Pametno ozvučenje za svaki kutak vašeg doma

deljenje

Na globalnom tržištu nikada nije bilo više mogućnosti za kućno ozvučenje i zato je često vrlo teško odlučiti se za pravo. Danas možete kupiti velike i jake zvučnike sa moćnim basom od koga će vam u stanu stalno biti zemljotres ili ugradne plafonske zvučnike koji emituju lagane i umirujuće tonove. U ovom tekstu ćemo vam približiti vrste ozvučenja i načine na koje možete da ozvučite svoj životni prostor.

kućni bioskop

Bioskopski zvuk

Ako baš, baš volite filmove, onda je ozvučenje za kućni bioskop ono što definitvino treba ozbiljno razmotriti. Mnogo je benefita koje ćete dobiti ovom vrstom ozvučenja a zvuk kućnog bisokopa će ispuniti svaki kutak vaše sobe, tako da ćete osetiti upravo ono što je režiser hteo da kaže.

Sa zvučne tačke gledišta, trentuni referentni zvučni standard za surround ozvučenje je 3D audio playback u formi Dolby, Atmos, DTS:X i Auro-3D. Svi ovi sistemi koriste više zvučnika, pozicioniranih kružno oko slušalaca sa jednim glavnim zvučnikom koji služi da kreira pravo, hemisferično surround zvučno iskustvo. Sa svim ovim zvučnicima audio dizajneri mogu auralno pozicionirati objekte po sobi koji će sa velikom preciznošću stvarati zvuke kao što zvuk helikoptera koji se vrti po sobi.

Zvučnici visokih performansi dostupni su u više oblika i stilova, od masivnih, visećih, stojećih, montažnih do onih skrivenih iza ekrana, potpuno neprimetnih. Zajedno sa velikom ultra HD slikom, ovi bioskopski zvučni sistemi mogu napraviti tako dobro iskustvo kao u pravom bioskopu, posebno ako imate i dobre grickalice 🙂

media room

Media Room

Ako nemate dovoljno prostora u svom domu da napravite kućni bioskop a ipak želite da uživate u dobrom zvuku dok gledate filmove, onda je Media Room pravo rešenje.

Izraz Media Room nastao je kao definicija prostora koji ima više svrha a opremljen je velikim ekranima, surround ozvučenjem i modernim nameštajem. Zapravo, to je idealan prostor gde možete da gledate utakmicu sa ortacima, uživate u romatničnim filmovima, igrate igrice ili uživate u laganoj muzici.

Dnevne sobe su najčešće opremljene kao Media Room. Audio i video sistemi trebaju biti uklopljeni sa nameštajem. Ove komponente su najčešće dostupne u više boja koje se uklapaju u svaki enterijer. Važno je odabrati i prave komponente u skladu sa nameštajem. Primera radi, ako želite da zvučnici budu na polici za knjige, treba birati zvučnike za police ili ako ne želite zvučnike na nameštaju, onda birajte podnostojeće ili viseće.

soundbar

Soundbar ozvučenje – savršen dodatak televizoru

Koliko god da je vaš TV dobar, vi ga ipak kupujete zbog slike a ne zvuka. Zato su i zvučnici na većini TV prijemnika loši, jer je dobro poznato zašto se televizori kupuju.

Baš zbog tih ravnih, tankih i velikih ekrana nema mesta za dobre zvučnike. I zapravo, što je ekran tanji, to su zvučnici slabiji. Još kada uzmemo u obzir da danas većina proizvođača ugrađuje zvučnik pozadi, onda vam je verovatno i više nego jasno zašto morate da se naprežete da čujete ša je neko rekao.

Srećom, cela nova kategorija uređaja nastala je kako bi rešila ovaj problem – soundbar zvučnici. I kao i svi zvučnici, soundbar zvučnici imaju širok spektar mogućnosti i karakteristika u zavisnosti od kvaliteta i cene.

Premijum soundbar zvučnici ne samo da vam omogućavaju da jasno čujete govor na televiziji, već koriste drajvere da stvore pseudo-surround zvuk koji može pretvoriti spavaću sobu u mini bioskop, posebno ako se pojačaju subvuferom.

Soundbar zvučnici postoje u više varjanti i oblika i mogu biti za police, zidove, ormare i slično. Većini zvučnika je potreban samo jedan kabl za povezivanje sa televizorom i njima se upravlja običnim daljinskim upravljačem za TV.

spoljašnje ozvučenje

Spoljašnje ozvučenje

Roštiljanje, žurke pored i u bazenu, boravak u dvorištu sa prijateljima su događaji koji zahtevaju dobro ozvučenje. Leto je idealan period za dnevne zabave sa prijateljima, kao i noćne koktele.

Ugradnja spoljašnjeg ozvučenja nije tako laka i možete se suočiti sa nizom poteškoća i izazova. Treba voditi računa da se muzika svuda čuje ravnomerno i da nikome ne smeta. Muziku treba da čuje isto osoba koja sedi ispod ili pored zvučnika i neko ko je na drugom kraju dvorišta ili bazena. Druga poteškoća je ta što treba ozvučenje podesiti tako da ne uznemirava susede. Važno je i da kontrola zvučnika bude laka i da ne morate da ulazite u kuću kako biste pojačavali zvučnike.

Spoljašnje ozvučenje može biti dobro kamuflirano. Sada postoje zvučnici koji liče na panjeve, drveće, kamenje pa čak i oni koje je moguće ukopati u zemlju. Prednost spoljašnjeg ozvučenja je u tome što imate širok spektar mogućnosti i uz malo umeća možete ozvučiti samo ona mesta koja želite i to zvukom kakav odaberete.

deljenje

Deljenje zvuka

Najčešći tip zvučnika koji se koristi za deljenje zvuka je zidni ili plafonski ugradni zvučnik.  Ugradni zvučnici su najčešće jako zahvalni za svaku vrstu enterijera jer su diskretni i lako se mogu prefarbati i tako stopiti sa okolinom.

Ovakvo ozvučenje će vam omogućiti jedinstveno audio iskustvo koje se distribuira prema željenim zonama. U jednoj sobi možete pustiti džez muziku, dok u drugoj možete slušati elektroniku.

Ovako nešto je moguće zahvaljujući streaming tehnologiji koja omogućava strimovanje muzike visokog kvaliteta sa neke od aplikacija kao što su Deezer, TuneIn i slično. Povezivanje audio sistema omogućava da sa lakoćom pređete u neki drugi režim rada i menjate različite vrste muzike.

Pametni kućni audio sistemi omogućavaju vam visok nivo kontrole i performansi i uživanje u zvuku visokog kvaliteta, pogodnog za svaku priliku.

Ako poželite da svoj dom pretvorite u magično akustično mesto, onda ste na pravoj adresi, jer na našem sajtu možete pronaći baš onakvo ozvučenje kakvo vam je potrebno.