Kako odstraniti oštećeni konektor iz uređaja

Delićem nepažnje ili nestašlukom najmlađih desilo Vam se da se konektor nekog AV kabla polomi i oštećeni konektor ostane u uređaju. I šta sada? Ne očajavajte, pokazaćemo Vam nekoliko načina kako da odstranite vrh polomljenog konektora bez otvaranja uređaja.

Polomljeni činč konektor

Polomljen konektor može veoma lako da Vam pokvari zabavu, a posebno su frustrirajuće situacije kada deo koji je ostao u ulazu nekog vrednog uređaja ne možete uhvatiti kleštima ili pincetom. Metode koje ćemo navesti u ovom tekstu pomažu upravo u takvim slučajevima i mogu se koristiti za izvlačenje oštećenog konektora iz bilo kog AV uređaja – televizora, kućnih i auto pojačala, desktop i laptop računara, plejera, pa čak i iz 3.5mm izlaza za slušalice na mobilnim telefonima.

Ukoliko je Vaš uređaj u garanciji, svakako preporučujemo da ga odnesete u ovlašćeni servis, a ako pak nije, vreme je da naučite par korisnih trikova.

RCA (činč) konektor

RCA, ili činč konektor kako se popularnije naziva, je jedan od najčešćih konektora kod kablova za kućnu audio i video tehniku. Iz konstruktivnih razloga, centralni deo ovog konektora ispod metalne kontaktne površine sadrži plastično jezgro, usled čega je veoma podložan lomu kada se previše pomera u stranu. Zbog toga se često dešava da se centralni deo konektora odlomi i ostane u uređaju ukoliko se kabal naglo povuče u stranu dok je uključen u televizor ili neki drugi uređaj.

Oštećeni konektor - RCA (činč)

Polomljeni vrh ovog konektora može se odstraniti na više načina, a jedan od najlakših moguć je upravo zbog plastičnog jegra konektora pa ćemo krenuti prvo od njega.

Odstranjivanje polomljenog konektora pomoću zagrejane igle

Za ovaj način od alata Vam je potrebna neka igla ili sličan predmet, upaljač i obična klešta, a iako nije neophodno poželjno je da imate i zaštitne rukavice za svaki slučaj. Kada obezbedite sve što je potrebno, pratite sledeća tri koraka:

  • Uhvatite iglu kleštima kako bi izbegli opektorine i upaljačem dobro zagrejte vrh igle dok se ne usija.
  • Dok je igla vruća, polako i pažljivo je ubacite u plastično jezgro koje se nalazi u odlomljenom delu konektora u uređaju. Usijani vrh igle topi plastiku taman toliko da omogući igli da prodre dubolje u jezgro.
  • Sačekate nekoliko minuta da se igla potpuno ohladi i plastično jezgro opet stegne. Nakon toga pažljivo izvucite iglu zajedno sa vrhom konektora.

Dodatni savet: Ukoliko se nakon stezanja igla ne veže za plastično jegro i izvuče bez istog, pokušajte ponovo ali pre toga blago zakrivite vrh igle pre zagrevanja.

Izvlačenje oštećenih činč konektora pomoću igle

Odstranjivanje polomljenog konektora pomoću spajalice za papir i lepka

Za ovaj način potreban vam je super lepak i neki tanji predmet poput ispravljene spajalice za papir, igle ili neki drugi sličan predmet. Nanesite vrlo malo lepka na vrh predmeta i pažljivo zalepite isti za vrh konektora. Veoma je bitno da koristite što manje lepka kako bi izbegli slučajno curenje lepka unutar ulaza iz koga pokušavate da izvučete polomljeni konektor.

Dodatni savet: Ukoliko ne uspevate da zalepite igličasti predmet za vrh konektora, možete pokušati i da prethodno pažljivo izbušite pliću rupu u plastičnom jezgru pomoću bušilice i tanke burgije. Nakon toga pokušajte opet da ubacite predmet sa lepkom u prethodno izbušenu rupu. Ovaj pristup daje veću površinu dodira između predmeta i konektora pa lepak može bolje da zalepi iste.

Za ovu metodu je potrebno dosta strpljena jer pojedini lepkovi zahtevaju i po nekoliko sati da se dobro osuše pre nego što probate da izvučete konektor, a u daljem tekstu imaćete prilike da vidite i video koji pokazuje kako se izvlači vrh 3.5mm konektora ovom istom metodom.

Odstranjivanje polomljenog konektora pomoću vijka

Za ovu metodu trebaće vam što manji vijak (šraf) sa samonarezivanjem navoja i odgovarajući odvijač (šrafciger) za njega. Ovakvi vijci se najčešće koriste za drvo i mogu se kupiti u većini gvožđara ili prodavnica sa alatom.

Vijci sa samonarezivanjem navoja

Trik je u tome što vijak ima veoma oštar vrh koji ima funkciju burgije za samonarezivanje navoja u mekim materijalima poput drveta, pa uz malo strpljenja može da nareže i navoj u plastičnom jezgru konektora. Kada se vijak malo ureže u konektor i veza postane čvrsta, možete pokušati da pažljivo izvučete vijak zajedno sa konektorom.

izvlacenje-vrha-konektora-pomocu-vijka

6.3mm i 3.5mm audio konektori

Kod standardnih 6.3mm i 3.5mm audio konektora najčešće se dešava da se mali metalni deo na vrhu konektora odvoji odmah pored plastičnog prstena koji razdvaja isti od ostatka konektora. Ovi konektori nemaju istu konstrukciju sa plastičnim jezgrom kao činč konektori pa trik sa zagrejanom iglom ispada iz igre, ali se preostale dve metode sa lepkom i vijkom mogu primeniti i na njih.

Oštećeni konektor 6.3mm

Obzirom da je kontrukcija 3.5mm i 6.3mm konektora gotovo identična, postupak je potpuno isti kod oba konektora. Prva od metode koja se može iskoristiti jeste pomoću nekog igličastog predmeta i super lepka, a 3.5mm konektor sadrži u sebi jedan baš takav predmet. Odstranjivanje vrha 3.5mm audio konektora pomoću lepka i igle iz drugog dela konektora možete pogledati na video snimku ispod.

Druga metoda je pomoću tankog vijka koji samonarezuje navoj. Vijak ne može dobro da nareže navoj u metalu, ali vrhovi ovih konektora već imaju rupu pa ce pokušaj da se nareze navoj vijkom zaglaviti isti u vrh konektora i omogućiti Vam da pažljivo izvučete isti zajedno sa vijkom. Alternativno, ukoliko ovo ne uspeva možete pokušati i da iskombinujete vijak sa malo super lepka na vrhu.

Kada završite sa izvlačenjem oštećenog konektora, trebaće Vam i novi kabal za ponovno povezivanje Vašeg uređaja, a sve popularne audio i video kablove možete pogledati i poručiti online na našem sajtu.

Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst podelite ga sa prijateljima, a ako imate dodatnih pitanja ili znate za još neku metodu koju mi nismo naveli, ostavite nam komentar ispod. 🙂

1 KOMENTAR

Comments are closed.