivno je jedna od najtoplijih godina pred nama. Ovih dana temperature prelaze i 40 stepeni Celzijusa, pa se postavlja pitanje koja je najadekvatnija zaštita tehničkih uređaja od sunca?

zaštita tehničkih uređaja od sunca

Sigurno vam se mnogo puta desilo da ne možete da koristite svoj mobilni telefon koliko je vruć. Ili da telefon ne može da pokrene neku aplikaciju zbog prevelike zagrejanosti. Kao i ljudi, tako i tehnika ovih dana preživljava temperaturne šokove, što nije dobro ignorisati. Važno je biti svestan da nisu svi uređaji otporni na visoke temeprature, posebno napolju i da je potrebna adekvatna zaštita tehničkih uređaja od sunca.

Većina telefona, laptopova, zvučnika i ostale tehnike, nije napravljena da radi na ovoliko visokim temperaturama, posebno ne na suncu. Opseg rada ovih uređaja je od 10 do 35 stepeni Celzijusa, tako da su visoke temperature nepovoljne za sve uređaje. Zato smo za vas izdvojili nekoliko proverenih korisnih saveta kako da zaštitite svoje uređaje od toplote i sunca.

zaštita

Koristite svoj uređaj u hladovini. Osim što ćete sačuvati svoj telefon, tablet ili laptop od sunca, vidljivost na ekranu kod svih uređaja je daleko bolja u senci. Pa samim tim nećete morati da povećavate osvetljenje ekrana koje dodatno zagreva uređaj i troši energiju.

Nikako ne ostavljajte vaše uređaje u autu. Unutar automobila, koji stoji na suncu, nekada temperatura vazduha može biti viša nego napolju. Zato je veoma opasno ostavljati uređaje u autu jer se mogu pokvariti usled temperature koju nisu u stanju da iznesu. Još ako ih odmah uključite da rade, gotovo je sigurno da će se pokvariti. 

Kada ulazite iz tople u hladniju prostoriju, ili od spolja u klimatizovanu sobu, ostavite vaš uređaj da se ohladi. Ukoliko naglo promenite temepraturu uređaja i on pri tom radi, ovo može napraviti ozbiljnu štetu. Zato je bolje ugasiti i ostaviti ga da se privikne na novu temperaturu, kako ne bi doživo temperaturni šok. Ovo je veoma značajna stavka kako bi zaštita tehničkih uređaja od sunca bila adekvatna.

zaštita od sunca

Kako sačuvati telefon ili tablet od pregrevanja?

Ovo je jedan od problema koji muči skoro sve ljude. Većina pametnih telefona i taleta se vrlo lako zagreje, čak i kada nije na suncu. Posebno ako u datom trenutku radi veći broj aplikacija ili ako je telefon priključen na punjač. Oni generalno imaju regulator toplote, pa se tako ugase pojedine funkcije kada telefon ili tablet registruje previsoku temperaturu. Na primer, ukoliko ne možete da pokrenete kameru, blic, kada telefon ili tablet ne može da se napuni i sl. ne paničite, nije došlo do kvara već uređaj sam gasi svoje funkcije koji ga preterano zagrevaju. Najboje je da ga samo ugasite i pustite da se ohladi. Da ne bi došlo do ovoga, najbolje je da svoj telefon ili tablet sklanjate sa sunca u torbi ili posebnoj futroli koja se ne zagreva prebrzo.

Poželjno je i da ograničite upotrebu uređaja pri ekstremnim temperaturama. Korisitite samo jednu aplikaciju, nemojte da pokrećete više njih jer svakom uređaju raste temperatura kada više radi. Kada završite sa upotrebom jedne aplikacije, prekinite njen rad što pre. Na primer, GPS navigacija i igrice troše mnogo energije i leko zagrevaju telefon, pa izbegavajte ovakve aktivnosti na suncu. Isključite i background app refresh, servise za lokaciju i Wi-Fi ukoliko ga ne korisitite. Ako želite da slušate samo muziku, onda je najbolje da uključite režim letenja avionom. I jedna jako bitna stvar je da, ukolio sam telefon ili tablet nema tu funkciju, smanjite osvetljenje ekrana na minimum.

Nikako nemojte puniti uređaj na suncu, ovo može biti veoma opasno. Punjenje baterije najviše zagreva telefon ili tablet, tako da izbegavajte ovu radnju dok ne odete na neko rashlađeno mesto. 

laptop

Kako sačuvati laptop?

Mnoge od navedenih saveta možete primeniti i na laptop, a možete uraditi i više od toga. Na primer, kod laptopova i notebook-ova potrebno je očistiti delove gde se sakuplja prašina koja blokira hlađenje. Tako da je u ovu svrhu dobro koristiti konzervu vazduha po pritiskom ili usisivač. Ukoliko koristite vazduh pod pritiskom, vodite računa da ne oštetite unutrašnje delove računara. Trudite se i da ne blokirate delove koji služe za hlađenje kada korisitite vaš kompjuter. Zato je najbolje da kompjuter bude na stolu uzdignut od površine stola. Izbegavajte da vaš računar držite na svom telu, jer ga temperatura vašeg tela dodatno zagreva. Možete i kupiti hladnjak za kompjuter, koji je može biti najbolje rešenje.

Trudite se da zaštita tehničkih uređaja od sunca bude adekvatna i pazite da se ne pokvare zbog pregrevanja. A na našem sajtu pogledajte ponudu uređaja koji su otporni na veoma ektremne vremenske uslove.

1 KOMENTAR

  1. Sve ovo stoji, ali ljudi ne obracaju paznju na npr. telefone jer ne mogu vremenski da se odvoje od njih ni na kratak period.

Comments are closed.