Koliko je parking koji koristite bezbedan

Neko vam je udario automobil na parkingu. Nije vam ostavljena nikakva poruka, svedoka nemate.

Ukoliko posedujete kasko polisu osiguranja, osiguranje će vam pokriti nastalu štetu. Ipak, većina vozila u Srbiji poseduje samo osnovno osiguranje. Šta onda možete preduzeti?

Bolje sprečiti, nego lečiti

Pre svega, vodite računa gde se parkirate. Ovo je odlična prevencija i za krađu, obijanje ali i udaranje automobila.

Koristite dobro osvetljena parkirališta. Obratite pažnju na to da li parking poseduje sigurnosne kamere. Jeftinije je platiti dobro osvetljen i obezbeđen parking, nego sanirati nastalu štetu na automobilu.

Takođe, obratite pažnju na nalepnice sa kućnim redom koje su istaknute na parkingu. U većini garaža naglašeno je da oni nisu odgovorni za štete nastale na automobilu. Nikada nemojte ostavljati vredne stvari na sedištima poput: laptopa, novčanika, telefona, nakita… Vredne stvari uvek nosite sa sobom.

Ipak i pored svih ovih zaštita može se dogoditi da vam neko zakači automobil prilikom parkiranja i ode. Veoma koristan gedžet o kom smo i ranije pisali je auto kamera. Neke od tih kamera imaju parking režim. Jedna od takvih kamera je Garmin Dash Cam 55. U parking režimu ova kamera će nadzirati parkirani automobil. U slučaju bilo kakvog pokreta, kamera će se aktivirati i snimiti događaj.

Ukoliko je do štete ipak došlo

Pre pomeranja automobila, pozovite policiju. Oni će napraviti zapisnik i zatražiti snimak sa sigurnosnih kamera.

Na osnovu snimaka se može utvrditi koje vozilo je napravilo štetu. Nakon utvrđivanja, od osiguravajuće kuće kod koje je taj auto osiguran možete zatražiti isplatu štete.

Ukoliko vozilo koje vam je nanelo štetu nije osigurano, za naknadu štete se možete obratiti Garantnom fondu koji isplaćuje materijalnu i nematerijalnu štetu. Ako u vreme nastale štete, kamere nisu radile, pa se ne može ući u trag vozilu koje vam je nanelo štetu, Garantni fond će vam isplatiti samo nematerijalnu štetu, odnosno naknadu za povredu ljudi.

Par reči za vlasnike parkinga

Ukoliko posedujete bilo koju vrstu parkinga koji je dostupan i drugim vozilima, sem vašeg ličnog vozila, pobrinite se da parking bude dobro održavan. Možda vam se čini da su lažne kamere dovoljne da uplaše provalnike, ali ukoliko dođe do bilo kakve nezgode, vi biste sigurno voleli da pomognete svojim klijentima da poprave štetu na svom automobilu. To će doprineti vašem renomeu, a parking će biti profitabilan. Najbolje rešenje za nadzor parkinga mogu biti kompleti video nadzora gde po sniženoj ceni možete obezbediti kompletno parkiralište. U zavisnosti od veličine parkinga, kompleti mogu biti sa 4, 8 i 16 kamera, ili pak pravljeni prema vašim potrebama.

Na našem sajtu možete naći veliki izbor video opreme koja će doprineti vašoj bezbednosti i na putu i na parkingu. Nastavite da čitate naš blog, jer ćete i ubuduće čitati korisne i zanimljive postove 🙂