Korisni saveti za pravilnu upotrebu klima uređaja

klima

Letnja sezona uveliko traje a sa njom i tropske vrućine. Za mnoge od nas visoke temperature su nepodnošljive, pa spas tražimo u rashlađenim prostorijama. Prostorije najčešće rashlađujemo klima uređajima, koji su danas najefikasniji način u borbi protiv tropskih temperatura. Međutim, nameće se pitanje da li je upotreba klima uređaja bezbedna za naš organizam i zdravlje? Evo odgovora na to pitanje:

Rashlađivanje klima uređajima jeste bezbedno i poželjno u toku letnjih meseci. Primera radi, stanovnici pustinjskih zemalja ne mogu da zamisle život bez upotrebe klima uređaja i kod njih se ovo pitanje praktično i ne postavlja. Iako postoji mnogo tekstova koji upozoravaju na fatalne posledice zbog upotrebe klima uređaja, takvi slučajevi su veoma retki. Da bi ovaj način rashlađivanja bio bezbedan za vas, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari:

Kada kupujete klima uređaj, ono na šta treba obratiti pažnju je koliki prostor želite da rashladite. Često se dešava da ljudi kupuju klime velikog kapaciteta za premale prostorije ili obrnuto. U tom slučaju upotreba klime neće prijati vašem organizmu jer je teško postići uslove temperaturnog komfora.

Druga stvar je postavljanje klima uređaja. Vrlo je važno postaviti uređaj tako da se nećete direktno naći na udaru hladnog vazduha. Bitno je i voditi računa o tome da vazduh ide direktno u prostoriju, a ne da na primer udara u zid. U suštini treba voditi računa da odgovarajućim pozicioniranjem uređaja iskoristite njegov maksimalni kapacitet, a da to nikome ne smeta.

Važno je da pre početka svake sezone klima bude adekvatno servisirana. Treba obratiti pažnju na freon i njegovu količinu u uređaju. Zatim treba veoma dobro očistiti filtere zbog raznih bakterija, prašine, gljivica, virusa i sl. koji se tu talože i mogu dovesti do legionarske bolesti koja se vrlo teško leči.

Bitno je znati da temperatura mora biti pravilno nivelisana. Razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne treba da bude prevelika, kako ne bi došlo do kardiovaskularnih problema. Ova razlika ne sme biti veća od 10 stepeni.

Preporučljivo je često provetravati prostorije, pošto upotreba klime može da osuši vazduh koji s druge strane može osušiti i iritirati kožu ili grlo.

I na kraju, bitno je da klima diretkno ne duva u vas. Ukoliko ste na primer na poslu, i hladan vazduh direktno udara u vaša ramena, velika je mogućnost da će doći do bolova ili ukočenosti tog dela tela. Zato vodite računa i bezbedno se hladite tokom vrelih letnjih dana. 

I ukoliko vam je daljinski za klimu u kvaru, pogledajte naš sajt. U ponudi imamo nekoliko modela, tako da će jedan sigurno odgovarati vašem uređaju.