7 praktičnih saveta za pravilno održavanje video nadzora

Video nadzor je prosto postao nezaobilazan u poslovnim prostorima, stambenim zgradama, pa čak i kućama. Sigurni smo da ste bili i više nego zadovoljni kada ste ga tek ugradili. Međutim, možda već posle određenog vremena primećujete da ne radi baš kako bi trebalo. Nema razloga da budete razočarani i smatrate da je došlo vreme za kupovinu novog. Rešenje je najčešće veoma jednostavno. Video nadzor, kao i mnoge druge stvari u vašem domu ili firmi, zahteva održavanje.

Ukoliko već neko vreme posedujete video nadzor, obratite pažnju na ovih 7 praktičnih saveta za održavanje, kako bi uvek radio savršeno.

1. Proverite kablove

Proverite sve konektore i uverite se da su pravilno povezani. Važno je da DVR, kamere i monitor nemaju prekide u napajanju. Ukoliko primetite da su kabl ili konektor oštećeni, zamenite ih što pre.

Održavanje podrazumeva proveru kablova

2. Uklonite koroziju

Tokom kontrole konektora, obavezno ih proverite na koroziju. To je posebno važno kod kablova i konektora koji vas povezuju sa spoljašnjim kamerama. Ako na nekom od konektora primetite koroziju, odmah ga zamenite, jer korozija znatno skraćuje vek trajanja video opreme.

3. Praznite hard disk

Za otprilike 3 sedmice 24-oro časovnog snimanja se napuni memorija hard diska od 1 TB. Dakle, morate redovno proveravati hard disk, bekapovati ga i prazniti kada se napuni. Zbog toga je najbolje, da možda već na početku, ugradite disk maksimalnog kapaciteta za vaš snimač.

4. Periodično proverite pozicije kamera

Ukoliko primetite sumnjiva dešavanja ili osobe blizu vašeg poseda, proverite da li vam kamere hvataju sve uglove. Ukoliko primetite slepi ugao, dodajte još jednu kameru, jeftinije je.

5. Proverite kućište kamera

Kamere koje koristite napolju, trebaju biti vodootporne. Lako možete proveriti da li je i dalje tako. Otvorite kućište i proverite da li ima znakova vode, vlage, prljavštine i slično.

Održavanje podrazumeva proveru kućišta

6. Redovno čistite kamere

Redovno održavanje svakako mora obuhvatati čišćenje kamera. Bilo da ih koristite unutra ili spolja, sočivo kamere uvek mora biti čisto. U suprotnom, nećete moći da imate jasne i detaljne snimke. Proverite da li ima prašine, zamućenja, tragova vode… Kamere ćete najbolje očistiti mikrofiberskom krpom.

7. Redovno čistite DVR

DVR verovatno ne držite na mestu koje je lako dostupno svima u kući ili firmi, a to su obično mesta gde se skuplja puno prašine. Puno prašine može ugroziti pravilan rad vašeg snimača i zato se pobrinite da ga ipak redovno čistite.

Na kraju, ne zaboravite da je održavanje video nadzora možda jednako važno kao i ugradnja. Nemojte na to gledati kao na gubljenje vremena, već kao na ulaganje u svoju sigurnost.

Ukoliko ste primetili da vam neki od delova ne radi više kako treba, na našem sajtu možete pronaći adekvatan deo. Svakako nastavite da pratite naš blog, jer ćemo se i dalje truditi da vam dajemo korisne savete za kupovinu i održavanje tehnike.