Kako odabrati pravi auto punjač za brže punjenje uređaja

auto punjač

Sigruno vam se do sada mnogo puta desilo da vam se istroši baterija na telefonu ili tabletu, a da niste imali neku drugu opciju nego da svoj telefon ili tablet dopunite u svom vozilu. Međutim, mnogi od vas znaju da mogućnosti koje nudi većina automobila za punjenje uređaja nisu baš najbolje jer se uređaji jako sporo pune. Mnogo puta se dešava i da punjač za auto ne može da puni određene telefone, dok kod nekih radi normalno. Zašto je bateriji uređaja potrebno toliko vremena da se napuni i zašto auto punjač ne želi da puni neke modele telefona, pokušaćemo objasnimo u daljem tekstu.

auto punjač

Iako mnogi noviji modeli imaju nove bežične auto punjače kao standardni deo opreme, u Srbiji većina ljudi i dalje koristi starije automobile i standardni USB auto punjač. Pošto je većina tih starijih automobila proizvedena mnogo pre nego telefon koji koristimo, razumno je da i auto punjači nemaju kapacitet koji je u skladu sa novim mobilnim telefonima i ostalim pametnim uređajima. A i ko još menja opremu u autu kao što menja mobilni telefon?

I tako dođete u situaciju da kupite telefon koji se pojavio pre par meseci i pršti od novih funkcija i mogućnosti a u autu imate neki punjač od pre par godina. Tada nastaje problem i onda vaš telefon se puni satima da bi nekako došao do 15, 20% i to ako imate sreće da uopšte počne da se puni. To je zato što USB auto punjači nisu osmišljeni da pune uređaje čije baterije zahtevaju veliku jačinu električne struje, sa manje-više istim naponom, za normalno punjenje. Već su osmišljeni za punjenje MP3 plejera kojima je potrebno i 500 mA, što je najčešća jačina struje koju daje auto punjač u starijim automobilima. Isto je i sa punjačima koji staju u otvor za upaljač za cigarete.

auto punjač

Još je gora situacija kada želite da napunite telefon i da slušate muziku, ili koristite GPS, onda jednostavno nema šanse da napunite vaš telefon ili tablet. E sada, pitanje je zašto bi sebe uskraćivali zadovoljstva ili morali da izaberete čemu ćete dati prioritet, ako su vam npr. neophodni i telefon i GPS navigacija. Ovo posebno može predstavljati problem kada idete na duže putovanje i telefoni se brzo isprazne. Zato je potrebno razmišljati na vreme i obezbediti auto punjač koji može da zadovolji sve vaše potrebe.

Auto punjači su napravljeni baš iz tog razloga, zato što znaju kakvu muku imaju vozači starijih modela automobila. Savremeni auto punjači mogu isporučiti mnogo jaču struju od starijih ugrađenih modela. Auto punjači su dostupni sa jačinom od 1 A, 1,5 A, 2,1 A, i 2,4 A. Jači auto punjači su uvek bolja opcija, posebno ako istovremeno koristite aplikacije za navigaciju, bluetooth ili nešto drugo što troši dosta baterije. Dakle, najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju kada kupujete auto punjač je struja punjenja koja se označava u amperima (A) i ona treba da ima bar 2,1 amper (10W) po USB priključku. Jer se može desiti da ako kupite punjač sa dva USB izlaza i ukupno 2,1 A, da vam po ulazu bude na raspolaganju samo 1A i tada će se uređaj puniti jako sporo.

punjač za auto

Moguće je naći i dosta kvalitetnije punjače koji se instaliraju u otvor za upaljač za cigarete i bez ikakvih poteškoća napuniti bilo koji pametni uređaj. Ostale karakteristike na koje treba obratiti pažnju su veličina, jednostavnost upotrebe i kompaktnost. Međutim, ono što je bitno napomenuti je da prilikom kupovine obavezno obratite pažnju i na kvalitet samog punjača, da vam ne bi naneo više štete nego koristi.

Pogledajte našu ponudu na sajtu i odaberite auto punjač koji najviše odgovara vašim potrebama.