Bluetooth slušalice koje prevode čak 40 stranih jezika

bluetooth slušalice

Ovoga puta Google je došao na ideju da nam omogući bolju komunikaciju sa ljudima koji ne govore istim jezikom kao i mi i lansirao novi proizvod na tržištu – Google Pixel Buds bluetooth slušalice koje prevode čak 40 svetskih jezika i to u realnom vremenu. Ovaj izum omogućiće nam da imamo osećaj simultanog prevoda i sopstvenog prevodioca.

google pixel buds

U pitanju su bežične slušalice koje se putem bluetooth-a povežu sa telefonom i uz pomoć aplikacije prevode jezik kojim govorite u jezik koji odaberete. Kada želite da prevedete neku frazu, vi prosto zadate komandu aplikaciji u koji jezik želite da je prevede. Kada je aplikacija prevede, ona vam kaže reč i/ili ispiše prevod na ekranu. A ako razgovarate sa drugom osobom na stranom jeziku, onda ta osoba kaže reč ili rečenicu da je telefon registruje i prevede, a vi prevod čujete preko slušalica i vidite na ekranu telefona, pa tako i osoba koja razgovara sa vama može da vidi da li ste dobili tačan prevod.

Bluetooth slušalice rade uz pomoć Google Pixel ili Pixel 2 telefona, sa kojima se uparuju automatski. Mogu biti uparene i sa drugim telefonima koji podržavaju Google Assistant, ali funkcija prevođenja neće raditi već će služiti kao obične slušalice. Google je zapravo hteo da napravi nešto kao zamenu za profesionalnog prevodioca, jer slušalice uz pomoć Google Assistant podrške prevode u realnom vremenu. A da li je u tome uspeo?

bubice

Klasične performanse ovih slušalica su lepo ocenjene. Međutim, korisnici imaju jednu jako veliku zamerku, a ona se odnosi upravo na ono po čemu su ove bluetooth slušalice jedinstvene – prevodu. Zapravo, korisnici kažu da Pixel Buds bluetooth slušalice koriste Google Translate i da se prevod preko ovih slušalica ne razlikuje od onog koji dobijate kada koristite bilo koje druge slušalice na bilo kom drugom telefonu.

Zapravo, korisnicima slušalica nije jasno zašto slušalice nije moguće koristiti sa bilo kojim Android telefonom, već samo sa Google Pixel telefonima. Većina se slaže da je u pitanju samo interesantna zamisao koja nije u potpunosti najbolje sprovedena u delo, s obzirom na to da slušalice nisu baš u potpunosti prilagođene za jednostavno korišćenje, da imaju neergonomski dizajn i da Google Translate kao prevodilac i nije baš najbolja ideja. A i ko bi želeo da mu Google Translate bude prevodilac u toku nekog važnog razgovora, svi znamo koliko je takav prevod nepouzdan. A još kada se pomeša sa čudnim automatskim glasom koji samo slaže slova bez ikakve intonacije i dikcije, onda sve to pomalo zvuči jezivo i teško da može da služi svrsi.

Da li će ove slušalice služiti svrsi ili su samo još jedan od pokušaja da se Google istakne na tržištu, prosudite sami. Pogledajte kako su one ocenjene u sledećem videu:

Pratite nas i dalje i čitajte naš blog, jer vas očekuju nove detaljne opise o novitetima iz sveta tehnologije na našem i globalnom tržištu.