Budućnost u vašem domu

Koliko puta ste se vratili kući s pola puta razmišljajući da li ste ugasili sve uređaje? Opametite svoju kuću i to više nikada nećete morati. Unesite budućnost u dom i opustite se znajući da imate apsolutnu kontrolu. Nad svim.

Smart Home koncept

Internet je danas nezamenljiv, a život bez njega nezamisliv. Mi smo veoma srećni zbog toga, jer nam to omogućava da uživamo u mnogim prednostima savremenog života. Zbog toga se uticaj interneta sve više širi.

Zamislite da pomoću interneta kontrolišete sve. Ne samo pozive, poruke, slike, nego sve. Osvetljenje, klimu, vrata, prozore, radio, budilnik, pa i sve ostale uređaje u domu. Ne, ne, ne pišemo o sjajnom naučno-fantastičnom filmu koji smo nedavno gledali. Pišemo o naučnoj fantastici u vašem domu. O tome da se, zahvaljujući uvođenju pametnih uređaja u dom, više nikada se nećete vratiti da biste proverili da li je ringla na šporetu ostala uključena.

Kako je to moguće?

Zamislite da posedujete smart utičnicu. Koje su njene prednosti? Hajde da upoznamo samo neke od njih.

  • Jednostavna kontrola preko pametne aplikacije.
  • Merenje potrošnje električne energije, pomažući vam da ispratite troškove i eventualno uštedite.
  • Detektovanje kvara priključenih uređaja, poput frižidera. Blagovremeno vas obaveštava da proverite o čemu se radi i na vreme reagujete.
  • Bežično isključivanje i uključivanje priključenih uređaja.

Dakle, pametni uređaji, poput ove utičnice, omogućavaju daljinsku kontrolu zahvaljujući WiFi mreži i protokolu koji uređaji koriste. Omogućeno je glasovno upravljanje, upravljanje pomoću aplikacije, podešavanje tajmera i još mnoge druge zgodne funkcije.

Jednom kada se naviknete na budućnost i sve njene prednosti nikada nećete poželeti da se vratite na običan način života.

Za početak, probajte daljinski

Možda vam je koncept pametnog doma još uvek stran, možda vam je skup, možda ga ne smatrate naročito potrebnim.

Za početak isprobajte barem jedan pametni uređaj, koji omogućava daljinsko upravljanje putem WiFi mreže.

Probajte univerzalni WiFi daljinski upravljač za klima uređaje. Ovaj daljinski poseduje bazu, koja ujedno služi i kao punjač baterija. Univerzalan je, pa odgovara svim tipovima i markama klima uređaja. Podržava sve opcije koje podržava i vaš originalni klima daljinac. Ali, ono što ga razlikuje od svih ostalih uređaja je mogućnost upravljanja preko WiFi mreže. U praksi to znači da kada završite sa poslom, još iz kancelarije, preko aplikacije na telefonu, uključite klimu i uđete u stan idealne temperature.

Upravljanje rasvetom

Smart Home koncept, odnosno budućnost u vašem domu ne odnosi se na upravljanje običnim belim sijalicama. Igrajte se osvetljenjem. Odaberite omiljenu boju osvetljenja i u skladu s trenutnim potrebama, pojačajte je ili smanjite. Iskombinujte različite boje za svaku sobu.

Vremenske prilike su nam se malo poremetile, ali nema razloga da to remeti vaš san i zdravlje. Uz pametno osvetljenje, uspavljujte se i budite prirodno. Onako kako je najzdravije. Uveče, u vreme koje vi odredite, ove sijalice će postepeno početi da smanjuju svetlost imitirajući zalazak sunca. Ujutro, postepeno će se pojačavati, imitirajući izlazak sunca. Na ovaj način bićete najodmorniji, ne narušavajući prirodne funkcije organizma.

Kada gledate film ili slušate muziku, ovo neverovatno osvetljenje možete uskladiti sa zvučnim efektima. Imaćete osećaj da ste i vi lično jedan od aktera. Prilično cool, zar ne?

Jedna od fenomenalnih opcija kod pametne rasvete je mogućnost simulacije prisustva, radi povećane bezbednosti tokom vašeg odsustva. Dakle, osvetljenje možete podesiti da se uključuje u određeno vreme, u koje biste ga vi uključili da ste kod kuće. Može se aktivirati posebno za jednu ili više prostorija.

Pametni senzori

Najbolji način zaštite doma od požara, poplave ili drugih nezgoda je instaliranje pametnih senzora.

Jedan od takvih je na primer, protiv-požarni senzor. Veoma je osetljiv na dim, ali prati i druga dešavanja u vašem stanu. Prati temperaturu prostorije u kojoj je instaliran i ukoliko primeti naglu promenu, odmah će vam poslati obaveštenje na mobilni. Da biste izbegli lažne uzbune, možete mu podesiti uobičajenu temperaturu za tu prostoriju, raspon koji treba da toleriše i druge parametre. Za slučaj da je došlo do požara, uređaj će aktivirati sirenu od 100 dB, poslati vam obaveštenje na mobilni, ali i pomoći u istraživanju uzroka požara. Poseduje vrstu crne kutije koja će zabeležiti kretanje temperature, vreme i prostoriju gde je detektovan prvi dim i druge važne informacije.

Po sličnom principu funkcionišu i drugi pametni senzori, zavisno od njihove namene.

Živimo u stresnom vremenu, preopterećeni obavezama i različitim brigama. Zato je neophodno da naš dom bude oaza mira i sigurnosti. Pametni uređaji će definitivno doprineti tome da se u svom domu potpuno opustite i uživate.

Zato na našem sajtu u delu Pametna kuća potražite različite uređaje koji će vaš dom učiniti pametnijim, a život lakšim.