Kako bezbedno upravljati dronom

Da li ste pilot koji je davno kupio svoj dron i jedva dočekao proleće da ga ponovo aktivira? Ili ste novi pilot koji je upravo kupio svoju prvu letelicu? Iako ste sigurno veoma uzbuđeni zbog leta koji vas očekuje, bitno je da se pravilno pripremite. Bilo da ste već iskusni ili ne, može se dogoditi da zaboravite neke jednostavne, ali važne detalje koji doprinose bezbednom letu. Kako se može izbeći nesreća dronom? Obratite pažnju na ove savete 🙂

Pravilno se pripremite

Neophodno je da se pre leta pravilno pripremite. Počnite sa pravilnim odabirom vremenskih uslova. Činjenica je da je proleće, da svi očekujemo mnogo divnih, sunčanih dana, ali moramo biti i svesni toga da je vreme još uvek promenljivo. Ukoliko se navlače neki oblaci ili kreće da pirka vetar, bolje odložite let. Vrlo je verovatno da će se letelica oštetiti na vetru jačem od 10m/s, kiši ili magli. Dakle, potreban vam je lep sunčan dan bez vetra 🙂

Takođe, veoma je važno da odaberete dobru lokaciju. Dronom upravljajte samo na otvorenim površinama, koje nemaju visoke objekte ili velike metalne konstrukcije. Metal može uticati na preciznost ugrađenog kompasa i GPS-a. Nije dobar izbor ni let u blizini trafoa, tornjeva niti područja sa visokim nivoom elektromagnetizma. Dakle, idealna solucija su otvoreni prostori, koja će umnogome smanjiti šansu da dođe do nesreće s dronom.

Uverite se pre leta da je baterija napunjena. Čak i ako ste bateriju u potpunosti napunili jesenas kada ste ga spakovali, vrlo je moguće da je kroz vreme malo oslabila. Ukoliko uzmete u obzir da je vreme leta sa potpuno napunjenom baterijom maksimalno 30 minuta, ovo je veoma važno proveriti pre leta.

Ukoliko letite u prirodi, izbegavajte let u blizini jata sa pticama. Neke ptice mogu biti veoma agresivne pokušavajući da odbrane svoju teritoriju. Vrlo često ovo završi uništavanjem drona, tako da, ne uznemiravajte životinje 🙂

Ukoliko ste početnik, jako je važno da ne poletite previše visoko 😉 Znam da jedva čekate da isprobate šta sve vaš dron može, ali nemojte leteti iznad 30-40m. Sada nije vreme da razmišljate o pravljenju cool snimaka i fotki. Vaš glavni cilj treba biti da naučite pravilno i bezbedno da upravljate dronom. Izbegavajte agresivno pomeranje kontrola, već nežno upravljajte. I najvažnije, ne letite blizu ljudi, jer su velike šanse da nekog povredite.

Adekvatno spakujte letelicu

Koliko je važno pravilno upravljati dronom, tako je važno i pravilno ga spakovati. Kada završite s letenjem, prvo isključite letelicu, a zatim i daljinski upravljač. Vrlo je važno da ovo uradite baš ovim redosledom, jer na taj način uvek imate kontrolu nad dronom.

Možda vam se stavljanje baterije na punjač odmah nakon leta čini kao najbolja opcija i najsigurniji ste da je tako nećete zaboraviti, ali ovo zapravo i nije dobar izbor. Baterija se tokom leta ugreje i da bi se pravilno punila potrebno je da se ohladi. Osim toga, poseduje senzor koji dozvoljava punjenje na temperaturi od 0-40°C.

Preporuka je da se propeleri nakon svakog leta uklanjaju i pravilno spakuju. Na taj način izbegavate da se oštete ili polome tokom transporta.

I na kraju, pravilno spakujte dron. Veoma je važno da bude na suvom, prostoru sobne temperature (ili malo hladnije) koji ni na koji način nije namagnetisan. Tako ćete jedino izbeći oštećenja.

Upravljanje dronom je sve popularnija zabava i to s razlogom. Ukoliko ispoštujete savete iz ovog posta, uživaćete u svakom letu znajući da ste i vi i ljudi oko vas, njihova imovina, pa i vaš dron bezbedni i bez oštećenja. Ukoliko ranije niste bili pažljivi pa vam je potreban novi dron ili neki rezervni deo, veliki izbor možete pronaći na našem sajtu. Svakako nastavite da čitate naš blog, jer vas već za par dana očekuju novi, zanimljivi saveti.