Brzo i lako povežite audio sistem odabirom pravog kabla

Audio kabl je neophodan element svakog ozvučenja, kako kućnog tako i profesionalnog. Prilikom kupovine audio sistema, ozvučenja, mikrofona ili zvučnika sigurno najveću pažnju pridajete izboru odgovarajućeg modela.

Uglavnom ljudi tokom kupovine ne obraćaju pažnju na kablove, već kupe najjeftiniji ili prvi koji im bude ponuđen. Ipak, odabir pravog audio kabla može vam umnogome olakšati instalaciju i povezivanje audio sistema. Takođe će vam obezbediti najbolje moguće slušalačko iskustvo. Zato obratite pažnju i odaberite kabl koji će najviše odgovarati vašim potrebama.

Osnovna namena kabla je da prenese signal od jedne komponente do druge, bez nepotrebnih šumova, buke ili degradacije zvuka. Prilikom kupovine, obratite pažnju na dužinu kabla. Što je kabl duži, veće su šanse da će se zvuk degradirati. Neophodno je da kabl bude kvalitetan, izdržljiv i fleksibilan.

Uobičajeni tipovi audio kablova

Kabl za zvučnike je vrsta nebalansiranog kabla. Ovaj kabl uglavnom ima deblje žice zato što trpi mnogo veću voltažu. Najčešće imaju 1/4 fono, takozvane bananica i spikon konektore. Obzirom da ne koriste svi proizvođači standardne priključke, proverite koji konektori su vam potrebni. Ukoliko niste sigurni, najbolje je da slikate zadnju stranu zvučnika ili pojačala, na kojoj se uglavnom nalaze priključci i zajedno sa nekom stručnom osobom odaberete pravi kabl.

Nebalansirani kablovi, kakav je kabl za povezivanje zvučnika, su skloniji problemima sa šumom, što se naravno povećava sa dužinom kabla. Idealna dužina nebalansiranih kablova je do 7 metara.

Mikrofonski kabl je balansirani kabl najčešće sa XLR muškim konektorima na jednom kraju i XLR ženskim na drugom. Neki mikrofonski kablovi imaju USB priključke za povezivanje sa kompjuterom ili digitalnim uređajima za snimanje.

Kablovi za povezivanje instrumenata najčešće povezuju gitare, klavijature i druge električne instrumente sa pojačalom. Instrumentni kablovi su dizajnirani za prenos niskonaponskih signala. Najčešće imaju 1/4˝ fono priključke na oba kraja. Imajte na umu da što je kabl duži, veće su šanse da će pokupiti smetnje.

Koja dužina kabla vam je potrebna?

Pre nego što krenete u kupovinu kabla, izmerite koja dužina vam je potrebna. Dužinu kabla merite pomoću konopa ili metra. Razvucite ga od jedne komponte koju povezujete do druge. Metar ili kanap provucite baš onako kako će kabl stajati. Uzmite u obzir da kablovi ne idu pravolinijski, obratite pažnju na uglove zidova, kuda ćete provlačiti kablove… Za svaki slučaj uzmite u obzir mogućnost da niste dobro izmerili i kupite malo duži kabl.

Prilagodite kvalitet kablova kvalitetu sistema

U koju god svrhu da kupujete audio kablove, neophodno je da kvalitet kablova prilagodite kvalitetu ozvučenja. Svaki uređaj je dobar koliko i najslabija komponenta u njemu. Zato nemojte štedeti na kablovima. Što je kabl duži, neophodno je da bude kvalitetniji, pa samim tim i skuplji. Kablovi nižeg kvaliteta će sa povećanjem dužine povećati šumove, zujanje i degradaciju zvuka.

Ukoliko ste sigurni da ste kupili ozvučenje odličnog kvaliteta, ali ne dobijate zvuk kakav ste očekivali, probajte prvo da zamenite audio kablove. Šteta je da zbog lošeg odabira kablova ne uživate u zvuku kakav zaslužujete.

Veliki izbor kablova različite namene i dužine možete pronaći na našem sajtu. Ukoliko vam je potrebna pomoć u izboru, uvek se možete osloniti na naše stručno osoblje u maloprodajama, vrlo rado ćemo vam pomoći. Svakako nastavite da da čitate naš blog, jer uskoro donosimo mnoge zanimljivosti i novotarije iz sveta tehnike 🙂