Kako odabrati pravi mikrofon

Ukoliko kupujete novi mikrofon, videćete da postoji više vrsta – različitih karakteristika i cena. Ukoliko mikrofon kupujete prvi put, otkrićete da imate zaista mnogo izbora. Ipak, ako nemate iskustva, možda ćete biti zbunjeni.

Kako bismo vam pomogli da ne pogrešite u izboru, napisali smo ovaj mini vodič za kupovinu mikrofona.

Za šta vam je mikrofon potreban?

Najvažnije pitanje na koje morate dati odgovor je za šta ćete koristiti mikrofon? Za vokale? Instrumente? Za kućni studio? Ili možda pak za govore?

Jedan od najpopularnijih za live nastupe je dinamički mikrofon. Kod većine dinamičkih mikrofona tanka, lagana membrana se pomera u zavisnosti od zvučnog pritiska. Najčešće je frekventni opseg ovih mikrofona usklađen sa opsegom ljudskog glasa. Zbog toga su zvuci jasno izraženi, a vokali prijatni. Prilično su otporni na mehanička oštećenja i vlagu, što ih čini pogodnim za upotrebu na otvorenom, poput koncerata.

Ribon mikrofoni rade po sličnom principu kao dinamički. Za razliku od dinamičkog, u magnetnom polju se umesto kalema, nalazi tanka, metalna traka. Poznati su po dobrim karakteristikama u srednjem i visokom frekventnom opsegu. Međutim, niži frekventni opseg ne registruju toliko dobro. Najčešće se koriste za studijsko snimanje vokala i velikog broja instrumenata.

Bežični mikrofoni imaju veoma široku primenu. Elektronski, ovi mikrofoni su veoma slični žičnim. Umesto kabla, koriste transmiter. Bežični sistemi najčešće koriste UHF, VHF i digitalne frekvencije. Najbolji sistemi koriste digitalnu tehnologiju koji optimizuje audio kvalitet istovremeno eliminišući buku i druge smetnje. Bežični mikrofon će muzičarima na bini pružiti veću slobodu kretanja. Najčešće ih koriste pevači, ali postoje i oni koji se mogu zakačiti za instrumente.

Snimanje govora

Za snimanje govora, konferencija i predavanja koristi se posebna kategorija, u okviru koje postoji nekoliko vrsta mikrofona: ručni, stoni, lavalier (oni koji se kače na odeću) i mikrofoni koji se nose oko vrata.

Lavalier mikrofoni su pogodni za prezentere i predavače kojima su potrebne slobodne ruke. Veoma se lako stavljaju i skidaju. Koriste se zajedno sa bežičnim predajnikom. Mana ovih mikrofona je što se povremeno može čuti šuškanje, koje nastaje prilikom kontakta mikrofona sa odećom.

Stoni mikrofon se najčešće koristi na diskusijama i okruglim stolovima. Mikrofoni dolaze sa postoljem za sto. Najčešće imaju unidirekcioni prijem zvuka.

Ručni mikrofoni mogu biti žični ili bežični. Najčešće se koriste za postavljanje pitanja i odgovaranje na iste. Kako bi se govor razgovetno čuo, potrebno je da budu udaljeni od usta 10-15cm.

Mikrofoni koji se nose oko vrata idealan je za komentatore, predavače i izvođače. Veoma su udobni i lagani. Najjednostavniji su za rukovanje.

Veliki izbor mikrofona, kao i druge opreme za profesionalno i kućno ozvučenje, možete pronaći na našem sajtu. Čitajte i dalje naš blog, gde ćemo nastaviti da pišemo razne zanimljivosti i praktične savete iz sveta tehnike.