Muzika vam može pomoći da se naspavate

Umorni ste. Spremate se za spavanje. Konačno legnete ubeđeni da ćete zaspati za tren. Međutim, čim ste legli i zažmurili čujete sat kako kuca, partner počinje da hrče, buka je na ulici i tako krenete da se vrtite po krevetu, iznervirate se i razbudite. Zapravo, zastanite i razmislite kada ste se poslednji put naspavali. Ne postoji ništa što nas može više frustrirati od nedostatka sna.

Uzevši u obzir rezultate anketa koje su sprovedene širom sveta, čini se da je nedostatak sna globalni problem. Čak 60% ljudi širom sveta ima problem sa uspavljivanjem ili buđenjem, dok čak 79% spava manje od 7h dnevno, zbog čega su hronično umorni. Osim toga, oko 26% anketiranih parova spava u odvojenoj sobi od partnera, zato što partner hrče. S obzirom na ove zabrinjavajuće rezultate, naučnici su počeli da istražuju eventualna rešenja ovog problema.

Zvuci koji pomažu da se uspavate

Na osnovu sprovedenih istraživanja, zaključeno je da, kao što postoje zvukovi koji nas iritiraju i ometaju u spavanju, postoje i oni koji nam mogu pomoći da zaspimo.

Umirujuća muzika – pesme koje ne sadrže tekst i nisu brzog ritma. Tekst će držati vaš mozak aktivnim, dok će pesme bržeg ritma ubrzavati otkucaje srca i terati vas na igru ili pokret. Dakle, neće vam baš pomoći rok ili dens muzika, ali hoće neki lagani džez ili klasična muzika.

Zvuci iz prirode, poput talasa, cvrkuta ptica, rominjanja kiše mnogima pomažu da lakše zaspu. Napravljene su brojne kompilacije ovih zvukova, čak i neke aplikacije. Prilikom odabira, vodite računa da zvuci budu ujednačeni i konstantni.

Postoji još jedna grupa zvukova koja se zapravo pokazala najefikasnijom. To je takozvani beli šum. Zanimljivo je razmišljati o tome da mi nismo budni zbog toga što čujemo neke zvukove. Ono što nas drži budnim jesu nepravilnosti – promene u vrsti, glasnoći, ritmu… Čak i ako čvrsto spavate, ove promene mogu uticati na pritisak, menjati vaš puls i podsvesno uticati na emocije. Nasuprot tome, beli šum je kombinacija različitih frekvencija zvuka koje zapravo maskiraju buku. Beli šum ili kako se još naziva zvuk za spavanje, vam pomaže da zaspite i nastavite da spavate. Maskira buku i nepravilne zvuke menja umirujućim, nežnim tonovima koji ne zahtevaju nikakvu posebnu aktivnost vašeg uma.

I dok postoje brojne aplikacije koje omogućavaju reprodukovanje ili preuzimanje ovakvih zvukova, kompanija Bose je otišla i korak dalje. Nedavno su objavili izlazak Sleepbuds, specijalno dizajniranih slušalica za uspavljivanje. Sićušne slušalice su ergonomski dizajnirane tako da budu udobne za svakodnevno višečasovno nošenje. Ove potpuno bežične slušalice umesto muzike reprodukuju beli šum koji će maskirati hrkanje vašeg partnera, lupanje vratima, zvuk saobraćaja i zameniti ih prijatnim, umirujućim zvucima. Jednostavno rešenje koje će pomoći milionima da se konačno naspavaju i odmore.

Ukoliko i vi jedva čekate da Sleepbuds stignu i na naše tržište, prijavite se preko sajta na naš newsletter i prvi saznajte za njihov dolazak. Svakako nastavite da čitate blog, jer ćemo i nadalje objavljivati novine iz sveta tehnike.

1 KOMENTAR

Comments are closed.