Šta je sve potrebno za satelitsku televiziju?

Ufff, uvek kada pomislite da biste mogli da imate satelitsku televiziju, neko ili nešto vas od te ideje odvrati i to uglavnom sa informacijom da je to komplikovano i skupo (a nije tako). Pokušaću da vam pokažem realnu sliku i prikažem šta vam to sve treba da biste gledali besplatne satelitske kanale.

Televizor: Pre svega, jasno nam je da ćete satelitsku televiziju gledati na televizoru pa se neću upuštatu previše u specifikacije televizora koje vaš TV mora imati jer su minimalni zahtevi veoma mali. Veza između TV-a i satelitskog setapa je preko video kabla koji od satelitskog risivera ka TV-u šalje analogno/digitalnu sliku i to su uglavnom HDMI ili SCART kabal.CRT_vs_LCD_610x312

Risiver je uređaj koji digitalni satelitski signal pretvara u sliku, a podelićemo ih na SD i na HD risivere. SD je akronim od Standard Definition, a HD od High definition. SD risiveri su po svojim performansama inferiorniji od HD risivera i najširu upotrebu imaju među korisnicima starijih televizora sa katodnom cevi, a HD risivere koriste gotovo svi oni koji imaju televizore novije generacije i to one sa tankim ekranima (LCD, Plasma, LED itd.).

amiko-dvb-s2-receiver-shd-8140-cxe_ies76722

satellite-dish-80-al-online-media-ts_ies78513

Antena igra bitnu ulogu u celom sistemu. Njen posao je da sakuplja signale koje šalje satelit ili više njih i da ih usmerava ka LNB-u koji te signale na dalje pretvara u električne i koaksijalnim kablom ih vidi do risivera, odnosno do sabirača signala (DiseqC) sa dva ili više LNB-ova odnosno invertera. Antena može biti čelična ili aluminijumska, a u ponudi imamo i mrežastu antenu koja je otpornija na vetar od drugih. U zavisnosti od podloge na koju se montira antena, kao i od veličine antene, biće vam potreban i nosač antene.

DiseqC je mala kutijica koja sabira signale sa dva ili više LNB-ova, a može imati i ulogu preklopnika između zemaljskog i satelitskog signala. Montira se nedaleko od antene, a može se montirati  spolja ili unutra. Šema povezivanja četiri LNB-a na DiseqC se nalazi ispod.

diseqc6

LNB je uređaji ce montiraju ispred antene i gledaju u nju pa ih ponekad zovemo i “oči (oko)”. Inverteri se proizvode sa jednim (single), sa dva (twin), sa četiri (quad) i sa osam izlaza (octo).  Tu su takođe i monoblock-ovi koji objedinjuju 2 LNB-a u jednom kućištu. Ako recimo, želite da pratite satelitski program na dva televizora, trebaće vam dva risivera, jedan LNB u twin varijanti (sa dva izlaza) ili dva LNB-a koji imaju jedan izlaz (single), ali imajte u vidu da se za montiranje više LNB-ova na jednu antenu mora koristiti multiholder (držač za više LNB-ova).

rotor_3800_3800srotor_2400Motor nije obavezan deo opreme. Njegov zadatak je da jedan LNB pomera fazno za nekoliko stepeni levo ili desno kako bi taj jedan LNB primao signal sa dva ili više satelita. Motor se uglavnom instalira kada želite da pratite više od 4 satelita.

 

Kablovi koji se koriste za povezivanje satelitske opreme su obični antenski koaksijalni kablovi, a prodajemo ih i na metar. Pre instalacije opreme premerite dužinu koja vam je potrebna da signal ne biste gubili u višku kabla, koji nakon instalacije negde bude smotan, pa se zahvaljujući električnom fluksu i povećanoj dužini kabla, signal može oslabiti ili omesti. Kada sve povežete, risiver treba povezati sa televizorom, a za to će vam trebati HDMI ili SCART kablovi iz grupe video kablova.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nam se obratite na info@avmarket.rs ili na 011/6657407.

 

2 KOMENTARI

  1. Dali moze da sepoveze antena sa LNB i direktno sa TV-eom koji ima sve u sebi i T2 i C i S2.?

Comments are closed.