HD video nadzor za prodavnice

Otvarate prodavnicu neki drugi poslovni prostor, a niste sigurno koji video nadzor je najbolji za vaše potrebe? HD video nadzor je najčešći izbor, a u ovom tekstu osvrnućemo se na konkretnu primenu i benefite koje isti donosi.

Šta je to HD video nadzor?

HD video nadzor, ili HD Analogni kako se ponegde naziva, predstavlja tehnologiju koje kombinuje jednostavnost i pristupačnu cenu analognog video nadzora sa HD rezolucijom snimanja. Jednostavno rečeno, HD video nadzorom se može smatrati svaki video nadzor koji podržava HD 720p (1280×720) i veću rezoluciju snimanja. Poređenja radi, maksimalna rezolucija kod analognog video nadzora je 960H (960×480).

Trenutno postoji više tehnologija za ovu vrstu nadzora, a neke od najznačajnijih su HDCVI, HDTVI i AHD. Sve ove tehnologije su sada gotovo identične pa se izbor svodi na onu koja je trenutno najpovoljnija na tržištu. Mnoge novije kamere i snimači imaju hibridni režim rada i podržavaju sve ove tehnologije tako da se lako mogu prilagoditi postojećem sistemu.

O ovim tehnologijama smo već pisali ranije pa ukoliko vas zanimaju detalji pogledajte naš prethodni tekst o HDCVI/HDTVI video nadzoru.

hd-nadzor

Problemi koje HD video nadzor rešava

Najvažnija prednost HD video nadzora u odnosu na analogni jeste veća, megapikselna rezolucija slike. Ovo omogućava vlasnicima i menadžerima prodavnica da prilikom pregleda snimaka uvećaju određeni deo koji im je bitan, uz dovoljno detalja za efikasno rasuđivanje.

Ova mogućnost je neophodna za rešavanje unikatnih bezbednosnih problema sa kojima su često suočeni, uključujući krađe, prevare, vandalizam, lažne tvrdnje o nezgodama na poslu, nestanak inventara i druge problematične situacije.

Ovakvi slučajevi nisu vezani samo za velike kompanije, već predstavljaju probleme koji se mogu javiti kod maloprodajnih objekata svih veličina, poput butika, trafika, menjačnica, piljara, manjih i većih supermarketa i svih drugih poslovnih prostora.

video-nadzor-prodavnice

Prednosti HD video nadzora

Kada se poredi sa tradicionalnim analognim ili naprednijim IP video nadzorom, HD video nadzor nudi brojne prednosti. Može se slobodno reći reći da predstavlja kombinaciju najboljih strana analognog i IP video nadzora.

Najvažnije prednosti HD video nadzora:

 • Megapikselna rezolucija – HD rezolucija za detaljnu i jasnu sliku, pravi znatno kvalitetnije snimke od analognog nadzora pa donosi neophodan nivo detalja za praćenje svih aktivnosti, posebno kod većih gužvi
 • Isplatljivost – znatno povoljniji od IP video nadzora dok istovremeno nudi istu rezoluciju snimanja kao osnovne IP kamere koje se najčešće koriste
 • Jednostavna instalacija – koristi koaksijalne kablove poput analognog nadzora pa su instalacije jednostavne i povoljne, a ukoliko prostor već ima analogni nadzor mogu se bez problema iskoristiti postojeće instalacije za dodatno smanjenje troškova prilikom nadogradnje
 • Otpornost na smetnje i veće instalacije – prenosi modulisani signal pa je znatno otporniji na smetnje od analognog nadzora i takođe omogućava instalacije mnogo većih dužina
 • HD snimci su daleko pouzdaniji kao dokaz u slučaju da dođe do krivičnog dela

Bitno je napomenuti da je IP video nadzor i dalje nezamenljiv kada su u pitanju ekstremno velike rezolucije (veće od Full HD), međutim takve kamere se u praksi retko koriste pa je HD video nadzor znatno isplatljiviji.

video-nadzor-primer

Uobičajene pozicije za ugradnju HD video nadzora

HD kamere su idealne za praćenje prostora sa povećanom aktivnošću i pružaju dovoljno detalja za prepoznavanje lica, registarskih tablica i drugih detalja koji mogu da pomognu u rešavanje potencijalnog krivičnog dela. Posebno su korisne za nadzor polica sa skupom robom ili robom koja se često krade, a u listi ispod navešćemo neke od najčešćih lokacija na kojima se postavljaju kamere.

Najčešće lokacije za primenu HD video nadzora:

 • Kase – nadgledanje kase i radnika na kasi za zaštitu od prevara i krađe
 • Ulazi i izlazi – praćenje ko i kada ulazi i izlazi iz prodavnice
 • Skupa roba – kamere su neophodne tamo gde se nalazi skupa ili roba koja se lako krade
 • Službeni ulazi – praćenje prometa robe ka i iz magacina
 • Magacini – praćenje kretanja robe i inventara u magacinima
 • Kuhinje i drugi prostor za zaposlene – kamere sprečavaju lažne prijave o povredama na poslu i eventualne krađe od strane zaposlenih
 • Prilazi objektu – nadgledanje spoljnog prostora za zaštitu od vandalizma
 • Parking – praćenje kretanja vozila i mogućnost identifikacije registarskih tablica

video-nadzor-2

Pitanje koje se na kraju postavlja nije da li vam je potreban video nadzor, već koliko kamera? Sistemi za video nadzor su fleksibilni i lako se prilagođavaju potrebama bilo kog poslovnog prostora, a neke od najčešćih kompleta za video nadzor možete pogledati ovde.