Kablovi pod kontrolom – 5 načina kako da ih bolje organizujete

kablovi

Televizori, zvučnici, telefoni, aparati, tableti, računari… koliko različitih tehničkih uređaja po kući, toliko i kablova. A ako nemate dovoljno utičnica, onda još i produžni kablovi… Verovatno su vam kablovi noćna mora. Ali to ne mora da bude tako, jer postoji nekoliko načina kako ih lepo možete organizovati.

Bez obzira na to da li želite da ih sakrijete, sortirate, raspetljate, zaštitite ili biste nešto drugo da uradite sa njima. Uvek postoji više jeftinih i jednostavnih rešenja koja će vam omogućiti jednostavnije rukovanje kablovima. Mnogi od ovih trikova zahtevaju samo malo kreativnosti i posvećenosti, a mogu vam mnogo olakšati život ili ulepšati dom. Detaljno proučite ovih nekoliko korisnih saveta i još danas reorganizujte svoje kablove.

1. Obeležite kablove

Verovatno vam se sto puta do sada desilo da se uhvatite za pogrešni kabl, posebno ako imate više njih na gomili. E pa dobra vest je da niste jedini. Nekome je verovatno prekipelo, pa je bio dovoljno pametan i kreativan da smisli nalepnice koje ukazuju na to koji je kabl za šta. Tako da možete kupiti ove nalepnice ili biti još kreativniji i napraviti svoje. A možete jednostavno obeležiti kablove različitim bojama i zapamtiti koja boja pripada kom uređaju.

obeleživač

2. Kako izbeći zapetljavanje?

Mučite se sa zapetljanim kablovima i treba vam sto godina da ih otpetljate? Čak i kada lepo spakujete kabl i umotate ga u krug, on se nekako uvek zapetlja. I za to postoji rešenje. Naš predlog je da sami napravite spravu uz pomoć koje ćete uvek moći lepo da spakujete kabl. To može biti nešto oko čega ćete moći da obmotate kabl (kao na slici) ili manja futrolica u kojoj ćete moći da ga spakujete. Ovako ćete sačuvati kablove od oštećenja i sebi olakšati posao kada treba da ih razmotate. Ovaj trik je posebno dobro primeniti kod slušalica, s obzirom na to da se one lako pokvare i oštete, posebno ako ih držite u džepu ili torbi. Isto tako možete i skratiti kablove ako su vam predugački. Razmotajte onoliko kabla koliko vam je potrebno, a neka ostatak ostane na spravi.

držač kablova

 

3. Kako izbeći razdvajanje kablova?

Ukoliko raspolažete dugačkim i masivnim kablovima, pa vam proglem predstavlja da ih obmotate oko nečega, da biste izbegli njihovo zapetljavanje i razdvajanje, možete upotrebiti trakice ili selotejp da ih zalepite sa jedne i druge strane. Na taj način držaćete kablove uvek zajedno i biće vrlo jednostavni za transport.

vezivanje

4. Kutija za kablove

Jedan od najboljih načina da svi kablovi budu na okupu, je pravljenje kutije za kablove. To može biti kutija od obuće ili neka druga. Možete unutra napraviti pregrade i tako sortirati kablove, a možete ih i označiti za lakše snalaženje. Za pregrade vam je potrebno malo papira i lepka, a možete kupiti i plastične u nekoj radnji. Bitno je samo da nikada ne držite sve kablove zajedno u kutiji, jer će se tako zapetljati i biće vam teško da ih razdvojite. Jedan od načina je i da kablove smestite u kartonske rolne za toalet papir. Na svakoj od njih možete napisati koji je kabl u njoj i sve zajedno ih smestiti u kutiju, kesu ili fioku.

sortiranje

5. Sakrivanje kablova

Ukoliko želite da sakrijete kablove, možete za to iskorisiti plastičnu cev za vodu. Sve kablove provučete kroz cev, koju pri tom stabilizujete uz zid ili je pustite da visi. Na taj način će svi kablovi biti u cevi i neće visiti pored vašeg stola ili police. Možete jednu cev zalepiti i za sto i pomoću nje sortirati kablove, tako da uvek stoje na istom mestu. Ovo je posebno zgodno ukoliko koristite laptop i na primer, često punite telefon pored lap topa, ili istovremeno koristite više uređaja na istom mestu. Postoji način i da sakrijete produžni kabl, a provučete samo kablove. Uzmite staru kutiju od obuće i u nju smestite produžni kabl. Probušite rupu za kablove i provucite ih sve kroz nju. Veoma jednostavno i praktično rešenje.

crevo

Pokušajte da primenite neki od ovih trikova i videćete da jednostavne stvari mogu mnogo da vam olakšaju i ulepšaju život sa kablovima. A ukoliko vam je potreban neki kabl, posetite naš sajt. U našoj ponudi možete naći kabl za svaki uređaj.

1 KOMENTAR

  1. Ja koristim onaj trik koji se na yputube-u cesto javlja, kada je produzni u kutiji a iz kutije izlaze samo kablovi koji su zakaceni za neki sto. Za sad mi radi posao.

Comments are closed.