Uloga muzike u fizičkom i mentalnom razvoju dece

Verovatno ste mnogo puta bili u situaciji da vas određena muzika smiri, razveseli, usreći ili pokrene neko pozitivno osećanje u vama. Na isti način muzika utiče i na bebe. Još dok su u stomaku, bebe registruju zvuke i oni utičnu na njih. Tako na primer klasična muzika generalno ima jako pozitivan učinak na bebino raspoloženje jer ih smiruje. A osim umirujućeg efekta, uloga muzike je od značajnog uticaja i na fizički i mentalni razvoj dece. Zato je preporučljivo da deca budu što više izložena muzici.

uloga muzike

 

Počnite još od početka, dok je beba u stomaku

Neverovatna je uloga muzike kod beba u stomaku, a posebno njen efekat na mozak. Skorašnje studije pokazuju da bebe izložene klasičnoj muzici, dok su u stomaku, pokazuju pozitivne promene tokom kasnijeg fizičkog i mentalnog razvoja nakon porođaja. U jednom takvom istraživanju bebe su bile izložene sedamdesetočasovnom slušanju klasične muzike tokom poslednje dve nedelje u stomaku. Nakon 6 meseci ove bebe bile su naprednije u razvoju motornih i lingvističkih veština, a zabeležen je i bolji intelektualni razvoj, u odnosu na bebe koje nisu slušale muziku. Bebe koje slušaju muziku imaju više nerava koji su već ostvarili veze sa nervnim ćelijama, što je važan preduslov za dalji mentalni razvoj. Zato naučnici veruju da je slušanje muzike važno za pravilan razvoj mozga i njegove mentalne strukture.

Efekat muzike u toku razvoja

Pozitivan uticaj na tek novorođene bebe ima dvostruki efekat, na razvoj mentalnih i fizičkih sposobnosti. Zato puštanje muzike vašoj bebi aktivira neurološke veze zadužene za razvoj mnogih veština kao što su: kreativnost, prostorna inteligencija, osećaj za umetnost itd. i u velikoj meri ih podstiče.

Kretivnost – studija iz Mađarske je pokazala da deca uzrasta od 3 do 4 godine koja su bila izložena muzici i časovima pevanja imaju bolje ocene iz kreativnih predmeta u odnosu na decu koja nisu.

Pamćenje – tromesečne bebe na primer mogu da se sete muzike koju su već slušale, jer klasična muzika stvara veze koje podstiču bolje povezivanje i stimulanse. Tako bebe koje su od ranih dana izložene muzici bolje povezuju pa se samim tim i bolje sećaju onoga što su već naučile. Zato ove bebe imaju razvijeniju prostornu i emotivnu inteligenciju, kao i matematičke i jezičke veštine.

uloga muzike

 

Šta uraditi ukoliko želite da vaša beba razvije ove veštine? Evo nekoliko ideja:

Puštajte muziku svojoj bebi – eksperimentišite sa muzičkim pravcima, ali ne zaboravite klasiku. Ukoliko svirate instrument, trudite se da što više svirate pred svojom bebom.

Pevajte svojoj bebi – uopšte nije bitno koliko dobro pevate, beba svakako obožava vaš glas. Samo se potrudite da pevanje nije previše glasno.

Pevajte zajedno – što više raste, dete će više uživati da peva sa vama. Kombinacija reči i muzike deci pomaže da brže uče i logički povezuju. Zato se svi mi odlično sećamo pesama koje smo pevali kao deca iako ih nismo čuli godinama.

uloga muzike

 

Počnite sa muzičkim časovima što ranije i podstaknite svoju decu da uče o muzici u školi – časovi nekog instrumenta odlična su aktivnost za vašu decu pre nego što počnu sa osnovnim obrazovanjem. Ono što je takođe važno je da im održite zainteresovanost za muziku kada malo porastu. Jer će im muzika svakako pomoći i u daljem razvoju.

Na našem sajtu možete naći ozvučenje, od slušalica pa do zvučnika, koje je pogodno za bebe. Naš savet je da pogledate neki od JBL prenosivih vodootpornih zvučnika koji su u potpunosti bezbedni za vaše bebe.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko odabira, slobodno nam se obratite putem sajta ili putem naše Fejsbuk stranice, vrlo rado ćemo vam pomoći.