5 faktora na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine zvučnika

zvučnici

Muzika igra veoma važnu ulogu u našem životu. Dobra muzika ima veliki uticaj na naše raspoloženje, pa su nam mnoge aktivnosti i životne situacije gotovo nezamislive bez nje. Da bi dobra muzika pozitivno uticala na nas, bitan je i kvalitet zvuka koji najviše zavisi od zvučnika koji je emituju. Zato je veoma važno izabrati dobro ozvučenje. Za dobro ozvučenje važno je da zvučnici budu kvalitetni i da budu prilagođeni vašim potrebama. Da biste odabrali dobro ozvučenje potrebno je da obratite pažnju na sledeće stvari:

  1. Odabrati dobar kvalitet zvuka

Pre svega, kvalitet zvuka je vema lična odluka i ona zavisi od mnogih faktora. Svako od nas ima drugačiji ukus kada je u pitanju kvalitet zvuka i ono što je kvalitetno za jednu osobu, često nije za drugu. Tako da najbolji zvučnici nisu uvek garancija da će vam zvuk odgovarati, zato je uvek najbolje da se konsultujete sa nekim. To može biti vaš prijatelj, poznanik ili osoba koja radi u prodavnici u kojoj planirate da kupite zvučnik. Nemojte da žurite sa kupovinom, dobro je uvek razmotriti više opcija pa se zato informišite o nekoliko različitih zvučnika. Preporučujemo vam i da potražite review na internetu. Bitno je znati da muzika treba da bude prijatna za vaše uši, da postoji izjednačenost u tonovima i da ne bude zamorna kada je dugo slušate.

  1. Odabrati pravi tip zvučnika

Postoji poprilično mnogo različitih vrsta zvučnika raznih proizvođača, koji se razlikuju po mnogim karakteristikama. Pa tako postoje zidni, podni zvučnici, prenosivi, mali, veliki… I kod biranja tipa zvučnika treba odabrati pažnju na lične potrebe. Ukoliko npr. planirate da muziku često slušate napolju onda je zgodno odabrati prenosive zvučnike koji rade na baterije ili ih je moguće napuniti. Ukoliko su vam potrebni zvučnici za sobu, ne treba birati profesionalno ozvučenje velike jačine i obrnuto. Vrlo je važno razmisliti o nameni kada kupujete zvučnike. A nekada je dobro odabrati i višenamenske zvučnike, npr. one koji su dobri za sobu ali se mogu koristiti i napolju.

  1. Uklopiti zvučnike uz prostor

Važan faktor pri odabiru zvučnika je i prostor u kojem ćete slušati muziku. Ne emituju svi zvučnici isti kvalitet zvuka u svakoj prostoriji. Manji zvučnici dobri su za male prostorije, kao što su spavaće sobe, ali mogu da zvuče jako loše u velikim zajedničkim prostorijama i nekada ih treba pojačati vuferom. Veliki zvučnici na primer mogu lepo zvučati u malim prostorijama, ali je bespotrebno bacati novac ako ćete ih koristiti samo u spavaćoj sobi. Važno je znati i da zidovi, stubovi i neki delovi  nameštaja mogu da zaguše zvuk, pa je nekada potrebno dodati i manje zvučnike kao podršku. Visoki plafoni stvaraju otvoreniju atmosferu, dok niži plafoni i manji prostori stvaraju intimniju.

  1. Uklapanje odgovarajućih komponenti

Zvučnike je bitno uklopiti uz odgovarajuće pojačalo, odnosno risiver. Proizvođači obično naznače opseg jačine aparata potrebne za pravilno napajanje svakog zvučnika. Na primer zvučnik može zahtevati opseg od 30 do 100W izlazne snage da bi dobro funkcionisao, zato je bitno voditi računa da vaš uređaj ima tu snagu emitovanja, u suprotnom zvučnici neće raditi u svom punom potencijalu. Ukoliko koristite više zvučnika, bitno je da svi budu od istog proizvođača jer ćete tako postići isti karakter zvuka za ujednačeno zvučno polje.

  1. Optimizacija sistema

Kada kupite i donesete zvučnike kući, potrebno je da odvojite vreme kako biste ih povezali, instalirali i postavili na pravi način da biste dobili najbolji mogući kvalitet zvuka. Dajte sebi vremena i eksperimentišite kako biste iz svojih zvučnika izvukli najbolje.

Ukoliko planirate kupovinu zvučnika, preporučujemo vam da pogledate ponudu na našem sajtu. Ukoliko ste neodlučni ili želite bolje da se inoformišete, slobodno nam pošaljite mejl ili pozovite telefonom, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.