Pametni alarmni sistemi – prednosti i mane

pametni alarmni sistemi
Female hands hold a tablet computer with system clever house on a screen on the background of the house

Od 2011. do 2013. godine, u Srbiji je bilo tačno 45 899 krivčnih dela protiv imovine. Najčešće su bile pljačke, sitne krađe, razbojništva i slično. Samo u 2014. godini, osuđeno je 11 263 osoba za krivična dela protiv imovine. Tako su kriminalci prethodnih godina krali sve od automobila iz dvorišta, do ajvara i rakije iz podruma. Da li vam ovi podaci nešto govore?

Kada imate ugrađen pametni alarmni sistem, to znači i veću sigurnost vašeg doma, dvorišta, kancelarije ili radnog prostora, ali i vas samih. Kao što znate, pametni alarmni sistemi mogu puno da koštaju, ali postavlja se pitanje, da li je važniji novac ili vaša lična bezbednost? Kada na ovo pitanje date iskren odgovor, onda ćete shvatiti koji je glavni razlog zašto treba instalirati pametni alarmnii sistem.

 

alarm

Današnji pametni alarmni sistemi su veoma jednostavni za upotrebu i ne zahtevaju neko posebno znanje i iskustvo za montažu, pa tako i ne koštaju puno. Za manju sumu novca, možete uvesti pametni alarmni sistem u vaš dom, poslovni prostor ili osigurati neko drugo mesto.

Pametni alarmni sistemi postoje u više kombinacija. Na primer, možete birati sistem bez ili sa kamere. Sa LAN ili Wi-Fi konekcijom, sa touchscreen tehnologijom ili dugmićima… U suštini, to koji ćete sistem odabrati zavisi od toga šta želite i koliko novca možete da izdvojite. Dobra stvar je ta što uvek taj postojeći sistem možete nadograditi, tako da uvek u početku možete izabrati neki od osnovnih modela.

Prednost pametnih alarmnih sistema u odnosu na tradicionlane je ta što vi možete sami upravljati ovim sistemom. Tradicionalni sistemi bili su instalirani u kućama i praćeni u centralnoj stanici, najčešće kompaniji koja se bavila osiguranjem kuća. Kada bi se desila provala, onda bi se alarm aktivirao u toj stanici, koja je povezana sa policijom. Korisnici su morali da plaćaju mesečno za ovu uslugu. Danas, kada korisnici imaju pametne telefone, ovo više nije potrebno. Mi sada sami sve kontrolišemo putem naših pametnih telefona.

alarmni sistem

Pametni alarmni sistemi omogućavaju  nam da sami napravimo našu mrežu obezbeđenja i da je sami kontrolišemo putem mobilnih telefona.

Prednosti pametnih alarmnih sistema

  • Pametni alarmni sistemi mogu biti jeftiniji u odnosu na tradicionalne jer ne morate da plaćate nekom da upravlja njima.
  • Možete ih sami instalirati jer se jako lako montiraju i koriste.
  • Lakše je kontrolisati njihov rad jednostavnim instaliranjem aplikacije na vašem pametnom telefonu.

Nedostaci

Jedan od najvećih nedostataka pametnih sistema je taj što može biti hakovan, baš kao i vaš kompjuter i mobilni telefon.

  • Zato je važno imati dobru šifru koja će biti teška za provaljivanje. Najbolje je kombinovati razne simbole, velika i mala slova, dodati brojeve, posebne simbole ili razmake. Isto je poželjno koristiti unikatnu šifru, koju ne koristite na nekim nalozima na društvenim mrežama.
  • Razumeti kako uređaj radi i obrađuje podatke. Ovde je zapravo najveći trik privatnost, zato je bitno proveriti kako radi sistem, posebno ako ima kameru. Bitno je da su svi podaci koje on obrađuje i šalje na cloud siguri i enkriptovani.
  • Apdejt softvera je jedna od bitnih stavki i mora uvek biti originalna. Ne smete apdejtovati softver koji nije proveren, već samo onaj koji obezbeđuje vaš proizvođač.

obezbeđenje

Osim navedenog, bitno je postarati se i da vaš sistem uvek ima dovoljno električne energije da bi mogao da radi. U zavisnosti od modela, nekada se sistem koji se ne napaja direktno iz utičnice, može ugasiti ako se isprazni. Zato treba redovno dopunjavati bateriju. Poželjno je i kontrolisati internet konekciju ukoliko imate sistem koji radi preko Wi-Fi veze.

Pametni alarmni sistemi, ukoliko ih pametno koristite, mogu biti mnogo više od običnog alarmnog sistema koji se pali kada provalnik uđe u kuću ili poslovini prostor. Ovakvi sistemi omogućavaju vam mnogo više. A o tome ćemo u nekom od sledećih tekstova.

Ukoliko želite da instalirate alarmni sistem u vaš dom, poslovni prostor, magacin i slično, preporučujemo vam da pogledate ponudu na našem sajtu. Ukoliko imate dodatna pitanja, naše osoblje je uvek raspoloženo da vas posavetuje i pruži relevantnu informaciju.