Face Detection u video nadzoru – veoma korisna funkcija

Face detection u video nadzoru

Face detection ili funkcija prepoznavanja lica je nešto na šta sve češće nailazimo u specifikacijama video nadzora. Bezbednost na javnim mestima ali i privatnim posedima često je predmet brige. Za bezbednost su najčešće zabrinuti političari i javne ličnosti, ali ne samo oni. Svaka firma i organizacija, pa na kraju i svako od nas brine o svojoj bezbednosti. Zbog toga su prestižni proizvođači opreme za video nadzor počeli da implementiraju razne inteligentne funkcije, kao što je face detection.

Kamere visoke rezolucije omogućavaju kvalitetne snimke, čak i u uslovima slabije vidljivosti. Inteligentne analize prepoznaju pol, godine, izraz lica (srećan, tužan, iznenađen, smiren, ljut), pa čak i lice iza naočara, brkova, brade ili maske koja se nosi preko usta. Tako olakšavaju i ubrzavaju potragu za osobama od interesa. Iako je ova funkcija primarno korisna jer značajno povećava bezbednost, ona takođe omogućava kompanijama da prošire i personalizuju ponudu.

Face detection u video nadzoru

VIP i crna lista

Na primer, funkcija detekcije lica vam omogućava da kreirate crnu listu i VIP listu. Formira se takozvana biblioteka sa podacima i u skladu s njima nekome može biti zabranjen ulaz, dok će za nekoga vrata biti širom otvorena. Dahua sistemi na primer podržavaju baze podataka sa 10 000 fotografija osoba. Sistem automatski odbacuje zamućene i loše fotografije i tako manje zauzima prostor. Ove baze podataka se mogu optimizovati i prilagoditi vašim potrebama.

Na crnoj listi mogu biti oni s kojima ste ranije imali probleme poput pljačke, tuče, svađe… Kada kamere na aerodromu, u kazinu, šoping centru ili banci prepoznaju nekoga sa crne liste, odmah će alarmirati obezbeđenje i tako sprečiti nastajanje većih problema. S druge strane, na VIP listi mogu biti redovni kupci, važni klijenti, to jest oni kojima se treba posvetiti i koje ne želite da izgubite zbog loše ili spore usluge. U bolnicama i ustanovama za dugotrajnu negu pacijenata face recognition može poboljšati brigu o pacijentima. Ovo može biti naročito korisno u brizi o pacijentima sa demencijom, koji se lakše mogu povrediti ili izgubiti.

Ukoliko se pitate da li su kamere sa face detection funkcijom pravo rešenje za vaš biznis, slobodno nas kontaktirajte na info@avmarket.rs ili posetite neku od naših maloprodaja. Svakako nastavite da čitate naš blog kako biste uvek bili u toku sa aktuelnim informacijama.