Harman zvuk za Google Ara smartphone

Američki audio gigant Harman potpisao je partnerstvo sa Google-om i razvijaće audio komponente za neke od njihovih najnovijih projekata. Saznajte više o ovim projektima u nastavku teksta.

Google Project Ara

Kada se pomene Harman, svima kojima je ova kompanija poznata prva asocijacija uvek bude Hi-Fi zvuk. Sa više od 80 godina iskustva u proizvodnji nekih od najboljih audio uređaja, Harman je svakako zaslužio reputaciju premijum brenda, pa shodno tome i nije iznenađenje što je Google odabrao baš njih kao primarnog partnera za razvoj audio komponenti.

Prvi projekat na kome će Harman raditi jeste Ara smartphone. Za one koji nisu upućeni u projekat Ara, koncept projekta je da se napravi modularni pametni telefon koji će korisnicima omogućiti da jednostavno sami zamene određene komponente telefona bez alata. Time će im biti omogućena nadogradnja pojedinih komponenti sa kojima nisu zadovoljni bez potrebe za promenom telefona.

Ara će u osnovi biti savremeni pametni telefon, ali sa 6 modularnih delova koji se lako skidaju i menjaju drugim, a korisnici će moći da samostalno u te slotove stave bilo koji modul – od boljih zvučnika i kamere, pa sve do nekih naprednijih komponenti. Modularne komponente pokreće Greybus, poseban deo softvera integrisan u Android sistem koji omogućava povezivanje novog modula sa sistemom u deliću sekunde, visoku energetsku efikasnost i protok za komunikaciju sa modulima do 11.9 Gbps.

Google Project Ara moduli

Što se tiče udela u projektu Ara, Harman će biti zadužen za kreiranje audio modula, a imajući u vidu da je Harman ranije već razvijao zvučnike za pojedine proizvođače mobilnih telefona i laptop računara, nije nerealno očekivati i da će osim audio modula možda raditi na nekim drugim komponentama poput boljih zvučnika. Iako o samim modulima za sada nema mnogo informacija, imajući u vidu aktuelne trendove u ovom segmentu, modul može biti kombinacija DAC-a i predpojačala za slušalice. Poređenja radi, nešto slično tome predstavlja Hi-Fi Plus DAC koji je Bang & Olufsen razvio za aktuelni LG G5 smartphone.

“Korisnici sada shvataju da ne moraju da žrtvuju kvalitet zvuka zarad prenosivosti, a Ara će im doneti premijum zvuk i funkcionalnost koju žele da imaju u pokretu.” izjavio je Majkl Mauzer, predsednik Harman Lifestyle Audio odseka.

Osim Ara pametnog telefona partnerstvo takođe predviđa i rad na drugim Google projektima kao što je projekat Soli, jedan od novijih i veoma ambicioznih Google ATAP projekata. Soli koristi mini radar koji je u stanju da detektuje i prepozna pokrete ruku, te shodno pokretu koji ruka pravi izvrši određenu komandu. Cilj projekta je da se stvori interfejs koji će omogućiti korisnicima da kontrolišu uređaje intuitivno pokretima ruke, bez ijednog fizičkog kontakta sa uređajima.

Pojedini proizvođači automobila su već napravili pomak na ovom polju, pa je tako BMW u najnovijoj seriji 7 omogućio kontrolu pojedinih funkcija multimedijalnog sistema jednostavnim pokretom ruke, dok Google teži ka tome da sa projektom Soli potpuno zameni tradicionalne korisničke interfejse.