USB punjač – odaberite najbolji za svoj telefon

USB punjač

Pametni telefoni su nam omogućili pristup brojnim aplikacijama koje nam značajno olakšavaju život. S druge strane, za razliku od nekadašnjih telefona za koje smo praktično mogli da zaboravimo kad smo ih punili, baterija smartphone-a vrlo često ne izdrži ni ceo dan. Zbog toga nam je potreban USB punjač i kod kuće i u kancelariji. Ukoliko ste u potrazi za punjačem koji je kvalitetan i brz, pročitajte savete iz članka.

Jedna od oznaka s kojom ćete se susresti je PD (Power Delivery) i QC (Quick Charge). Na prvi pogled deluju slično. Na kraju krajeva obe oznake se koriste za brze punjače. Obe tehnologije obezbeđuju bolje performanse od standardnog USB punjača. Ali šta one zapravo označavaju? Kako se razlikuju?

PD 3.0

PD 3.0 je tehnologija brzog punjenja koju je osmislio USB Implementers Forum. Zahvaljujući tome što je deo zvanične USB tehnologije, podržavaju ga različiti brendovi. Podržava do 100W što je daleko više nego što je potrebno za punjenje telefona.

Međutim, USB punjač tako velike snage ima širu upotrebu. Na primer, može se koristiti za punjenje laptopova i Apple MacBook-ova. Uz ovo, podržava i 7.5, 15, 27 i 45W. Za svaku snagu podržava i različit napon od 5, 9 i 15V, što omogućava široku primenu Power Delivery USB punjača.

QC 3.0

Slično kao PD, i QC tehnologija nudi poboljšane performanse punjenja. Quick Charge tehnologiju je razvijao Qualcom. S jedne strane, ovo znači da je ne podržavaju svi brendovi, ukoliko ne žele da plate Qualcom licencu, ali s druge strane ovo je efikasan i brz način punjenja.

Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV) tehnologija je implementirana u 3.0 i novije verzije. Poseduje smart opciju kojom detektuje potreban napon za vaš uređaj. Na ovaj način USB punjač je najefikasniji. Ukoliko je za punjenje vašeg uređaja potrebno napajanje od 19V, uređaj se neće “mučiti” punjenjem na 12 ili 18V. Osim toga, sprečava se rasipanje – ako je uređaju potrebno 12V, neće se puniti na 19V, što je odlična zaštita za uređaj.

Da odaberem USB punjač sa QC ili PD tehnologijom?

Sve se svodi na pitanje: “Šta je bolje za mene” i “Koja tehnologija je brža”. U globalu, zavisi od uređaja. Većina novih Android uređaja podržava PD tehnologiju, a oko polovine i QC tehnologiju. Međutim, to se ne odnosi na sve proizvođače, jer oni koji zahtevaju micro USB zapravo ne podržavaju ni jednu ni drugu. S druge strane, Apple uređaji podržavaju samo PD tehnologiju.

Zahvaljujući tome što se prilagođava potrebnom naponu Android uređaja, moglo bi se reći da je QC tehnologija brža. Međutim, ovu tehnologiju ne podržavaju svi proizvođači, pa je najpre potrebno da saznate da li je vaš mobilni telefon kompatibilan sa QC tehnologijom.

PD tehnologiju podržavaju praktično svi moderniji uređaji, ukljujući i sve Apple telefone, od iPhone 8 do novijih. Ova tehnologija je odličan izbor i za punjenje laptopova i drugih uređaja kojima je potreban snažniji punjač.

Ove tehnologije ne treba pomešati sa napomenom da neki uređaji podržavaju brzo punjenje. U suštini brzo punjenje se uglavnom odnosi na to da za kratko vreme možete dopuniti praznu bateriju. Zato ovo uglavnom prati napomena koja objašnjava da npr. za 10 minuta punjenja dobijate sat vremena korišćenja. Međutim, kako se baterija puni, tako performanse klasičnog punjača opadaju, a punjenje usporava. Za razliku od ove funkcije, QC i PD tehnologije sve vreme omogućavaju optimizovano punjenje prema vašem uređaju.

Za koju god tehnologiju da se odlučite, sigurno ćete biti zadovoljni. Na kraju krajeva, obe tehnologije obezbeđuju mnogo bolje performanse od klasičnog USB-a. Veliki izbor QC i PD punjača možete pronaći na našem sajtu.