FiiO noviteti za ljubitelje dobrog zvuka

fiio

Šta je zajedničko za Guangzhou, London i Singapur? Odgovor je Infinity Sound, premijerni događaj na kome je pre dva dana FiiO u ova tri grada predstavio svoje nove proizvode koji će se uskoro naći u prodaji globalno.

fiio infinity sound

O kompaniji FiiO može mnogo toga da se kaže, ali to nije tema ovog teksta pa ćemo je predstaviti samo ukratko za one koji nisu upoznati sa istom.

FiiO je mlada i veoma perspektivna kineska kompanija koja proizvodi digitalne audio plejere za Hi-Res muziku, DAC uređaje i džepna pojačala za slušalice. Iako ovo kineska na prvu loptu asocira na loš kvalitet, FiiO zapravo proizvodi uređaje koji po kvalitetu bez problema pariraju poznatim zapadnim brendovima. Ako na to još dodamo i činjenicu da su im uređaji znatno povoljniji od konkurencije za zvučnijim imenom, eto odgovora na to zašto su za vrlo kratko vreme stekli solidnu popularnost koja i dalje raste.

Sada kada smo ih predstavili, da vidimo šta su nam to novo spremili.

FiiO X7-II digitalni audio plejer

Prvi i najbitniji novitet jeste druga generacija X7 digitalnog audio plejera, flagship modela iz FiiO ponude koji je namenjen entuzijastima. Ovaj prenosivi plejer za Hi-Res muziku pruža pravi Hi-Fi zvuk za poneti zahvaljujući upotrebi vrhunskih čipova kakvi se koriste kod naprednijih kućnih plejera, a prvi X7 model je značajan za FiiO i po tome što je to bio njihov prvi digitalni audio plejer sa Android sistemom.

fiio x7 2nd gen

Poput svog prethodnika i X7-II je baziran na Android 5.1 operativnom sistemu, uz brojne modifikacije samog sistema za što bolji zvuk. Kako bi ispratio korak sa vremenom i omogućio fluidni rad novijih aplikacija, X7-II sadrži 2GB DDR3L RAM memorije (duplo više u odnosu na prethodnika) i jači Rockchip RK3188 čipset sa četvorojezgarnim Cortex-A9 procesorom i ARM Mali400 grafikom.

Glavne kontrole se vrše putem velikog IPS ekrana osetljivog na dodir, dok je za jednostavniju kontrolu jačine zvuka ugrađen upušteni točkić na samom kućištu tako da je dostupan u svakom trenutku a ne može se slučajno pomeriti. Sistem dolazi sa redizajniranim korisničkim interfejsom i svojom originalnom aplikacijom za muziku, a obzirom da je baziran na Android-u mogu se instalirati praktično bilo koje aplikacije za isti sa Google Play servisa, na primer neki drugi muzički plejer koji koristite i na telefonu.

Nego, dosta o Android-u. Da pređemo na ono što je bitno, tj. zvuk. 🙂

Zvuk, D/A konverzija i pojačalo za slušalice

Što se tiče zvuka dobre stvari često ne treba menjati, osim možda novijom verzijom istih. FiiO X7-II sledi ovo pravilo pa je srce sistema i dalje vrhunski ESS Sabre32 DAC čip koji je veoma cenjen među audiofilima, s tim da je prethodni ES9018S čip zamenjen sa najnovijim ES9028PRO modelom. Ovaj čip donosi znatno poboljšanje audio performansi – 129dB SNR, veoma nizak stepen THD+N izobličenja, veću snagu, bolju dinamiku i šire zvučno polje. Pomenuli smo ranije da je Android sistem modifikovan za bolji zvuk, a jedna od modifikacija je zaobilaženje nativnog procesiranja zvuka u Android sistemu za direktno dekodiranje na DAC čipu.

Napredni DAC čip omogućuje plejeru da bez problema reprodukuje sve popularne Hi-Res audio formate – PCM do 384kHz/32-bit i nativno DSD. Za veću preciznost konverzije ugrađena su čak 3 odvojena kristalna oscilatora tako da se plejer može bolje prilagoditi kvalitetu snimka za smanjeni jitter i tačniju konverziju digitalnog na analogni signal.

ess sabre32 fiio x7

Osim upotrebe boljih komponenti interno kolo je takođe redizajnirano za veću pouzdanost i otpornost na eventualne elektromagnetne smetnje koje mogu da utiču na zvuk. Kao rezultat optimizacije, čak 7 dela matične ploče su dodatno zaštićeni posebnim metalnim poklopcima, dok je kontrolni deo sa op-amp čipovima dvostruko zaštićen jer je vrlo bitan za finalni kvalitet zvuka.

Poput svog prethodnika X7-II takođe koristi patentirani izmenljivi modul sa pojačalom za slušalice, s tim da sada kao standardna oprema dolazi potpuno novi AM3A modul opremljen standardnim i balansiranim izlazima za slušalice. Modul koristi široko priznate AD8620 JFET operacione pojačivače u kombinaciji sa namenski konstruisanim OPA926 op-amp čipom koji je izrađen specijalno za X7-II kako bi se bolje uklopio u dizajn od gotovih OEM rešenja.

Osim izlaza za slušalice koji dolaze u sklopu modula sa pojačalom, plejer je opremljen i kombinovanim digitalnim optičkim/koaksijalnim izlazom u vidu 3.5mm konektora na vrhu kućišta. Ovaj konektor omogućuje povezivanje na kućno ozvučenje nezavisno od slušalica.

Ostale bitnije funkcije

Još jedan novitet koji X7 donosi jeste nova Dual-band Bluetooth 4.1 konekcija. Ovo u praksi znači da osim prijema zvuka kroz Bluetooth (poput prethodnog modela), X7-II sada može i da šalje zvuk preko Bluetooth konekcije, npr. na bilo koje Bluetooth slušalice ili zvučnike. Bluetooth je takođe kompatibilan i sa naprednim AptX kodekom za bežični prenos zvuka visokog kvaliteta uz minimalno kašnjenje.

Za potrebe skladištenja muzike X7-II dolazi sa 64GB ugrađene memorije i dva dodatna slota za microSD kartice od kojih svaki podržava kartice do 256GB, pa ukupna memorija može da dosegne i do 576GB. Ovo je dovoljno za preko 19000 lossless pesama od 30MB, tako da će mnogi bez probema moći da ponesu svoju kompletnu muzičku kolekciju u džepu. Poređenja radi, prethodni X7 model je imao 32GB interne memorije i jedan microSD slot za kartice do 128GB.

FiiO X7-II takođe sadrži pojačanu punjivu bateriju autonomije do 8h slušanja muzike. Iako trajanje baterije deluje znatno skromnije u odnosu na ostale X modele (pa i prethodni X7), ovo je zapravo odlična autonomija imajući u vidu masivnu potrošnju ugrađenih high-end čipova. Skromnija autonomija je kompenzovana podrškom za popularne QC2.0 i MTK PE standarde za brzo punjenje pa se baterija može kompletno napuniti za samo 1.5h.

Novi X7 je takođe kompatibilan sa aktuelnim FiiO K5 desktop dock postoljem za jednostavniju integraciju sa kućnim Hi-Fi ozvučenjem i dodatne ulazno/izlazne konektore.

https://www.youtube.com/watch?v=12wWTBRDrtE

FiiO Q1 Mk2 DAC i pojačalo za slušalice

Sledeći predstavljeni novitet jeste druga generacija prenosivog multifunkcijskog DAC-a sa pojačalom za slušalice – FiiO Q1 Mark2. Prvi FiiO Q1 je bio veoma popularan zahvaljujući odličnom zvuku, pristupačnoj ceni i višestrukim ulazima za povezivanje, pa je na primer mogao je da se koristi kao USB DAC sa pojačalom za slušalice ili samo kao pojačalo za slušalice preko 3.5mm ulaza-izlaza. Novi model takođe ima oba režima rada, ali su komponente i dizajn osveženi za poboljšane performanse i dodatne mogućnosti.

fiio q1

Novi Q1-II se putem USB konekcije osim sa računarom može povezati i sa Apple i Android uređajima (telefonima i tabletima). Podržani su svi noviji Apple uređaji sa Lightning konektorom zahvaljajući MFI standardu i skoro svi Android uređaji (Android 5.0 i noviji sa OTG podrškom). USB automatski detektuje ulazni signal i vrši potrebna podešavanja tako da nije potrebno ručno podešavanje ulaza kao kod drugih sličnih modela.

Sa zvučne strane Q1-II koristi AK4452 premijum DAC čip i XMOS platformu koja ima izvanredne sposobnosti za dekodiranje. Podržani su svi Hi-Res PCM muzički formati do 384kHz/32-bit i nativno DSD256 dekodiranje (DSD 11.2 MHz), dok su za veću preciznost konverzije ugrađeni i dupli kristalni oscilatori za različite učestanosti.

Za povezivanje slušalica pored standardnog 3.5mm izlaza novi Q1 takođe ima i dodatni 2.5mm TRRS balansirani izlaz koji donosi mogućnost upotrebe sa balansiranim slušalicama za veću snagu i bolji kvalitet zvuka. Osim ovih izlaza dostupan je i jedan kombinovani 3.5mm ulaz/izlaz u zavisnosti od režima rada. Od preostalih funkcija tu su Gain prekidač za slušalice visoke impedanse i Bass Boost prekidač za one koji vole malo više basa.

Ugrađena baterija ima autonomiju do 10h rada kada se koristi kao DAC sa pojačalom, odnosno do 20h rada kada se koristi samo kao pojačalo za slušalice.

FiiO X3-III digitalni audio plejer

Treći novitet, treća generacija – novi model popularnog FiiO X3 plejera za koji se može reći da predstavlja sredinu FiiO X serije. Prva stvar koja odmah zapada za oko kod novog modela jeste redizajnirano kućište koje podseća na najnoviji X1-II. Novo kućište je znatno tanje od prethodnih verzija, a centralni navigacioni tasteri su zamenjeni touch “točkićem” za veću pouzdanost i duži radni vek.

fiio x3

Sa zvučne strane, novi X3-III je opremljen duplim Texas Instruments PCM5242 DAC čipovima za bolju separaciju kanala i poboljšani SNR, Texas Instruments OPA2140 Low-Pass filterom i OPA1622 operacionim pojačivačem. Klasičan i efektivan pristup dizajnu audio kola koji može da pruži sasvim solidne performanse po pristupačnoj ceni. FiiO X3-III podržava samo PCM audio formate do 192kHz/32-bit, što je sasvim dovoljno mnogima koji žele bolji zvuk bez previše ulaganja.

Što se povezivanja tiče, X3-III prati nove high end modele pa pored standardnog 3.5mm izlaza za slušalice takođe sadrži i 2.5mm balansirani izlaz. Osim analognih izlaza X3 sadrži i Dual-mode Bluetooth 4.1 konekciju za strimovanje muzike sa telefona na X3 plejer ili sa plejera na Bluetooth slušalice i zvučnike.

Od ostalih funkcija pomenućemo mogućnost povezivanja na računar kao asinhroni USB DAC, punjivu bateriju o kojoj za sada nema informacija, mogućnost kontrole preko in-line tastera na slušalicama i slot za microSD kartice kapaciteta do 256GB.

FiiO sa novim X3-III modelom želi da ponudi digitalni audio plejer sa duplim DAC-om i balansiranim izlazom po što povoljnijoj ceni, a da li će im uspeti ostaje da se vidi kada se konačno nađe u prodaji.

FiiO slušalice i balansirani kablovi

Četvrti i ujedno poslednji proizvod koji ćemo detaljnije pomenuti jesu FiiO F9 bubice, novi model trosistemskih bubica koje sadrže jedan dinamički i dva Balanced Armature drajvera. Drajveri su smešteni u metalnom kućištu sa posebnim akustičnim dizajnom za bolji zvuk, a upotrebom više drajvera postiže se znatno širi frekventni opseg i bolja rezolucija jer je svaki od drajvera zadužen za reprodukciju određenog frekventnog opsega. Ovakve slušalice su sve popularnije za slušanje Hi-Res muzike u pokretu jer pružaju solidne performanse, a istovremeno lako staju u džep.

Druga bitna odlika F9 slušalica jeste odvojivi kabal koji se po potrebi može zameniti balansiranim kablom, što je svakako dobrodošla funkcija za one koji planiraju da ih koriste sa nekim od novih plejera.

fiio f9

Ostatak predstavljenih proizvoda čine balansirani kablovi za različite modele slušalica i dodatna oprema pa o njima nećemo pisati posebno ovom prilikom.