7 saveta za bolji zvuk u kućnom audio sistemu

Zašto uopšte slušamo muziku? Jednostavno rečeno, zato što muzika čini da se osećamo dobro. Koliko dobro? To umnogome zavisi od kvaliteta zvuka. U ovom ćete postu pročitati savete koji će vam pomoći da jednostavno i povoljno popravite zvuk audio komponenti u svom domu.

1. Proverite sve komponente

Ukoliko niste zadovoljni kvalitetom muzike, najpre proverite sve komponente kućnog ozvučenja. Počnite sa kablovima i konektorima, što se najčešće i najbrže pohaba. Loš konektor i kabl utiču na to da se ne čuje zvuk na svim zvučnicima, da gubi na kvalitetu, secka…

Za bolji zvuk proverite različite komponente

Ako je sa kablovima sve u redu, sklonite zaštitne rešetke i proverite u kakvom je stanju membrana zvučnika. Ako ništa nije oštećeno, a kvalitet zvuka i dalje nije zadovoljavajuć, možda je vreme da razmislite o kupovini novog sistema.

2. Isprobajte bolje konvertere

Digitalna muzika mora da se konvertuje u analogni signal da bi mogla da se sluša na zvučnicima ili slušalicama. Za neke korisnike dovoljan je DAC unutar računara, telefona ili tableta. Za one koji žele kvalitetniji zvuk, potreban je eksterni DAC (digitalno-analogni konverter). Takođe, ako birate risiver, birajte model sa ugrađenim Hi-Fi DAC-om.

3. Podesite online servise

Kvalitet zvuka na Spotify servisu možete podesiti na: normalan, visok i ekstremno dobar. Podrazumevano podešavanje je normalan, ali ga lako možete prebaciti i na ekstremno dobar. Kod Deezer-a u okviru Audio podešavanja, kvalitet zvuka možete podesiti na: kompaktan, balansiran, bolji kvalitet ili prilagođen. Ovde je podrazumevano podešavanje kompaktan, ali ga takođe lako možete prebaciti i na bolji kvalitet. I drugi streaming servisi imaju slična podešavanja.

4. Pravilno podesite risiver

Većina kvalitetnih risivera poseduje dugme za odabir “Pure Direct” režima. Glavna svrha ovog tastera je da obezbedi najčistiji mogući zvuk, tako što isključuje komponente koje se u tom trenutku ne koriste i preusmerava energiju na kvalitet zvuka.

5. Poboljšajte akustičnost sobe

Soba, to jest, akustičnost prostorije ima veliki uticaj na kvalitet zvuka koji slušamo. I kao što možemo popraviti komponente ozvučenja, možemo uz neke jednostavne promene popraviti i akustičnost sobe. Zvuk se odbija o tvrde površine, kao što su zidovi, dok ga mekše površine apsorbuju. Ključ dobrog zvuka je u dobroj razmeri ovih površina. Ako se zbog refleksije kvari kvalitet zvuka, postavite tepih ili zavese ili ako je moguće odmaknite kauč od zida.

6. Pravilno postavite zvučnike

Još jedna stvar koja i te kako utiče na kvalitet zvuka jeste pozicija zvučnika. Ovo je još važnije ako imate surround sistem. Malo više o ovoj temi možete pročitati ovde.

7. Napravite prostor koji je samo za slušanje

Tradicionalni sistemi ozvučenja zaista zasijaju u punom sjaju kada možete da sednete ispred zvučnika. Zato ako imate sobu koju ređe koristite, pretvorite je u sobu za slušanje. Ako je mala soba, koristite kompaktne zvučnike.

Ukoliko i sami imate problema sa kućnim ozvučenjem, nemojte dozvoliti da vam loš kvalitet zvuka umanji želju da slušate muziku. Iskoristite jednostavne savete iz ovog teksta i ponovo uživajte u kvalitetnom zvuku i omiljenoj muzici. Svakako svratite ponovo do našeg bloga i proverite koje smo vam zanimljivosti spremili.